Αυγούστου 06, 2019

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Από τον εισαγγελέα που προΐσταται των ερευνών για την δολοφονία των δυο κοριτσιών από τον 65χρονο Γκιόργκι Ντίντσα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στον χώρο των εγκλημάτων που μπορεί να ανήκουν σε τρίτο θύμα. 

ΣΟΦΙΑ. Βουλγαρία ζήτησε προσφορές από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ελβετία για την αγορά 150 τεθωρακισμένων οχημάτων. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι 836, εκ δολάρια.

 ΤΙΡΑΝΑ . Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα επανέλαβε ότι η μόνη λύση στην σοβούσα πολιτική κρίση είναι οι εκλογές. Δεν υπάρχει λύση χωρίς εκλογές, τόνισε. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, σχολιάζοντας την οικονομική πραγματικότα της Αλβανίας είπε πως «σε ότι αφορά τις ξένες επενδύσεις, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα ταυτίζεται με εκείνη της Βόρειας Κορέας. «Για έξι χρόνια, ο Ράμα δεν έφερε καμία ξένη επενδύση στην Αλβανία» είπε και πρόσθεσε: «Η Αλβανία και η Βόρεια Κορέα είναι οι δύο μόνες χώρες στον κόσμο χωρίς νέες ξένες επενδύσεις τα τελευταία έξι χρόνια». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπετζέτ Πατσόλι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα αναγνωρίζει τα διαβατήρια που εκδίδονται από τη Ρωσία για τους κατοίκους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Κοσσοβάρος αλβανός με φιλανδική υπηκοότητα Αντέμ Σμαίλι 49 ετών ο οποίος προκάλεσε πολύνεκρο τροχαίο στο Σμεντέρεβο ομολόγησε ότι κατά πάσα πιθανότητα αποκοιμήθηκε στο τιμόνι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η αναπληρωτής διευθύντρια του Ινστιτούτου Ογκολογίας και Ραδιολογίας. του Βελιγραδίου Ντανιτσα Γκρούγισιτς δήλωσε ότι η Υπογονιμότητα στη Σερβία έχει αυξηθεί 100% λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ Τζον Μπόλτον θα μπορούσε να επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγραψε η εφημερίδα «Μπλίτς». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι δήλωσε ότι οι δηλώσεις της Κροατίας για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας είναι άνευ αντικρίσματος διότι δεν θα αποφασίσει η Κροατία, για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι Σέρβοι που ζουν στις ΗΠΑ και οι φίλοι τους να ψηφίσουν για τον Ντοναλντ Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Εισαγγελία εξέδωσε διεθνές ένταλμα συλλήψεως για τον υπήκοο του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου Αρόν Σαβίβ και πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Δημοκρατικού Μετώπου, ο οποίος κατηγορείται για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο το 2016. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ του «Μπόκι 13» Γιάνσα Ερσέγκοβιτς δήλωσε ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους λογαριασμούς των συντονιστών για ανθρωπιστικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν για έργα. Εκπρόσωπος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Ναούμ Στοιλκόφσκι ζήτησε εισαγγελική έρευνα για την διασύνδεση της κυβέρνησης με την ΜΚΟ του «Μπόκι 13» και δήλωσε ότι ο Ζόραν Ζάεφ, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η Φροσίνα Ρεμένσκι και ο Κονσταντίν Κονσταντίνοφ σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το κύκλωμα των εκβιαστών και ότι εδώ και δύο χρόνια, Δήμαρχοι, υπουργοί, εισαγγελείς και δικαστές έχουν εμπλακεί σε συνεργασία με τον «Μπόκι 13». Αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποσπάσει τόσα χρήματα χωρίς κρατική υποστήριξη, τόνισε. Το Κίνημα Μπέσα ανακοίνωσε το σχέδιό του για να δημιουργηθεί μια «επιτελική» κρατική επιτροπή, είτε από το κοινοβούλιο είτε υπό τον πρόεδρο της χώρας, για να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί βιώσιμες μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κρατική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος πρωτα από όλα» τόνισε η «Μπέσα». Ο πρέσβης του Κοσσυφοπεδίου Γεργκ Νταντάι έλαβε άδεια από την εισαγγελία και επισκέφθηκε τον Tόμορ Μορίνα στη φυλακή όπου κρατείται και του είπε ότι θα απελευθερωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου