Νοεμβρίου 25, 2019

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Με καταμετρημένο το 99,96% των 18.742 εκλογικών τμημάτων, ο Κλάους Γιοχάνις επανεκλέγηκε την Κυριακή, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία με 63,17%, και έναντι 36,83%, της κας Ντάντσιλα , Η συμμετοχή ήταν 9.082.402 .

 ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι θα υιοθετηθεί από το Σερβικό Κοινοβούλιο κατά τον εορτασμό της εξέγερσης της Υπαπαντής του 1805, (στις 15 Φεβρουαρίου με το Γρηγοριανό), διακήρυξη για την πολιτική ανεξαρτησία και τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας.
Το περιφερειακό φόρουμ ηγεσίας νεολαίας έληξε στο Νόβι Σαντ, με το μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όχι ο μόνος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε σύντομα θα κατατεθεί στο Σερβικό Κοινοβούλιο, το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη ότι η ασφάλεια της Σερβίας κινδυνεύει αυτομάτως όταν υπάρξει απειλή της ασφάλειας του Σερβικού λαού όπου και αν διαβιεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD ) ενέκρινε την έκθεση του προέδρου του Κόμματος Μίλοραντ Ντόντικ για το αμυντικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αποτρέπει την είσοδο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι είναι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος ή σύγκρουση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά ότι δεν θα μπορούσε να επισημάνει την τρομοκρατική απειλής, λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τη Βοσνία «ωρολογιακή βόμβα». Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε ακόμα ότι το απερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών προσπάθησε να πραγματοποιήσει μαζική μεταφορά αρμοδιοτήτων στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ότι η κυβέρνηση στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τους εμπόδισε και για αυτό τα τρία νέα υπουργεία δεν δημιουργήθηκαν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ/ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Οσμάν Οσμάνοβιτς, ο οποίος ήταν ο διοικητής του στρατοπέδου αιχμαλώτων στο Γκόρνι Ράχιτσι κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, συνελήφθη στη συνοριακή διάβαση Σρεμσκα Ράβα, από τους άνδρες του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας.Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα κατέθεσε ,μηνύτρια αναφορά στην εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εναντίον του Οσμάν Οσμάνοβιτς και 12 άλλων ατόμων με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων και φυλακισμένων Σέρβων στον Πόλεμο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο απεσταλμένος του Πατριάρχη Ιεροσολήμων, Αρχιεπίσκοπος του Κατάρ Μακάριος, δήλωσε είπε ότι η Ορθοδοξία θα πρέπει να ξεπεράσει τους διχασμούς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα αποκάλεσε τον Πήτερ Χάντκε απόστολο της αλήθειας. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αρχηγός του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» του Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 ψήφων στη νέα Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, και ότι θα μπορέσει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση αμέσως μόλις την αναγγελθεί το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. 

ΒΙΣΟΚΙ ΝΤΕΤΣΑΝΙ. Η Μονή του Βίσκοκι Ντέτσανι στο Μετόχι εόρτασε την μνήμη του Πολιούχου και προστάτη της του Αγίου Βασιλέως Στέφανου Ντέτσανι όπου αρευρέθηκαν περισσότεροι από 2000 πιστοί. Τέσσερεις μοναχοί από το Οστρογκ του Μαυροβουνίου παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο από την αστυνομική υπηρεσία των Αλβανών. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι λόγω Ισπανίας η Βόρεια δεν θα προλάβει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η πολιτική στα « τηλε-παράθυρα» ασχολήθηκε με τα 152000 ευρώ που εισέπραξε πάνω από το μισθό της ως «μπόνους» η κα Κάτιτσα Γιάνεβα. Από τους Αλβανούς η «Μπέσα» ανακοίνωσε ότι θα συμμαχήσει με τον οποιονδήποτε , «αρκεί να διώξουν το DUI» από τις κυβερνητικές καρέκλες. 

ΣΟΦΙΑ. Οι μητέρες των παιδιών με αναπηρίες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της Βουλής εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εκλογή του Βαλέρι Συμεώνοφ ως αντιπροέδρου της Βουλής. Πριν από ένα χρόνο, ο Συμεώνοφ παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ύστερα από σειρά διαμαρτυριών των μητέρων. Ο Συμεώνοφ χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ως «παρέμβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας , κάλεσε τον Συμεώνοφ να παραιτηθεί . Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν για σήμερα πορεία αυτοκινήτων . 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ευρωβουλευτής του ΓΚΕΡΜΠ Αντρέι Κοβάτσεφ κάλεσε την βουλγαρική κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα ονόματα όλων των πολιτών της Βόρειας που κατέχουν και βουλγαρικό διαβατήριο. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιλίρ Μέτα, Τέντι Μπλούσι, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα, είπε ότι αν το αντισυνταγματικό κοινοβούλιο το επιχειρήσει τότε ο Πρόεδρος θα εισβάλει στο κοινοβούλιο επικεφαλής του Λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου