Απριλίου 25, 2020

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι: Ο Αλμπίν Κούρτι λέει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλ΄χ Χότι θα είναι «όμηρος» της Σερβικης Λίστας

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των τελευταίων εκλογών, του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, στρέφονται άμεσα εναντίον του. Σύμφωνα με τον Κούρτι, το αν και πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις επιθυμίες της Σερβικής Λίστας.
 Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου Χασίμ Θάτσι στο δεύτερο κόμμα του Ισα Μουσταφά να κατονομάσει το νέο πρωθυπουργό, ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα είναι αντισυνταγματική και θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. 
Ο Κούρτι πιστεύει ότι τα αιτήματα του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου για σχηματισμό νέας κυβέρνησης αποτελούν άμεση παραβίαση του Συντάγματος και των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου που υιοθετήθηκαν το 2014.


Το 2014, η  απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που όριζε την πλειοψηφία ως την απόλυτη πλειοψηφία, και όχι ως σχετική πλειοψηφία, έτσι ώστε ο νικητής των εκλογών να αποτελεί τη σχετική πλειοψηφία. Στη συνέχεια επικρίναμε αυτή την απόφαση, αλλά την δεχτήκαμε.
Τώρα που είμαστε οι νικητές των τελευταίων εκλογών, μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε στις αποφάσεις του 2014.
Ο Κούρτι πιστεύει, ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στήριξη της Σερβικής Λίστας, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει σύντομα μια πλήρως εξαρτημένη κυβέρνηση αντί μια ανεξάρτητη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου