Αυγούστου 29, 2019

Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι. Νέο Σερβικό Κόμμα απέναντι στην Σερβική Λίστα

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην Πρίστινα , δεν μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για την οργάνωση των εκλογών διότι δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται. Η πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Βαλντέτε Ντάκα, είπε στο «Radio Free Europe» ότι έστειλε επίσημο αίτημα στο υπουργείο οικονομικών για την κατανομή των χρημάτων που απαιτούνται και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών.
 Η Βαλντέτε Ντάκα εξήγησε ότι επειδή το 2019 δεν είναι έτος εκλογών κανονικά, ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τη δαπάνη. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Μπεντρί Χαμζά, δήλωσε στο Radio Free Europe ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την οργάνωση των εκλογών υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να μεταβιβαστούν γιατί πρέπει να επιλυθούν ορισμένα νομικά προβλήματα .
 Η απροθυμία του Υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους σχετίζεται με το αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ζήτησε την ερμηνεία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη λειτουργία της κυβέρνησης μετά την παραίτησή του. «Πιστεύω ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Θα περιμένουμε να αποσαφηνίσει την κατάσταση και μετά από αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το νόμο», είπε ο Χάμζα.
Ο απερχόμενος πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πρίστινα Ρόρυ Ο Κόνελ κάλεσε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να μην δώσουν την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές «στους πολιτικούς που χρησιμοποίησαν την πολιτική για να κλέψουν και για τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων, κάνοντας παράλληλα πατριωτικές δηλώσεις».
Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, εκτός από τη «Σερβική Λίστα» θα έχουν να επιλέξουν και τον «σερβικό Συνασπισμός» που θα αποτελείται από τον Σλάβισα Πέτκοβιτς, την Ράντα Τραΐκοβιτς, τον Νέναντ Ράσιτς, τον Ντράγκισα Μίριτς και τον Μπράνισλαβ Μάρκοβιτς. Παράλληλα, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Συνασπισμού Μπεντζέτ Πατσόλι-Φατμίρ Λιμάι, προσχώρησε σε αυτόν , και το Κόμμα Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου (PD). «Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι και λόγω των πολλών ετών εποικοδομητικής πολιτικης συνεργασίας το Κόμμα Δικαιοσύνης απόψε προσυπέγραψε προεκλογικό συνασπισμό με το AKR,» ανακοίνωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης. 
Η ΚΦΟΡ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής μέσα στις επόμενες μέρες για να κάνουν ασκήσεις σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο «προκειμένου η ΚΦΟΡ να είναι έτοιμη και να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ασφάλεια όλων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου». Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι μετακινήσεις των στρατευμάτων της ΚΦΟΡ τις επόμενες ημέρες θα είναι προγραμματισμένες στο πλαίσιο των ασκήσεων. 
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε στην Πρίστινα οκτώ άτομα για σωματεμπορία. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν έξι γυναίκες και δύο άνδρες. Οι ηλικίες των επτά συλληφθέντων ήταν μεταξύ 20 και 27 ετών και ένας ήταν 47.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου