Αυγούστου 06, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αρχηγός του Σερβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μίλαν Μωυσίλοβιτς δήλωσε μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα ότι «η Σερβία έχει τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη σε ότι αφορά τις προκλήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 
«Οι κινήσεις της Πρίστινα επιδεινώνουν την κατάστασης της ασφάλειας», είπε.
 Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν ,σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Κροατίας Νταμίρ Κρίστεβιτς , ότι,»ο στρατός της Κροατίας είναι έτοιμος για νέες «Θύελλες», είπε ότι «η «Θύελλα» απέναντι στους Σέρβους, ουδέποτε δεν θα επαναληφθεί», και κάλεσε την Κροατία «να μην απειλεί τους Σέρβους». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην σερβική εκπομπή της «Φωνή της Αμερικής» είπε ότι «η υπόθεση των εκβιαστών μπορεί να υπονομεύσει τις προοπτικές της Βόρειας να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», και υπέδειξε ότι «η SDSM και το VMRO-DPMNE, πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την τύχη της Ειδικής Εισαγγελίας». Ο Πάλμερ, έστειλε και μήνυμα προς τους μονομάχους Ζάεφ και Μιτσκόσκι. «Αρκετά με την πολιτικολογία. Ο χρόνος φύγει. Τώρα είναι η ώρα για επίδειξη πολιτικής ικανότητας», είπε .


ΣΚΟΠΙΑ. Η Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς (SCPC) αποφάσισε κατά τη χθεσινή 20η σύνοδο να ξεκινήσει ποινική δίωξη του δημάρχου του Σαράι, Μπλερίμ Μπετζέτι για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. 



ΣΚΟΠΙΑ. Ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ απαίτησε να επεκταθεί  η  Έρευνα για την υποθεση των  «εκβιαστών» και  να εντοπιστούν οι Πελάτες του Μπόκι 13 . Η Κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΜΚΟ του «Μπόκι 13».  «Ούτε ο  Πρωθυπουργός ούτε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης έχουν υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας τον  Ιούλιο το 2017» δηλώθηκε.

Το VMRO-DPMNE κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την  SDSM ότι ζουν σε ένα εξωπραγματικό και φανταστικό κόσμο, «και νομίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι η ίδια με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Ζάεφ». Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες είναι φτωχοί.
Η κατασκευαστική εταιρεία του Μοναστηρίου ζήτησε να της επιστραφούν τα 720.000 ευρώ που κατέβαλε στην συνταξιούχο Λίλιανα Τοντορόφσκ που ηταν μέλος της ΜΚΟ του «Μπόκι 13». 

ΣΚΟΠΙΑ. Το δικαστήριο επέτρεψε στην πρεσβεία του Κοσσόβου να επισκεφθεί τον κρατούμενο ΟΥΤΣΕΚΑ Τόμορ Μορίνα, ο οποίος αναμένει την έκδοση του στην Σερβία. 


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει το πρόσωπο που έκανε μια ψευδή ανακοίνωση για βόμβα στα γραφεία της Τσεχικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο. 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας κατέθεσε τη Δευτέρα κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της κυβέρνησης της FBiH για οφειλές 34.571.047 BAM από την κατανομή των εσόδων από έμμεσους φόρους. Ο Μίλοραντ Ντόντικ υποστήριξε την αγωγή για τις οφειλές από την κατανομή των εσόδων από έμμεσους φόρους, σημειώνοντας ότι η πρακτική σε βάρος των Σερβοβοσνίων είναι απαράδεκτη. 




ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Η πινακίδα  που φέρει το όνομα και την εικόνα του Βοεβόδα Στέπα Στεπάνοβιτς αφαιρέθηκε από τους στρατώνες της Μπιέλινα. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εφοδιασμού του Κοινού Επιτελείου Γκόικο Κνεζεβιτς δήλωσε ότι « είναι σε εξέλιξη η διαδικασία  για την ονομασία όλων των στρατοπέδων».
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η συνδικαλιστική οργάνωση των αξιωματικών του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίς δήλωσε ότι η απομάκρυνση της πινακίδας ενός με την επιγραφή «στρατόπεδο Βοιβόντα Στέπα Στεπάνοβιτς» από τους στρατώνες στην Μπιέλινα είναι μια απολίτιστη και απαράδεκτη πράξη. 


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Με εκδηλώσεις μνήμης και μνημόσυνα, οι άνθρωποι της Κράινα τίμησαν  τη μνήμη των 1.869 Σέρβοι που  σκοτώθηκαν από τις  κροατικές ένοπλες δυνάμεις κατά την επιχείρηση  «Θύελλα» το 1995. Ο  Επικεφαλής του  Κέντρου Τεκμηρίωσης «Veritas» Σάβο  Στρμπατς δήλωσε  ότι 24 χρόνια μετά την εκδίωξη των Σέρβων από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα τίποτα δεν έχει αλλάξει.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ,. Ο πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής επιτροπής της Σερβίας  για τη διασπορά Μίοντραγκ Λίντα, πρότεινε το κράτος της Σερβίας για να κάνει μια πλήρη λίστα των καταστροφών και κατασχέσεων τωνπεριουσιακών στοιχείων των Σέρβων που εξορίστηκαν  από την Κροατία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας, ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Σερβίας κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 21.5 δισ δηνάρια ή 182 εκατομμύρια ευρώ  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η  Air Σερβία ανακοίνωσε ότι πέρσι είχε  2.480.000 επιβάτες και καθαρό κέρδος 12.2 εκατομμύρια ευρώ.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εγκαινίασε το Σερβικό προξενείο στην Αδριανούπολη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έλαβε αίτημα των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων  για την ανακήρυξη του Όρος Σινιαγέβινα  σε προστατευόμενο πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου