Ιανουαρίου 28, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κ. Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στο Βερολίνο, επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφή άποψη για το μέλλον των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και είπε ότι υπάρχει να δοθεί την Άνοιξη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Βόρεια και την Αλβανία. Στο Βερολίνο διεξήχθη και συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου για τη σιδηροδρομική συνδεσιμότητα 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η φίλαθλη νεολαία υποδέθηκε την εθνική ομάδα του Πόλο που «έφερε» το χάλκινο μετάλλιο από το «Ευρωπαικό». Ο «κλέφτης» Μίλο μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος,(Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών) και είπε ότι το Κόμμα δεν εχει πρόθεσει να ανακατευθεί σε θέματα θρησκείας αλλά έχει την θέληση να εφαρμόψσει τον διαχωριμσό εκκλησίας και Κράτους να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να εγγυηθεί σε όλους την Ελευθερία της Πίστεως. Το καθεστώς Τζουκάνοβιτς επιστράτευσε τους αλβανούς «εθνικόφρνες» και την πατριωτική (κομμουνιστική Νεολαία) για την «υπεράσπιση του Μαυροβουνίου από τους εχθρούς». Ομάδες «Μαυροβούνιων πατριωτών» για την «υπεράσπιση του Μαυροβουνίου» άρχισαν τις επιθέσεις σε μεμονωμένος Σέρβους. Η Μητρόπολη ανακοίνωσε ότι «οι συγκρούσεις, οι καυγάδες, και οι προκλήσεις δεν έχουν την ευλογία της Εκκλησίας» και τόνισε «Είμαστε αδέλφια. Έχουμε λίγα να μοιραστούμε». Οι αρχές του Μαυροβουνίου συμφώνησαν με την κινεζική εταιρεία «Οδών και Γεφυρών»Road η οποία κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Μπαρ-Μπόλιαρε του Μαυροβουνίου, οι περίπου 800 από τους εργαζομένους της, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στο Βουχάν στην Κίνα, για το κινεζικό νέο έτος , να παραμείνουν στη χώρα τους μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του Κορονοιού. 

ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου ζήτησε από τη Δημόσια Ραδιοφωνία-και τηλεόρασης του Μαυροβουνίου να ανακοινώσει όλες τις προσκλήσεις που εστάλησαν στη Μητρόπολη για να συμμετάσχει στα προγράμματα της , καθώς και τον αριθμό των εκπομπών που είναι αφιερωμένες στο νόμο «περί θρησκευτικής ελευθερίας». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το «κίνημα Αυτοδιάθεσης» ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK), στην συνεχιζόμενη προσπάθεια σχηματισμού κοινής κυβέρνησης των δύο κομμάτων που κέρδισαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, έληξε χωρίς αποτέλεσμα. 
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των γερμανικών αρχών να αφαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας. 


ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έλαβε τα διαπιστευτήρια της αμερικανίδας πρέσβειρας και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο απαραίτητος στρατηγικός εταίρος για την Αλβανία. 
Η αλβανική ενωμένη αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εκλογική μεταρρύθμιση ζήτησε αλλαγές στην διοικητική διαίρεση της χώρας.

 ΜΠΙΛΕΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Βίκσοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το έργο της κυβέρνησης . 


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Υπουργός ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Φαχρουντίν Ράντοντσιτς επιβεβαίωσε ότι από την Παρασκευή, ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον την εμπλοκή 72 αστυνομικών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στον συνοριακό έλεγχο.

 ΝΕΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χιλιάδες κάτοικοι του Ζέμουν και του Νέου Βελιγραδίου έλαβαν χθες μέρος στην Λιτανεία για την υποστήριξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφθεί το Ντρβαρ και το Μίρκονιτς Γκραντ στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία αύριο 29 Ιανουαρίου, αναφέρει δελτίο τύπου της σερβικής Προεδρίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε χθες στη θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. 

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Η επαρχιακή κυβέρνηση της Βοϊβοντίνα διέθεσε 5.000.000 δηνάρια, (περίπου 42500 ευρώ για την υποστήριξη των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης που εκπέμπουν στα Σερβικά στο Μαυροβούνιο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Βόρειας Στέβο Πεντάροφσκι συνεχάρη τη Σερβική κοινότητα για την ημέρα του Αγίου Σάββα, που τους ευχήθηκε ειρήνη, χαρά, ευτυχία και ευημερία. Ο Μίλοραντ Ντόντικ παρέλαβε στα Σκόπια την ανώτατη διάκριση της σερβικης μειονότητας στ Βόρεια το μετάλλιο του Αγίου Σάββα.
 Ο Μίλοραντ Ντόντικ και Πρόεδρος της Βόρειας Στέβο Πεντάροβσκι συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες και την περιοχή, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων στα Σκόπια, Ιβάν Στοϊλιόκοβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Σέρβοι της Βόρειας θα ψηφίσουν τον Απρίλιο το κόμμα που θα σεβαστεί τα συμφέροντα της σερβικής κοινότητας. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόβσκι απηύθυνε χαιρετισμό χθες στο βράδυ στην πανηγυρική εκδήλωση για την εθνική ημέρα των Σέρβων την εορτή του Αγίου Σάββα, και είπε «νοιαζόμαστε για τη Σερβική κοινότητα». 

ΣΚΟΠΙΑ. Λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στα Σκόπια και το Τέτοβο ανακοινώθηκαν έκτατα μέτρα , όπως δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες, διακοπή εργασιών στο ύπαιθρο αύξηση στα παρκινγκ. Στη Βουλή η συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση διεκόπηκε χωρίς ψηφοφορία επί του ψηφίσματος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ. Το VMRO-DPMNE, απαίτησε από τη SDSM να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την αποτυχία της να κρατήσει την υπόσχεσή της ότι θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όταν θα ερχόταν την εξουσία.
ΣΟΦΙΑ. Ο πρώην Διευθυντής Διαχείρισης Υδάτων της πόλης Πέρνικ Ιβάν Βιτάνοφ και η πρώην Δήμαρχος Σεβντελίνα Κοβάτσεβα, συνελήφθηκαν και βρίσκονται υπό κράτηση για 72 ώρες. Ο Βιτάνοφ κατηγορείται για σκόπιμη κακοδιαχείριση και σύναψη μιας ασύμφορης για το δημόσιο σύμβασης και η Κοβάτσεβα κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Μια ομάδα κατοίκων του Πέρνικ που έφτασε στη Σόφια για να διαμαρτυρηθεί, (ενόψει της πρότασης Μομφής) προσπάθησε να εισβάλει στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης .στη Σόφια. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί και να γίνει χρήση σπρέι πιπεριού για την απώθηση των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα 30 διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου