Αυγούστου 17, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι κατά την έκτακτη σύνοδο της Προεδρίας δεν θα ψηφίσει υπέρ του Ετήσιου Εθνικού Σχεδίου για την ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι δεν έχει αρχίσει επανάσταση ούτε προσπαθεί να καταργήσει την Ειρηνευτική Συμφωνία Ντέιτον, πράγμα που κάνει ο «διεθνής παράγων» . Ο Μίλοραντ Ντόντικ τόνισε ότι η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει κατασκευαστεί και τίθεται ως προϋπόθεση σχηματισμού του Συμβουλίου των Υπουργών για να αποτραπεί η παρουσία στα κοινά όργανα των νομίμων εκπροσώπων των Σέρβων, που κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Κροατών στην Βουλή των Λαών Λυδία Μπράντερ τόνισε τη σημασία του σχηματισμού του νέου Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας ότι η υπογραφείσα συμφωνία είναι η καλύτερη βάση .Η Εθνική Συνέλευση των Κροατών ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς αμφισβήτησε άμεσα τη βάση της συνταγματικής δομής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και την Ειρηνευτική Συμφωνία Ντέιτον, με τη δήλωση του ότι απορρίπτει την αρχή των συστατικών λαών. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι έχει αποσύρει τους εκπροσώπους της από τη Επιτροπή Ακινήτων και της Υπηρεσίας Ελέγχου, όπως έκανε νωρίτερα η βρετανική πρεσβεία.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπέδιου αποφάσισε χθες να απαγορεύσει την εισαγωγή μελιού και πατάτας από τη Βόρεια.

 ΡΟΓΚΑΤΙΤΣΑ. Το Ντοκιμαντέρ «Ουράνιο 238», σε σκηνοθεσία του Μίοντραγκ Μίλκοβιτς, που αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999 στη Σερβία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μεταμορφώσεως. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας Βλάνταν Βουκοσάβλίεβιτς επισκέφθηκε την περιοχή Βιτκοβάτσκο Πόλιε κοντά Αλεξάντροβατς, όπου βρέθηκε πρόσφατα ένα ειδώλιο που εκτιμάται ότι ανήκει στην περίοδο 4.500 και 3.500 π.Χ. και ανακοίνωσε ότι η Υπουργείο θα παρέχει κεφάλαια για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών μέχρι το τέλος του έτους.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε ένα Σέρβο πολίτη γιατί βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 43 κιλά επεξεργασμένου χασίς. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η περιφερειακή ολοκλήρωση, θα φέρει στα Δυτικά Βαλκάνια οικονομική ανάπτυξη μεγαλύτερη από 4%, σύμφωνα με τις μελέτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. 

ΝΟΒΟ ΜΠΡΝΤΟ. Ο Δήμαρχος του Νόβο Μπρντο Σβέτισλαβ Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι η σημαία του Κοσσυφοπέδιο, η οποία είχε τοποθετηθεί τέθηκε στο μεσαιωνικό σερβικό φρούριο έχει αφαιρεθεί. Η Σερβική Λίστα καταδίκασε έντονα την προσπάθεια των οργάνων της Πρίστινα να κλέψουν τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά, και τόνισε ότι οι Αλβανοί θα μπορούσαν να βάλουν τη σημαία τους και στη Σελήνη, αν το ήθελαν, αλλά η Σελήνη δεν θα γίνει δική τους ακριβώς όπως και το φρούριο στο Νόβο Μπρντο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεν είναι δικά τους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκολιουμπ Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι μια βαθιά ανασυγκρότηση της Σερβίας πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Μίτσο Στάνισιτς και ο πρώην επικεφαλής της Ασφαλείας της Μπάνια Λούκα Στογιάν Ζουπλιάνιν έχουν μεταφερθεί από τη μονάδα κράτησης του Σεβενίγκεν σε φυλακή στην Πολωνία για να εκτίσουν την ποινή των 22 ετών που τους έχει επιβληθεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο βουλευτής μέλος της Βουλής των Λαών Σρέντοιε Νόβιτς δήλωσε ότι ορισμένες πρεσβείες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γνώριζαν ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας «ΟΒΑ», Οσμάν Μεχμετάγκιτς εμφανίζει ένα ύποπτο δίπλωμα. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η ΜΚΟ «Κίνημα του Μαυροβουνίου» κατέθεσε μηνυτηρια αναφορά κατά της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του τραγουδιστή Βλάντο Γκεοργίεφ τα εγκλήματα της προσβολής της συνταγματικής τάξης και της ασφάλειας του Μαυροβουνίου και για υποκίνηση των εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. «η φιλανθρωπική συναυλία με τον τίτλο «Για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια μας» ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης , χωρίς καμιά πολιτική στόχευση και είναι ακατανόητο το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να τιμωρηθούν κάποιοι για αυτό, δηλωσε η ηθοποιούς Ίβανα Ζιγκόν που συμμετείχε στην συναυλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου