Αυγούστου 29, 2019

Ρουμανία: Η κυβέρνηση της Ντάντσιλα δεν έχει πέσει ακόμα. Ο Βίκτορ Πόντα, ο Ταριτσεάνου και οι Ούγγροι δεν είναι με τον Γιοχάνις

Ο Λουδοβίκος του Βουκουρεστίου, (Λουδοβίκος Ορμπάν) και πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του κ. Ντάντσιλα αφού μάζεψε 234 υπογραφές, και δήλωσε ότι επιθυμεί πρόωρες εκλογές, που είναι, «η καλύτερη λύση για τη Ρουμανία», επειδή «με τη σημερινή δομή του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ότι θα υποστηρίξει μια κανονική κυβέρνηση, μια αξιοπρεπή κυβέρνηση». 
Ωστόσο, ο κ. Ορμπάν είπε ότι το PNL είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, ακόμη και αν δεν περάσει η λύση των πρόωρων εκλογών. «Μετά την πρόταση μομφής θα προσπαθήσουμε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αν η επιλογή του προέδρου θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση , θα επιμείνουμε για μια πολιτική συμφωνία, που περιέχει όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το PSD».
 Ωστόσο ο ηγέτης των Ούγγρων , (UDMR) Κελεμεν Χούνορ είπε ότι αφού ο αρχηγός του κράτους είχε απορρίψει τον ανασχηματισμό υπάρχουν λύσεις, είτε με την παραίτηση της κυβέρνησης, με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει την δεδηλωμένη. 
Ο κ. Κέλεμεν Χούνορ απέρριψε τα σενάρια «κυβέρνησης τεχνοκρατών» που διακινούνται από το προεδρικό Μέγαρο και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική. Ο τέως σοσιαλιστής πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του «Προ Ρουμανία», Βίκτορ Πόντα που ανέτρεψε αφίνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξη την κυβέρνηση της κ. Ντάνστιλα, εάν οι Σοσιαλιστές αποσυρθούν από την προεδρική εκλογή..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου