Μαΐου 27, 2020

Η 26η Μαίου στην Ιστορία

526. Στην περιοχή της Συρίας , έγινε Μέγας Σεισμός που σύμφωνα με την περιγραφή του Ιωάννη Μαλαλά ήταν 12 βαθμών της Κλίμακας Μερκάλι. Τα θύματα του σεισμού υπολογίστηκαν στις 300.000. Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 526.
961. Ο 49χρονος βασιλιάς της Γερμανίας Όθων Α΄ , μετά την σύγκρουση με τον γιό του, (από τον πρώτο γάμο) , Λιούντολφ έστεψε στο Ααχεν τον επταετή γιό του από την Αδελαΐδα , Όθωνα Β', ως συν-βασιλέα του. Την στέψη έκανε ο αρχιεπίσκοπος Κολωνίας Μπρούνο , ο αδελφός του
 Όθωνα Α και θείος του Όθωνα Β', ο οποίος ανέλαβε και την μόρφωση του. Ο Όθων Β΄ που τον Απρίλιο 972 παντρεύτηκε την ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή Θεοφανώ, διαδέχτηκες τον πατέρα του το 973.



1135. Ο Αλφόνσος Ζ΄ της Καστίλλης-Λεόν στέφθηκε Αυτοκράτορας πάσης της Ισπανίας στον καθεδρικό ναό της Λεόν.



1249. Η καταστροφική για τους Γιβελίνους μάχη της Φοσάλτα στο Βένετο, όπου οι Γουέλφοι της Μπολόνιας υπό τον Καρδινάλιο Οταβιάνο Ουμπαλντίνι νίκησαν τον αυτοκρατορικό στρατό από την  Κρεμόνα, τη Μόντενα και τη Σαρδηνία. Στη μάχη πιάστηκε αιχμάλωτος ο γιός του Φρειδερίκου Εντσο και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, στην Μπολόνια.


1504. Ο Τσέζαρε Βοργίας προδόθηκε και συνελήφθη  στη Νάπολη από τον Γκονζάλο  Φερνάντεζ  ντε Κόρντοβα που τον  θεωρούσε σύμμαχό του, αλλά εκείνος είχε προσχωρήσει στον Πάπα Τζουλιάνο ντέλλα Ρόβερε.

1538.Απέλαση του Καλβίνου από τη Γενεύη.



1573. Στην Ολλανδία, το ισπανικό ναυτικό και ο στόλος του Άμστερνταμ  νίκησαν τον στόλο των Καλβινιστών  Ευγενών , «οι ζητιάνοι της θάλασσας», στη ναυμαχία του Χαρλεμέρμερ.

1612.Σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε τη Λευκάδα.

1670.Υπογράφηκε στο Ντόβερ μυστική συμφωνία ανάμεσα στους Βασιλείς της Αγγλίας Κάρολο Β΄ και της Γαλλίας, Λουδοβίκο ΙΔ΄ για τον τερματισμό των μεταξύ τους εχθροπραξιών.

1676. Η ναυμαχία του Γιασμούντ στην βαλτική ανάμεσα σε 35 πλοία των Δανών και 59 των Σουηδών κατά την οποία οι Σουηδοί έχασαν 5 πλοία και υποχώρησαν.

 1703 . Κατά τον Μεγάλο βόρειο πόλεμο οι Σουηδοί έφθασαν στον ποταμό Βιστούλα και άρχισαν την πολιορκία του Τόρουν που το υπεράσπιζε Φρουρά Σαξόνων του Αύγουστου Γ. Η Πορτογαλία προσχώρησε στην Ένωση του Άουγκσμπουργκ.

1734. Μετά τη μάχη του Μπιτόντο το Βασίλειο της Νάπολης, έγινε ανεξάρτητο υπό τον Κάρολο των Βουρβόνων.

1770. Στις 26 Μαίου/6 Ιουνίου αποχώρησαν οι Ρώσοι των Αδελφών Ορλόφ από το Ναβαρίνο, εγκαταλείποντας την Πελοπόννησο . Μετά των Ρώσων επεβιβάσθησαν και εκατοντάδες  Ελλήνες, μεταξύ των όποιων και οι πρωταίτιοι της Επαναστάσεως Μπενάκης, Μελιτάκης, Πούλος και οι αρχιερείς Μονεμβασίας και Καλαμάτας Άνθιμος, Μεθώνης Άνθιμος, Κορώνης Μακάριος, Παλαιών Πατρών Παρθένιος και 'Ωλένης Φιλάρετος,   
1805. Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας στέφτηκε βασιλιάς της Ιταλίας στο «Ντουόμο», τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου, φορώντας το σιδηρούν Στέμμα, όπως γινόταν από το Βασίλειο της Λομβαρδίας.

1818. Ο Μαξιμιλιανός Α' Ιωσήφ της Βαυαρίας με διάταγμα δημοσίευσε το δευτερο Σύνταγμα του Βασιλείου που προέβλεπε δυο νομοθετικά. Την Άνω Βουλή που αποτελείτο από την αριστοκρατία τους ευγενείς, τους Αρχιεπίσκοπους και την βασιλική Οικογένεια και την κάτω Βουλή από εκπροσώπους των γαιοκτημόνων, των τριών πανεπιστήμιων, των κληρικών (καθολικών και προτεσταντών), των πόλεων και των αγρότων. Χωρίς τη συγκατάθεση των δύο σωμάτων κανείς φόρος και κανείς νόμος δεν θα μπορούσε να επιβληθεί.


1821. Στις 26 Μαΐου/ 7 Ιουνίου στη Μονή των Καλτεζών, στα σύνορα των σημερινών Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, συγκροτήθηκε η «Γερουσία όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου» γνωστή και ως «Γερουσία των Καλτετζών»,
ή «Πελοποννησιακή Γερουσία» με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη .Ταυτόχρονα εκλέχθηκαν ως μέλη ι επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος , ο Σωτήριος Χαραλάμπης, ο Αθανάσιος Κανακάρης, ο Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος (Δεληγιάννης), ο Θεοχάρης 
(ή Θεοχαράκης) Ρέντης ο Νικόλαος Πονηρόπουλος και ως γραμματέας ορίστηκε ο δραγουμάνος Ρήγας Παλαμήδης. Η Πελοποννησιακή Γερουσία , την επόμενη ημέρα στις 27 Μαΐου μετακινήθηκε στη Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα. 



1826 . Ηρωική έξοδος της φρουράς των 150 ανδρών υπό τον Ιωάννη Φραγγίστα, πιστό σύντροφο του Κατσαντώνη, που ειχε στείλει ο Καραϊσκάκης στην Παναγία της Βαρνάκοβας, και οι οποίο πολιορκούταν επί εξαήμερο. Οι υπερασπιστές  της Μονής της Παναγίας της Βαρνάκοβας, όπου φιλοξενούνταν και πρόσφυγες που είχαν διαφύγει κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. ο Ηγούμενος Κοσμάς Θεοχάρης. μαζί με τους μοναχούς και τα γυναικόπαιδα πραγματοποίησαν έξοδο και πέρασαν μέσα από 4000 Τούρκους, με απώλεια δύο μοναχών και ενός λαϊκού.. Η Βαρνάκοβα, στη συνέχεια ανατινάχτηκε από τους Τούρκους, και ξαναχτίσθηκε μετά από πέντε χρόνια, το 1831, με  προσωπική χορηγία  1.800 φοινίκων από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος θεωρείται δεύτερος κτήτωρ της Ιεράς Μονής.


1831. Κατά την Πολωνική Εξέγερση έγινε μια από τις πιο πολύνεκρες μάχες για την κατάληψη της Πόλης Οστρολέκα. Ο αυτοκρατορικός ρωσικός στρατός με 53000 άνδρες και 245 κανόνια επιτεθηκε στους Πολωνούς που είχαν 48.000 άνδρες και 138 κανόνια. Μετά από ολοήμερη μάχη η Πόλη παρέμεινε στα χέρια των Πολωνών, που έχασαν 8000 άνδρες ενώ οι Ρώσοι που έχασαν 5000 .
Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας και του Έσεν και Δούκας της Μόντενα και του Ρέτζιο Φραγκίσκος Δ’ που ανέκτησε την εξουσία στη Μόντενα με την επέμβαση αυστριακού στρατιωτικού σώματος εκτέλεσε τους αρχηγούς της εναντίον του στάσης, Μενότι και Μπορέλι.

1834. Στο Ναύπλιο απαγγέλθηκε η απόφαση για την καταδίκη εις θάνατο του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα.


1879. Υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας η συνθήκη του Γκανταμάκ με την οποία δημιουργήθηκε το κράτος του Αφγανιστάν.

1880. Με Ουκάζιο του πρίγκιπα Αλέξανδρου Βάτεμπεργκ το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας χωρίστηκε σε επαρχίες.


1896. Στη Μόσχα έγινε η στέψη του τελευταίου Τσάρου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Νικολάου Β΄ Ρομανόφ.


1905 . Ιδρύθηκε η Ένωση Συγγραφέων της Σερβίας

1917.Στις 26 Μαΐου / 8 Ιουνίου 1917, οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Ιωάννινα 

1918 Μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το Εθνικό Συμβούλιο της Γεωργίας στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 1918 ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γεωργίαςπου, ήταν το πρώτο σύγχρονο ανεξάρτητο γεωργιανό κράτος

1932. Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου που διαδέχθηκε την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, που παραιτήθηκε μετά την πτώχευση του 1932.Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, είχε ζωή μόλις 6 ημερών. Ο Βενιζέλος είχε δηλώσει στον Παπαναστασίου ότι θα τον υποστήριζε, αλλά στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων , ο Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης με επιφυλάξεις επειδή δε συμφωνούσε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Παπαναστασίου δε θεώρησε επαρκή τη στήριξη αυτή και υπέβαλε την παραίτησή του στις
5 Ιουνίου 1932.

1938. Ο Χίτλερ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου της Φολκσβάγκεν στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανία.

1940. Ο Χίτλερ αποφάσισε μετά την διακοπή για 72 ώρες της επίθεσης να επιτρέψει την συνέχιση της επίθεσης κατά του θύλακα της Δουνκέρκη, ενώ το αγγλικό ναυτικό άρχισε την Επιχείρηση για την εκκένωση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος. Τα χαράματα της 26ης Μαΐου τα Στούκας και το γερμανικό πυροβολικό ξεκίνησαν την επίθεση .Το μεσημέρι επιτέθηκαν τα τανκς της 10ης μεραρχίας. Στις πέντε παρά τέταρτο του απογεύματος της ίδιας μέρας παραδόθηκαν 20.000 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων και μεταξύ αυτών 5000 Βρετανοί. Ο Ρούζβελτ με μήνυμα του προς τον Μουσολίνι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας. 

1941. Ο Νεοζηλανδός στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, διάταξε την εκκένωση της Κρήτης. 

1942. Ο Ρόμελ εξαπέλυσε την επιχείρηση «Θησέας» επιτιθέμενος στην βαριά οχυρωμένη αμυντική γραμμή της βρετανικής 8ης Στρατιάς στην Γκαζάλα, και το Μπιρ Χακίμ που οδήγησε στην κατάληψη του Τομπρούκ στις 6 Ιουνίου του 1942, και στην παράδοση των 33.000 υπερασπιστών του . Ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ήντεν και ο υπουργός εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιάτσεσλαβ Μιχαήλοβιτς Μολότωφ υπόγραψαν στο Λονδίνο 20ετή συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας και συνδρομής και για μετά τον πόλεμο κατά της Γερμανίας του Χίτλερ και των συμμάχων του στην Ευρώπη. 

1944. Οι Σύμμαχοι βγήκαν από το προγεφύρωμα του Αντζιο και άρχισαν τη πορεία προς τη Ρώμη. Στη Γαλλία, βομβαρδίστηκαν η Λυών, η Νίκαια, το Σαιντ Ετιέν και η Μασσαλία.


1945. Τα αμερικανικά B-29 έριξαν εμπρηστικές βόμβες στο Τόκυο.Κάηκε η μισή πόλη. Στη Γερμανία το Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων κατοχής μεταφέρθηκε στη Φρανκφούρτη. 

1946. Οι κομμουνιστές πράκτορες των Άγγλων στην Κύπρο, (ΑΚΕΛ) εξέλεξε τους δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην της Πάφου και της Κηρύνειας. Στις βουλευτικές εκλογές της Τσεχοσλοβακίας, το κομμουνιστικό κόμμα αναδείχθηκε πρώτο Κόμμα εκλέγοντας 114 από τους 300 βουλευτές. Στην Τσεχία έλαβε 31,2% και 6,9% στην Σλοβακία. 


1952. O Αντενάουερ  στη Βόννη υπέγραψε τη Συνθήκη ενσωμάτωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή αμυντική κοινότητα, και την  προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή  Οικονομική Κοινότητα, που τέθηκαν σε ισχύ το 1955.

1955.Εφθασε  στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ένωσης με επικεφαλής τον Πρώτο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Νικίτα Χρουστσόφ. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία μετά το 1948 . Στο τέλος της συνάντησης υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Βελιγραδίου, με την οποία ομαλοποιήθηκαν διμερείς σχέσεις.
Στη Βρετανία, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας τις έδρες του από 320 σε 345.

1968.Εγκαινιάστηκαν τα καθημερινά σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθηνών-Μονάχου με το Ακρόπολις Εξπρές που κάλυπτε την απόσταση «εντός μόλις 33 ωρών».

1972.Υπογράφηκε στη Μόσχα η συμφωνία SALT για τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων από τους Μπρέζνιεφ και Νίξον .

1981. Στην Ιταλία παραιτήθηκε η κυβέρνησης του Αρνάλντο Φορλάνι, με αφορμή το σκάνδαλο της μασονικής στοάς P-2.

1982. Πέθανε στην Αθήνα ο παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών Τζέιμς Πάρις, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Δημήτρης Παρασχάκης. Είχε γεννηθεί  το 1921 στο χωριό Βατούσσα της Μυτιλήνης.

1991.Στις προεδρικές εκλογές στη Γεωργία εκλέχτηκε ο Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια.


1992. Τον πλήρη εμπορικό αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΟΚ. Λύθηκε η πολιορκία του Ντουμπρόβνικ.

1996.Ο συνασπισμός του Κληρίδη κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Στην Αλβανία κέρδισε ο Σαλί Μπερίσα αλλά με καταγγελίες για νοθεία και βία.

1999. Κατά την 64η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και δύο τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό της Κόσοβσκα Βυτίνας. Βομβαρδίστηκαν επίσης το αεροδρόμιο της Πρίστινα «Σλάτινα». Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις έγιναν στο Νόβι Σαντ, τη Βέλικα Πλάνα και το Μπορ. Και πάλι, έγιναν επιθέσεις σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 22.40 χτύπησαν με 9 βόμβες το συνοριακό φυλάκιο «Γιάμενα» .Σκοτώθηκε ο οπλίτης Μίρκο Μπογκντάνοβιτς και άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Στην περιοχή του Βελιγραδίου στον οικισμό «Πάλια», χτυπήθηκε ένα σπίτι και εξοντώθηκε η τετραμελής οικογένεια που κατοικούσε. (Πατέρας μάνα και δυο παιδιά 5 και 8 ετών).
Άλλα δύο παιδιά σκοτώθηκαν στο Οράχοβατς. Ένα 13χρονο παιδί πέθανε επί τόπου, ενώ το άλλο υπέκυψε στα τραύματά του στο δρόμο για το νοσοκομείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Στόουμπ Τάμποτ , δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επιμένει στην πλήρη απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. 


2000. Στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια μιας απεργίας μιας σε  εργοστάσιο της «Τρέπτσα» στο  αλβανικό τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβίτσα,  οι Αλβανοί έκαψαν έκαψαν τη μονάδα . Το εργοστάσιο φυλασσόταν από γάλλους στρατιώτες της KFOR και ήταν το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο ψευδαργύρου στην Ευρώπη.

2003.  Ουκρανικό αεροσκάφος, τύπου Γιάκοβλεφ-42, που μετέφερε 62 Ισπανούς στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής δυνάμεως στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα, συνετρίβη  στην Τραπεζούντα  ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Στη Μπάνια Λούκα, εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα παρέδωσαν στο γραφείο του δικαστηρίου του ΟΗΕ μηνυτήρια αναφορά  εναντίον 32 πρώην Βόσνιων Μουσουλμάνων διοικητών  παραστρατιωτικών δυνάμεων, ύποπτων για εγκλήματα πολέμου εναντίον του σερβικού  πληθυσμού στην περιοχή Κόνιτς.

2006. Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά ο 24χρονος Τσετσένος Νουρπάσι Κουλάγεφ, ο μοναδικός επιζών από την ομάδα που πραγματοποίησε την έφοδο στο σχολείο του Μπεσλάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 331 άτομα, κυρίως μαθητές.


2011. Η κυβέρνηση Τάντιτς στη Σερβία παρέδωσε τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο οποίος συνελήφθη στο Λαζάρεβο, κοντά στο Ζρένιανιν. Ο Στρατηγός Μλάντιτς δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή του. Η σύλληψη πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων.στη  Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα


2012. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ μετά από πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν εκλέχτηκε  πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Στη Συρία σκοτώθηκαν  108 άνθρωποι  περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη πόλη Χούλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου