Αυγούστου 21, 2019

Το πραξικόπημα του Σεράγεβο

Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης της Προεδρίας και την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο επίπεδο του Κράτους είπε ότι στην πραγματικότητα έγινε ένα «σιωπηλό πραξικόπημα», για να απαγορευτεί στο σερβικό λαό να επιλέγει τους εκπροσώπους του στα κοινά όργανα. 
Ο Αντζέλκοβιτς είπε ότι είναι προφανές ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν μπορεί νομίμως να εισέλθει στην στρατιωτική συμμαχία, διότι ο σερβικός λαός δεν το θέλει, οπότε δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός για να εκβιάσει τους Σέρβους και να τους βάλει στο περιθώριο στο περιθώριο, και να συνεχίζουν να μετέχουν στην κυβέρνηση άτομα «που δεν έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν το σερβικό λαό». «Νομίζω ότι οι Βόσνιοι έχουν ένα πολυεπίπεδο στόχο», είπε ο Αντζέλκοβιτς. 
Ο ένας είναι να δείξουν ότι μπορούν να ελέγχουν τα πράγματα και να εκβιάζουν τη Σερβικη Δημοκρατία και ο δεύτερος είναι ότι η διαδικασία της Ατλαντικής ενσωμάτωση». Ο Αντζέλκοβιτς είπε ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί ένα είδος επανάληψη της κατάστασης του 1990, όταν ανακηρύχθηκε ψευδοανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι Σέρβοι περιθωριοποιήθηκαν και έτσι προκλήθηκε ο εμφύλιος πόλεμος. 
Το μέλος της Προεδρίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Στάσα Κόσαρατς δήλωσε πως είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπαγορεύουν τις κινήσεις των Βόσνιων πολιτικών που παραβιάζουν κατάφορα το Σύνταγμα και βαθαίνουν τη πολιτική κρίση. 
«Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασίλειου είναι πίσω από την παραβίαση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των τριών πιο ισχυρών κόμματων των Σέρβων, των Βόσνιων και των Κροατών» είπε «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιλέξει το ΝΑΤΟ ως προτεραιότητά και όχι τον ευρωπαϊκό δρόμο και προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Την ίδια στιγμή, οι Βόσνιοι, που υποστηρίζονται από τους εκπροσώπους των δύο αυτών δυνάμεων επιδιώκουν την περιθωριοποίηση των δύο άλλων δύο συστατικών λαών και την εισαγωγή της πρακτικής ότι οι Σέρβοι εκπροσωπούνται στα κοινά όργανα από εκείνους που επέλεξαν οι Βόσνιοι, όχι από τους πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα», τόνισε ο Κόσαρατς και τόνισε ότι μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη από το SNSD, το SDA και τη HDZ πολλά πράγματα δεν θα λειτουργούν. 
«Μόνη υποχρέωση μας είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα τόσο της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα και του σερβικού λαού, όπως αυτά προστατεύονται μόνο από τις αρχικές συμφωνίες του Ντέιτον, του οποίου την παραβίαση δεν θα επιτρέψουμε», δήλωσε ο Κόσαρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου