Δεκεμβρίου 07, 2019

Κοσσυφοπέδιο: Μερικές μέρες παράταση για τη συμφωνία Λίγκας-Αυτοδιάθεσης

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, (LDΚ) Λούτφι Χαζίρι, δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας συνασπισμού με το κίνημα του Αυτοδιάθεση (Vetevendosje) είναι θέμα ημερών, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν όταν επιστρέψει ο Αλμπίν Κούρτι από το εξωτερικό . 
Ο κ.Λούτφι Χαζίρι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων σχετικά με το θέμα του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου τονίζοντας οτι «είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ποιος θα υποστηριχτεί για την προεδρία πριν από την υπογραφή της συμφωνίας συνασπισμού. « Η Αυτοδιάθεση θα πειστεί ότι δεν θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση αν δεν αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα», δήλωσε ο Χαζίρι στα ΜΜΕ της Πρίστινα, σημειώνοντας ότι η «Αυτοδιάθεση» θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. «Το πρώτο κόμμα θα πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρο. Πρέπει να κάνει συμβιβασμούς», είπε ο Χαζίρι. 
Οι συνομιλίες μεταξύ της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου, και της Αυτοδιάθεσης διακόπηκαν μετά την πλήρη συμφωνία των δύο κομμάτων για τις αρχές διακυβέρνησης και του προγράμματος της μελλοντικής κυβέρνησης. Η LDΚ απαίτησε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία συνασπισμού η θέση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου μετά τις 2021, όταν ο Χασίμ Θάτσι τερματίζει τη θητεία του. Ζήτησαν επίσης τη θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και πέντε υπουργεία.
Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Φίλιπ Κοσνέτ επανέλαβε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων θα προσελκύσει  περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο αμερικανός πρέσβης  σε  συνέντευξη για το ραδιόφωνο του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, καθώς και το ζήτημα των εδαφικών αναπροσαρμογών, αλλά μόνο στο βαθμό που συμφωνήσουν και οι  δύο πλευρές.

Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ είπε και ότι το Ειδικό Δικαστηρίο για τα εγκλήματα του UCK  παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη διαδικασία της δικαιοσύνης για τα άτομα, αλλά και για να αποδειχθεί «ότι το Κοσσυφοπέδιο ως έθνος δεν φοβάται να κοιτάξει στο παρελθόν.» επισημαίνοντας οτι, «πρέπει να σκεφτούμε για το πώς να οικοδομήσουμε μια χώρα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας για τις μελλοντικές γενιές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου