Δεκεμβρίου 07, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Συναντήθηκαν , ο αρχηγός των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ, 
ο ηγέτης της κροατικής HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια και συζήτησαν για το σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Τσόβιτς είπε ότι η HDZ θα υποβάλει τα ονόματα των υποψηφίων της για υπουργούς και υφυπουργούς τη Δευτέρα. 
Ο νεοδιορισμένος πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να σχηματιστεί γρήγορα το Συμβούλιο των Υπουργών. ΟΝτράγκαν Τσοβιτς, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας αποκεντρωμένης Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Κυριάκος Τσουμπρίλοβιτς είπε στο Ζβόρνικ ότι το Κόμμα του δεν μετάσχει στο νέο Συμβούλιο Υπουργών αλλά θα αγωνιστεί για λύσεις και συμβιβασμούς στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στον Ζόραν Τεγκελτίγια. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Εννέα άνδρες που ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους έφτασαν χθες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και Συνελήφθησαν αμέσως μετά την προσγείωση τους στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο και παραδόθηκαν στο γραφείο της εισαγγελίας.
 Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφαλείας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς προειδοποίησε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη στην οποία επιστρέφουν οι Τζιχαντιστές από τη Συρία, είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί εις βάρος της ΕΕ. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το γραφείο του ειδικού κατήγορου του Κοσσυφοπεδίου άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την «άρνηση του εγκλήματος και της σφαγής στο Ράτσακ» , δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Το γραφείο του ειδικού κατήγορου κατέθεσε μήνυση στο δημοτικό δικαστήριο της Πρίστινα εναντίον του Νενάντ Άρσιτς, του Σερβικού υπουργείου Εσωτερικών , με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων το Μάιο του 1999 . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η άσκηση ποινικής δίωξης , εναντίον του Προέδρου της Σερβίας είναι ακόμα ένα βρώμικο παιχνίδι της Πρίστινα, το οποίο καταδεικνύει ότι δεν επιθυμεί καμία συμφωνία με τη Σερβία, αλλά θέλει μόνο μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Άνκελκοβιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρονται σαν επιτιθέμενος εναντίον της Σερβίας , υποστηρίζοντας τις Αλβανικές αποσχιστικές ενέργειες. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Συνέλευσης Κριμαίας Γιούρι Γκέμπελ δήλωσε στο Βελιγράδι ότι η Σερβία δεν πρέπει να μην καθυστερήσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου των ορυχείων του Μπορ δήλωσε ότι από τα απόβλητα της εξόρυξης που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Μπορ, του Μάϊντανεκ, του Δούναβη και του Τικ μπορεί να εξαχθούν περίπου 90.000 τόνοι χαλκού και σχεδόν τέσσερις τόνοι χρυσού αξίας άνω των 720.000.000 δολαρίων αν χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία

. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP) , Μπράνισλαβ Μπoρένοβιτς, συμμετείχε στο φόρουμ της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης/ και συνομίλησε με αμερικανούς γερουσιαστές, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβινη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου