Μαρτίου 21, 2020

Βουλγαρία: 142 κρούσματα κορωνοϊού. 3 θεραπεύτηκαν , 3 πέθαναν

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωναϊό στη Βουλγαρία έφτασε τους 142, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Επιχειρησιακού Αρχηγείου, στρατηγός Βεντσισλάφ Μουταφτσίισκι.
 Η πλειοψηφία των ασθενών είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους και βρίσκονται σε ήπια έως μέτρια κατάσταση. Από τον συνολικό αριθμό των ασθενών, 84 είναι άνδρες και 58 γυναίκες. Ο νεότερος ασθενής είναι 4 ετών και ο γηραιότερος 81. Τρεις έχουν πεθάνει. 
Η θνησιμότητα από το κορωνοϊό στη Βουλγαρία είναι, σήμερα, 2,1%. 
Υπάρχουν ήδη 3 θεραπευμένοι ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού στη Βουλγαρία, ισχύει περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειακών πόλεων αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Τα εμπορικά και τα επαγγελματικά ταξίδια δεν περιορίζονται. 
Απαγορεύεται η επίσκεψη σε πάρκα, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ 08:30 και 10:30 μπορούν να ψωνίζουν μόνο τα άτομα άνω των εξήντα ετών. Η κίνηση των τρένων στη χώρα παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να αποδείξουν την αναγκαιότητα για το ταξίδι τους. 
Το Κοινοβούλιο ψήφισε τον Νόμο περί Έκτακτης Ανάγκης .Κατά τη διάρκεια της ισχύος του Νόμου, οι εργοδότες θα μπορούν να δίνουν στο προσωπικό μόνο άδεια μετ’ αποδοχών και θα πρέπει επίσης να παρέχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Τα επαγγελματικά ταξίδια διακόπτονται. 
Κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης και οι αίθουσες τυχερών παιχνιδιών, οι ντισκοτέκ, μπαρ και εστιατόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σταματούν οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι επισκέψεις στις φυλακές.
 Ο Υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς.
 Ο στρατός μπορεί να εφαρμόζει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, να διενεργεί ελέγχους ταυτότητας και να σταματά την κυκλοφορία.
 Μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι συνέπειες των καθυστερημένων πληρωμών των οφειλόμενων τόκων, όπως οι τόκοι και οι ποινές καθυστέρησης, παύουν να ισχύουν. Οι κατασχέσεις και οι προθεσμίες παραγραφής στις εκκρεμείς υποθέσεις διακόπτονται. Οι συμβολαιογραφικές διαδικασίες περιορίζονται στις πιο επείγουσες. Όλες οι αναγγελθείσες δημόσιες πωλήσεις και εκμεταλλεύσεις αναστέλλονται. Η ισχύς των δελτίων ταυτότητας και των αδειών οδήγησης παρατείνεται κατά έξι μήνες. Η προθεσμία πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας παρατείνεται από 10 σε 20 ημέρες. Κατά τη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα «Γραφεία Εργασίας» , αν κριθεί απαραίτητο, θα είναι σε θέση να διεξάγουν κοινωνικά χρήσιμες εργασίες που σχετίζονται με την απολύμανση . Αναστέλλεται προσωρινά η απαίτηση να εξαρτώνται οι οικογενειακές παροχές από την τακτική παρουσία του παιδιού στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο. 
Ο υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν θα σταματήσει τη πορεία της Βουλγαρίας προς την ευρωζώνη, αλλά αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέχψει από τώρα ποιο θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη του έτους και παραδέχτηκε ότι οι αρχικά καθορισμένοι στόχοι εσόδων και δαπανών δεν θα επιτευχθούν. Αναμένονται απώλειες εσόδων ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ. Όταν προστεθούν σ’ αυτές οι αναμενόμενες συμπληρωματικές δαπάνες, οι οποίες είναι αναπόφευκτες, το έλλειμμα είναι πιθανό να αυξηθεί, είπε , αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό σύστημα διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου