Νοεμβρίου 20, 2019

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρώην ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα αποφυλακίστηκε και βρίσκεται στο σπίτι της . Το Εφετείο δέχθηκε το αίτημά της και αποφάνθηκε ότι η φυλάκιση της, πρέπει να αντικατασταθεί από κατ ' οίκον περιορισμό. Η απόφαση προκάλεσε πολιτικό σάλο. Η Γιάνεβα βρισκόταν στη φυλακή από τις 21 Αυγούστου, και είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση των «εκβιαστών» αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Η εισαγγελέας Βίλμα Ρουκόσκα που ερευνά την υπόθεση δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκιση της Γιάνεβα αλλά σύμφωνα μες τις αρμοδιότητες της θα διενεργήσει έρευνα των οικονομικών τους. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ενόψει εκλογών ξεκινά ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτιρίων. Η κυβέρνηση χθες διαπίστωσε την ανάγκη ενός νέου νόμου για το νομικό καθεστώς των παράνομων κτιρίων και ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να υποβάλει σχέδιο νόμου εντός 15 ημερών, για νομιμοποίηση παράνομων κτιρίων που κατασκευάστηκαν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2019. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στην «MRT» χθες ότι δεν είναι ο Δον Κιχώτης ούτε μάγος, και ότι εργάζεται «όσο πιο σκληρά για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», αλλά, πρόσθεσε ότι «προβλήματα 28 χρόνων, δεν μπορεί να λυθούν μεσα δύο χρόνια». «Κάνουμε προόδους», είπε, «αλλά ούτε κι εγώ είμαι ικανοποιημένος», τόνισε. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής της διοίκησης της ΚΦΟΡ. Ο πρώην διοικητής Λορέντζο Ντ' Αντάριο παρέδωσε στον επίσης ιταλό υποστράτηγο Μικέλε Ρίσι, Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Ναύαρχος Τζέιμς Χιούγκο, ο οποίος κάλεσε τους Κοσσοβάρους πολιτικούς να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να οδηγήσει το Κοσσυφοπέδιο σε σταθεροποίηση και ευημερία. Είπε επίσης, απαντώντας στον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να μειώσει τις δυνάμεις της ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρώην διοικητής του Σώματος του Κοσσυφοπεδίου του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς δήλωσε ότι η πλειονότητα των φόνων και απαγωγών Σέρβων αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο έγινε μετά την άφιξη της ΚΦΟΡ και τόνισε ότι κάποτε θα πρέπει επιτέλους ορισμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους , δεδομένου ότι είναι γνωστό το ποιος ήταν υπεύθυνος και για ποια ζώνη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε ότι είναι χρόνια υπερτασικός , δήλωσε ότι αναμένεται ότι η Σερβία κατά το τέταρτο θα έχει πετύχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5.2-5.5 % και στο δωδεκάμηνο θα κυμανθεί από 3,7%-4% και αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή και την Ευρώπη . Η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο ήταν 4,7% και η Ουγγαρία με 4,8% ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα μπροστά από τη Σερβία. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθαν σε 2,87 δις ευρώ. Ο Βούτσιτς ανέφερε και ότι η Σερβία κατάφερε να ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού της αγοράζοντας επιπλέον 9 τόνους χρυσού τον Οκτώβριο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. To Ηνωμένο Βασίλειο , θα διαθέσει 23 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, και για να «βοηθήσει» τα δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαθέσει 16 εκατομμύρια λίρες.

 ΣΟΦΙΑ . Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος ΕΜΕΟ (VMRO) Κράσιμρ Καρακατσάνοφ, κατέθεσε στην Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που εργάζονται για τη δημιουργία «μακεδονικής μειονότητας «στη Βουλγαρία. Οι δύο ΜΚΟ, που έχουν πρόσφατα εγγραφεί στα μητρώα, είναι ο «Πολιτικός Σύλλογος για την Προστασία των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και οι «Αρχαίοι Μακεδόνες». Ο Καρακατσάνοφ αναφέρει ότι «τα καταστατικά των δύο ΜΚΟ περιέχουν ισχυρισμούς για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται και πρέπει να υπόκεινται σε προστασία από ΜΚΟ», «και αυτό», επισημαίνει ο Καρακατσάνοφ, «έρχεται σε κατηγορηματική αντίθεση με την απόφαση του Βουλγαρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 29.02.2000, η οποία αναφέρει ρητά ότι «δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας»». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Μεβλούντιν Νούχοντζιτς υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνία για εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα δυτικά Βαλκάνια, και δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι απόλυτα δεσμευμένο στις «ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή πολιτική». 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του Αλβανού Προέδρου να καταθέσει μήνυση έκθεση κατά του Προέδρου της Επιτροπής διορισμού δικαστών Αρντιάν Ντβοράνι ο οποίος υπονόμευσε την αξιοπιστία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος. Στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί η 15η Παγκόσμια Συνάντηση των Βουλγαρικών ΜΜΕ. Η φετινή ετήσια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου. Το φετινό θέμα θα είναι τα «ΜΜΕ και οι εθνικές προτεραιότητες». Ο Μαξίμ Μίντσεφ, διευθυντής του Βουλγαρικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου ВТА, που διοργανώνει το φόρουμ, δήλωσε ότι εδώ και μια διετία υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένη βουλγαρική μειονότητα στη Αλβανία, που αποτελείται από 60 έως 170 χιλιάδες άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου