Αυγούστου 31, 2019

Ο Ντόντικ: Σέρβοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης αναφερόμενος στην έναρξη των εγκληματικών νατοϊκών βομβαρδισμών της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, στις 2:12 πμ της 30ης Αυγούστου 1995, δήλωσε ότι η μνήμη των νατοϊκών βομβαρδισμών του 1995 είναι επώδυνη. 
« Η Ανάμνηση αυτής της δύσκολης στιγμής στην ιστορία των Σέρβων είναι ζωντανή και το γεγονός ότι στρεφόταν κυρίως κατά του αμάχου πληθυσμού, όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων , είναι ιδιαίτερα επώδυνο», είπε ο Ντόντικ, και τόνισε ότι «η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία αποφάσισε να βομβαρδίσει ένα μικρό λαό, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους», και ότι , «το ΝΑΤΟ έκρινε για το ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο». 
«Το ΝΑΤΟ τάχθηκε με την άλλη πλευρά, κατά του σερβικού λαού,και είναι σαφές ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν με το απεμπλουτισμένο ουράνιο την πολιτική διευθέτηση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ντόντικ, που υπογράμμισε, ότι οι Σέρβοι δεν μπορούν να ξεχάσουν και δεν πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν ανοιχτά για όλα αυτά. 
Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη σερβική Δημοκρατία διήρκεσαν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Το ΝΑΤΟ έριξε συνολικά 1.026 βόμβες που ζύγιζαν περίπου 10.000 τόνους, σκοτώνοντας περισσότερους από εκατό αθώους πολίτες.
 Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων της Βοσνίας το 1995, είναι θα επηρεάζουν και τις γενιές που γεννήθηκαν μετά τη βομβιστική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου