Ιουνίου 12, 2019

Ρουμανία: Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της κ., Ντάντσιλα

Η πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση της Βιόρικα Ντάντσιλα που υπογράφεται από 173 βουλευτές κατατέθηκε χθες. 
Οι βουλευτές επικαλούνται το χάος στις ευρωεκλογές για την ψήφο των αποδήμων και τις προπάθεις της κυβέρνησης να εκδώσει αναγκαστικούς νόμους για την Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, τον κομμάτων η πρόταση θα υποστηριχτεί από το κόμματα PNL με 68 βουλευτές , USR με 27 βουλευτές , PMP με 12 βουλευτές το Pro Ρουμανία του κ. Βίκτορ Πόντα με 21, και η Ουγγρική UDMR επίσεις με 21. 
Η ψηφοφορία θα γίνει στις 18 Ιουνίου. 
Εν τω μεταξύ δυο νέοι αποστάτες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πήγαν με τον κ. Πόντα. Προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση χρειάζονται οι ψήφοι 233 Βουλευτών και Γερουσιαστών από το Σύνολο των 465. 
Συμωνα με τις εκτιμήσεις των εφημερίδων συνασπισμός του PSD με την ALDE του κ. Τσαριτσεάνου έχει 160 βουλευτές και 81 γερουσιαστές, δηλαδή 241 ψήφους και πιθανώς με τους δυο που έφυγαν 239 , οπότε η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την κ, Ντάντσιλα.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Ρουμανικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης των Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,46% το Μάιο του 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3.22% έναντι Δεκεμβρίου του 2018. Στο δωδεκάμηνο ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 4,1%. Οι τιμές ων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5.24%, και των υπηρεσιών κατά 4,3%. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η απερχόμενη προεδρία της Ρουμανίας ανέλαβε την πρωτοβουλία και πρότεινε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο γενικός γραμματέα Ενέργειας της Ρουμανίας  Αντρέι Μαγιορεάνου , δήλωσε ότι η  Ρουμανία, η τέταρτη παραγωγός χώρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη,  θα κάνει χρήση των ενεργειακών της πόρων προς όφελος των πολιτών της , των γειτονικών της χωρών αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού συστήματος προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ενέργειακη ασφάλεια στην Ευρώπη.
 Η Ρουμανία καλύπτει περίπου το 90% της εγχώριας ζήτησης σε φυσικό αέριο, σε ετήσια βάση, ήτοι 11 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τα δικά της αποθέματα υδρογονανθράκων, ενώ το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί σε εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου