Ιανουαρίου 16, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας σεισμός 4,3 στην κλίμακα Μερκάλι καταγράφηκε χθες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία μαζί με τον αλβανό Πρόεδρο ήταν στο Ράτσακ για να τιμήσει τους 45 μαχητές του ΟΥΤΣΕΚΑ που έπεσαν μαχόμενοι με τους Σέρβους. Η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου (LDK) απάντησε στις προτάσεις του Αλμπίν Κούρτι και απέρριψε την πρόταση για 14 υπουργεί επιμένοντας στους 12. Η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου ζητά την παραίτηση του προέδρου της Βουλής Γκλάουκ Κονιούφκα και την εκλογή Προέδρου της Βουλής από την LDK και στο πλαίσιο της συμφωνίας συνασπισμού τον Απρίλιο του 2021, όταν λήξει η θητεία του Προέδρου Χασίμ Θάτσι, ο πρόεδρος της Βουλής από την LDK, θα μετακινηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην επιστολή της LDK τονίζεται ότι «αυτό σημαίνει ότι, κατά το πρώτο έτος της Κοινής διακυβέρνησης , έκαστος των εταίρων θα κατέχει ένα ανώτατο κρατικό αξίωμα (Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, και κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η «Αυτοδιάθεση» θα κατέχει δύο ανώτατα αξιώματα, (τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Συνέλευσης), ενώ η LDK θα έχει τον Πρόεδρο του κράτους, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμεύει ως ενοποιητικός παράγοντας στο πλαίσιο του Συντάγματος. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει «το συντομότερο δυνατό» το σχέδιο νόμου για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους. Ωστόσο, ο Ιωάννης αρνήθηκε να πει αν η εκτελεστική εξουσία τα φέρει τον νόμο στη βουλή η θα εκδώσει Νομοθετικό Διάταγμα «Η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους. Η εκλογή δήμαρχων σε δύο γύρους θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι η καλύτερη λύση. Δεν είναι ο ρόλος μου να σας πω πως θα το κάνει η κυβέρνηση» δήλωσε ο Γιοχανις σε εκδήλωσε στο μέγαρο στο Κοτροτσένι. Οι σοσιαλδημοκράτες που αντιτίθενται στην εκλογή δημάρχων σε δυο γύρους ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο και θα καταθέσουν πρόταση μομφής εάν η κυβέρνηση αναλάβει την ευθύνη για τον νόμο αυτό. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Μαρσέλ Τσιολάκου , απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , διαμαρτυρόμενος διότι «η ενδεχόμενη τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας λίγο πριν τις εκλογές είναι αντίθετη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ορθής πρακτικής σε εκλογικά θέματα». «Λίγους μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν φέτος τον Μάιο, οι πολιτικές δυνάμεις που διοικούν σήμερα τη Ρουμανία επιθυμούν να επιβάλουν διαρθρωτικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Τα συγκυβερνώντα κόμματα σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκλογή των Δημάρχων και των Προέδρων των Νομαρχιακών συμβουλίων σε δύο γύρους. Με αντιφατικό τρόπο, εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την απροσδόκητη αλλαγή είναι οι ίδιοι ιθύνοντες που είχαν καθιερώσει το 2011 το σημερινό εκλογικό σύστημα (το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012), γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη συνέπειας και τα καθαρά περιστασιακά κίνητρα της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας. Τα κόμματα που κυβερνούν τη Ρουμανία υπερβαίνουν με καταχρηστικό τρόπο την περιορισμένη εντολή που τους ανατέθηκε από το Κοινοβούλιο και αναλαμβάνουν ενέργειες που απειλούν την εμπιστοσύνη στη ρουμανική Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ανέφερε ο κ. Τσολάκου. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος του ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, προκειμένου να διερευνήσει προσωπικά τις επιλογές για επανέναρξη του διαλόγου μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Πρίστινα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας , δήλωσε και ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον δεν θα τροποποιηθεί χωρίς να συμφωνήσουν οι Σέρβοι σε αυτό, και ότι «η Σερβία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της εκτός εάν συμφωνούν και τα τρία έθνη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς είπε ότι δεν της προκαλεί έκπληξη το ότι οι πιθανοί μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ΟΥΤΣΕΚΑ εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ένας - ένας εξαφανίζονται. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χθες το πρωί, το Βελιγράδι είναι 8ο στον κατάλογο των πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο και δεύτερο στην Ευρώπη, ακριβώς πίσω από το Σεράγεβο. Ο υπουργός περιβάλλοντος της Σερβίας Γκόραν Τριβάν δήλωσε συμφωνήθηκε ότι η λήψη μέτρων κατά του μολυσμένου αέρα σε αρκετές πόλεις της χώρας και ότι σχηματίστηκε μια ομάδα επιφορτισμένη με την πρόταση λύσεων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης Ντράγκαν Τζίλας δήλωσε σήμερα ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Συμμαχία για τη Σερβία» του οποίου προεδρεύει, δεν θα μετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. Ο Τζίλας υποσχέθηκε ότι έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του Βούτσιτς η Σερβία θα ζήσει καλύτερα και, ότι επί των ημερών του ένας αρχάριος γιατρός θα έχει μισθό 1.000 ευρώ αντί για τα σημερινά 650, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα έχουν αρχικό μισθό 700 ευρώ. 

 ΣΟΦΙΑ. Ο Μπόικο Μπορίσοβ, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου και την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειακών επενδύσεων στην Βουλγαρία», «η Βουλγαρία θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο». 

ΤΙΡΑΝΑ. Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένσωμάτωση , (LSI), Μόνικα Κρουεμάντι, μετά τη συμφωνία για την εκλογική μεταρρύθμιση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, είπε ότι η αντιπολίτευση είχε αναλάβει τις ευθύνες της και ότι τώρα εναπόκειται στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Όλιβερ Βάρελι, (με τα πλούσια δώρα), σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπασόφσκι είπε ότι στη νέα Επιτροπή πιστεύουν ότι η Βόρεια και η Αλβανία είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε (μπόνους) 50 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων . Στη συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ είπε ότι η χώρα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για τη λήψη της απόφασης σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στον Τζαφέρι είπε ότι οι κοινές προσπάθειες θα καταλήξουν σε απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο ή τον Μάιο . Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , (VMRO-DPMNE) θα αγωνιστεί για υψηλότερες συντάξεις και μισθούς και η Σοσιαλδημοκράτες έκαναν ρελάνς με επιπλέον αύξηση του μισθού 5% που θα παρασχεθεί στους εργαζομένους στην υγειονομική περίθαλψη, τον Ιούνιο του 2020. Η Ανθύπατος Καίτη Μπέρνς γνωμοδότησε ότι «η δίκαιη εκλογική διαδικασία θα ενισχύσει τη δημοκρατική ικανότητα του κράτους» και ο Νάκε, (Σούλεφ) διόρισε τον Άντον Βίτκοφ ως αρχηγό της αστυνομίας του Κουμάνοβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου