Αυγούστου 21, 2019

Ανάπτυξη 3,7% για τη Βουλγαρία

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην ανάλυση της για το πρώτο τρίμηνο, η Τράπεζα προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα ήταν ανάλογη με το προηγούμενο έτος, αλλά λόγω της υψηλότερης απασχόλησης, των υψηλότερων εισοδημάτων και των χαμηλών επιτοκίων των δανείων, που συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Βουλγαρίας, 
θα αυξηθεί στο 3,7% το 2019 και θα επιταχυνθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η αύξηση ήταν 3,1%. Η προβλεπόμενη βελτίωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης θα υποστηρίξουν, επίσης, την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας, στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου, το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2018. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε, επίσης, κατά 2,8% σε βάρος του ποσοστού ανεργίας, το οποίο μειώθηκε κατά 1,3%. 
Οι μόνιμα άνεργοι ηλικίας 15-64 ετών αποτελούν το 5,2% των οικονομικά ανενεργών ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας. Το 63,3% του συνόλου των εργαζομένων, απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, το 30,0% στη βιομηχανία και το 6,7% στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία. Το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ 20 και 64 ετών αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ η αύξηση των ανδρών και των γυναικών ήταν σχεδόν η ίδια. Στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών, παρατηρείται αύξηση των απασχολούμενων κατά 4,0%. 
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι 142 χιλιάδες, εκ των οποίων το 58,2% είναι άνδρες και το 41,8% γυναίκες. Παράλληλα, 30 χρόνια μετά την ανατροπή του Κομμουνισμού περίπου οι μισοί Βούλγαροι , το 46% κλίνουν έχουν την γνώμη ότι το κράτος φταίει για τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή τους, ενώ 42% του πληθυσμού δεν συμφωνεί. Η «νέα γενιά» , (οι γεννημένοι μετά το 1989) αναζητούν την προσωπική ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου