Δεκεμβρίου 11, 2019

Ρεπούμπλικα Σερπσκα: Η αντίσταση στην αυθαιρεσία και την αναθεώρηση της συμφωνίας Ντέιτον ξεκίνησε το 2007

Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε ψήφισμα στις 11 Δεκεμβρίου 2007 που ζητούσε την πλήρη κατάργηση των εξουσιών του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας. 
Ετσι η Σρέπσκα ξεκίνησε έντονη αντίσταση στον Θεσμό του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος άλλαζε ή διαμόρφωνε της Συμφωνία του Ντέιτον σύμφωνα με τις επιθυμίες των Βοσνιακών αρχών στο Σεράγεβο. Από τις 1997 έως τις 2012, οι υψηλοί εκπρόσωποι επέβαλαν 899 αποφάσεις και απομάκρυναν πολιτικούς από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.
 Ο Αγγλός Πατυ Ασντάουν κατά τη διάρκεια της θητείας του, από 2002 έως 2006, επέβαλε 430 αποφάσεις και απομάκρυνε 59 αξιωματούχους από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Απαγόρευσε ακόμη και πολλούς από αυτούς να κάνουν άλλες δουλειές, και κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία από ανθρώπους χωρίς καμία εξουσία να το πράξει Ο Ισπανός Κάρλος Βέστενντροπ επέβαλε μόνο 80 αποφάσεις αλλά το 1999, καθαίρεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Νίκολα Πόπλασεν. 
Ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Πέτριτς έκανε χρήση της εξουσίας του 242 φορές και ο Κρίστιαν Σβαρτζ-Σίλινγκ 66 φορές. Ο Σλοβένος Μίροσλαβ Λάιτσακ παρενέβη στο Σύνταγμα και τους νόμους «μόνο»30 φορές. 
Ο σημερινός Ύπατος Εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο, δεν χρησιμοποιήσει τις εξουσίες, αλλά το έκανε, ως συνέπεια της έντονης πολιτικής αντίστασης από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου