Νοεμβρίου 25, 2019

Ο Μπορίσοφ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί, σήμερα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο. Τα βασικά θέματα στην ατζέντα είναι η συνεργασία στον τομέα της άμυνας , η ενεργειακή διαφοροποίηση, η ξένη επιρροή στη Βουλγαρία και η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα . Η κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Μπορίσοφ και του Προέδρου Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 ώρα Ουάσιγκτον.( 9 μ.μ. ώρα Βουλγαρίας).
 Ο Βούλγαρος  πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Βουλγαρίας , σχετικά με την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Η Βουλγαρία ήδη δίνει το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. 
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συζητηθεί επίσης η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε κανένα συμφέρον για τη στρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας. 
Η δήλωση αυτή του   Μπορίσοφ προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στη Σόφια από τους φίλους του ΝΑΤΟ που τόνιζαν ότι μια τέτοια δήλωση δεν ταιριάζει σε πρωθυπουργό ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά μιας  ουδέτερης χώρας που προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.
Στον τομέα της ενέργειας θα συζητηθεί η εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Ο Μπορίσοφ σκοπεύει επίσης να αναδείξει τα οφέλη των έργων του βαλκανικού κέντρου διανομής φυσικού αερίου και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας.
 Η βουλγαρική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις στο Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο με εκπροσώπους 15 εταιρειών που έχουν δείξει επενδυτικό ενδιαφέρον , συμπεριλαμβανομένων των Google, TBI και Microsoft. 
Στην βουλγαρική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομισλάφ Ντόντσεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάφ Γκοράνοφ και ο υπουργός Οικονομίας Εμίλ Καρανικόλοφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου