Ιανουαρίου 25, 2020

Η αντιπρόταση του Βελιγραδίου στον Τραμπ. Σταματήσατε τις πιέσεις υπέρ της Πρίστινας.

Ο σέρβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς μιλώντας στην σερβική τηλεόραση (RTS), δήλωσε ότι το Βελιγράδι είναι «έτοιμο να αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για ανάκληση των αναγνωρίσεων της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου υπό τον όρο ότι θα συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ, και να σταματήσουν οι πιέσεις των μεγάλων χωρών υπέρ του Κοσσυφοπέδιου, καθώς και οι πιέσεις για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς». 
«Η απαίτηση της Πρίστινα για να καταργήσει τους φόρους να σταματήσει το Βελιγράδι την εκστρατεία για ανάκληση της Αναγνώρισης συνδέει διαφορετικά πράγματα που δεν αθροίζονται», είπε ο Σέρβος υπουργός, και πρόσθεσε ότι «η Σερβία δεν επέβαλε φόρους όταν το Κόσοβο ζητούσε την αναγνώριση του. 
Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και ότι από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, μόνο τα 93 πλέον αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Πρίστινα και πέντε από αυτά βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση. Ο Ντάτσις εκτίμησε ότι η Επίσκεψη του Γκρένελ δείχνει μια αλλαγή στην θέση της αμερικανικής κυβέρνησης με την έννοια ότι υποστηρίζει πλέον μια «συμβιβαστική λύση», και χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» ότι οκ. Γκρένελ δίνει έμφαση σε οικονομικά ζητήματα . 
«Το μήνυμα του Γκρένελότι η προθεσμία για την επίτευξη λύσης δεν είναι απεριόριστη νομίζω ότι επικεντρώνεται κυρίως στην Πρίστινα», δήλωσε ο Ντάτσιτς. 
Σε ότι αφορά στο Μαυροβούνιο και τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ελευθερία της θρησκείας, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση Βελιγραδίου-Ποντγκόριτσας, αλλά τόνισε πως η Σερβία ενδιαφέρεται για τους Σέρβους στο Μαυροβούνιο, που αποτελούν το 29% του πληθυσμού». «Δεν συμφωνούμε με αυτόν τον νόμο, αλλά μας ανησυχεί η θέση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο δεν έχει εχθρούς στο Βελιγράδι. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, αλλά ωστόσο πρέπει επίσης να σέβονται τους Σέρβους που γεννήθηκαν και ζουν εκεί», ανέφερε ο Ντάτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου