Μαΐου 14, 2020

Βουλγαρία: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 2,5% , Η Επιδημία παραμένει συγκεντρωμένη σε θύλακες

ΣΟΦΙΑ. Τις τελευταίες 24 ώρες, εγιναν 1611 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Ποσοστό «Θετικότηας» 1,93%. 20 από τους νέους ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.100. Τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκε αύξησή τους κατά 2,5%. Οι ενεργοί ασθενείς είναι 1481. Έχουν θεραπευθεί 521 άτομα, ποσοστό 25%. 365 ασθενείς βρίσκονται σε νοσοκομεία. 51 βρίσκονται σε ΜΕΘ . Έχουν μολυνθεί 228 γιατροί και εργαζόμενοι σε υγειονομικά ιδρύματα. Έχουν χάσει τη ζωή τους 99 άτομα, ποσοστό 4.7%. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς. Ο επικεφαλής του Επιτελείου αντιμετώπισης της επιδημίας στρατηγός Βεντσισλάφ Μουταφτσίισκι είπε ότι η εξάπλωση της νόσου παραμένει συγκεντρωμένη σε θύλακες και ότι αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της επιδημίας.

ΣΟΦΙΑ. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα 700 000 ευρώ. Η κρίση θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό από εδώ και στο εξής. Στα τέλη Μαρτίου τα δημοσιονομικά αποθέματα ανέρχονταν σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.. Αναμένεται ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα εκδηλωθούν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η βουλγαρική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2020. Η ανάλυση της τράπεζας προβλέπει την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης το 2021, Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, από την κρίση πλήττονται περισσότερο οι υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός. Η Ένωση των Εμπορικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια επί των δανείων και των αποταμιεύσεων δεν θα αλλάξουν. Τα κυμαινόμενα επιτόκια για τα δάνεια των νοικοκυριών έχουν πέσει κάτω από 3% ενώ των αποταμιεύσεων ταμιευτηρίου είναι 0.02%. 
ΣΟΦΙΑ. Ο Γενικός Μουφτής στην Βουλγαρία, Μουσταφά Χατζή, μετά τη λήξη της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης επέτρεψε να ανοίξουν τα τζαμιά από τις 15 Μαΐου. Πριν και μετά τις προσευχές οι χώροι θα αποστειρώνονται και οι πιστοί αντί με νερό καλούνται να κάνουν τον τελετουργικό καθαρμό τους με αντιμικροβιακό υγρό. Οι πιστοί πρέπει να φοράνε μάσκα και να διατηρούν απόσταση 1.5 μ. μεταξύ τους. Καλούνται όσοι είναι άρρωστοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην επισκέπτονται τους ναούς και συστήνεται να αποφεύγονται οι χειραψίες και οι αγκαλιές. Το μπαϊράμι συστήνεται να γιορτάζεται σε ανοιχτούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου