Νοεμβρίου 20, 2019

Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Τι σημαίνει το Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Η τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε ανέφερε ότι αποφάσισε να διαβιβάσει στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενα έγγραφο με τίτλο «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης». 
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Προεδρίας, είναι το πρώτο έγγραφο από το 2005 που εγκρίθηκε σε επίσημο επίπεδο χωρίς να επιδιώκει ή να προκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. 
Ο Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο υιοθετήθηκε από την Προεδρία , δεν προδικάζει την ένταξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και δεν εμποδίζει τη στρατιωτική ουδετερότητα. 

Ο αρχηγός του Κόμματος της «Ενωμένης Σέρπσκα» Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι το γεγονός ότι δεν στάλθηκε στις Βρυξέλλες, το ετήσιο εθνικό πρόγραμμα αλλά οι κατευθύνσεις της αμυντικής μεταρρύθμισης, αποτελεί επιτυχία της πολιτικής της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Ο Μίλοραντ Ντόντικ στη συνέχεια μετέβη στο Βελιγράδι και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνόδου της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης . Ο Βούτσιτς τον συνεχάρη για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» απόφαση των μελών της Προεδρίας να υιοθετήσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα συνεχίσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέταρ Τζόκιτς δήλωσε ότι ο διορισμός του Ζόραν Τεκελτίγια ως πρόεδρου του Συμβουλίου Υπουργών ήταν υψίστης σημασίας. 
Ο αρχηγός της ΚΟ των SNSD στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ιγκόρ Ζούνιτς είπε ότι η αντίδραση των στελεχών από το SDS και το PDP για τον διορισμό του υποψηφίου του SNSD ως Πρόεδρου του Υπουργικού Συμβουλίου είναι απίστευτη, καθώς έδειξαν για άλλη μια φορά τη λύπη τους για την απώλεια των καρεκλών τους στους κρατικούς θεσμούς.

Ο αρχηγός του PDP Μπράνισλαβ Μπορενοβιτς είπε ότι ο διορισμός του Ζόραν Τεγκελτίγια ως Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών είναι αποτέλεσμα της απόφασης για αποστολή του εγγράφου στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το οποίο ενεργοποιεί το σχέδιο δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς, Μίλοραντ Ντόντικ και Σαφίκ Τζαφέροβιτς, συζήτησαν για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη μεταναστευτική κρίση με αντιπροσωπεία της Γερμανίας, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό υπουργό Εσωτερικών Στέφαν Μάγιερ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, είπε στους Γερμανούς ότι η παραμονή των μεταναστών είναι απαράδεκτη και ότι θα ήταν καλύτερο να τους είχαν φιλοξενήσει στη Γερμανία, εάν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου