Μαΐου 15, 2019

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών Ρούμεν Ποροζάνοφ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος την έκανε δεκτή. Ο Ποροζάνοφ παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο ότι και αυτός απέκτησε «πολυτελές» ακίνητο «κοψοχρονιά». Στην επιστολή παραίτησης ανέφερε στον Μπορίσοφ ότι (παρότι αθώος), δεν θέλει, «η επίθεση σ’ εκείνον να επηρεάσει την εργασία της κυβέρνησης». 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ στο πλαίσιο των επαφών του για την επιλογή του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, δέχτηκε τον πρόεδρο του Ανώτατου Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Λοζάν Πανόφ . Οι δυο συνομιλητές συζήτησαν την διαδικασία για την εκλογή νέου Γενικού Εισαγγελέα. 
Ο Πανόφ επανέλαβε την πρότασή του για συνταγματικές αλλαγές που θα περιόριζαν τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα Ο όμιλος της Φολκσβάγκεν ξεκίνησε τις τελικές διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση για την κατασκευή εργοστασίου στη Βουλγαρία. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ .Το εργοστάσιο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2022 και θα δημιουργήσει 5000 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ ανακοίνωσε ότι οι προτεινόμενες τιμές για τα νέα αεροσκάφη F - 16 Block 70 δεν είναι ικανοποιητικές και για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. «Αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έχουμε το δικαίωμα να προτείνουμε στο Κοινοβούλιο να τερματίσει τις συνομιλίες ή να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με άλλους πωλητές », είπε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε ότι το ΓΚΕΡΜΠ χρησιμοποιεί προεκλογικά τους πόρους του Κρατικού προϋπολογισμού για εξαγορά ψήφων, στις ευρωεκλογές. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επέλεξε τον Ντάνε Ταλέσκι ως νέο εθνικό συντονιστή για την προετοιμασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε αντικατάσταση του Στέβο Πεντάροφσκι. Η κυβέρνηση επίσης υιοθέτησε απόφαση για την αύξηση αναδρομικά από τον Απρίλιο των μισθών των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού. Από την αύξηση θα επωφεληθούν 2.899 εργαζόμενοι.
 Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν , σε συνέντευξη στο «Radio Free Europe», επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον Ιούνιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε «πεπεισμένος» ότι, «φέτος η χώρα μετά από είκοσι χρόνια προσπαθειών θα εισέλθει στη δεύτερη φάση, και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο Βερολίνο, στο πλαίσιο συνεδρίου για το « ρόλο των βουλευτών στην περιφερειακή συνεργασία», που οργάνωσαν 
η CDU και το Ίδρυμα Αντενάουερ συμμετείχαν ο συντονιστής της ΚΟ του VMRO-DPMNE Νίκολα Μιτσέφσκι και ο γραμματέας διεθνών Σχέσεων Βλάντιμιρ Γκιόρτσεφ, που δήλωσαν: «Χτίζουμε μια ισχυρή φιλία με τη Γερμανία, τη CDU και το Ιδρυμα «Konrad Adenauer». 

ΤΙΡΑΝΑ. Έληξε χθες η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, το οποίο ηγείται της Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία κατέθεσε την λίστα των υποψηφίων δημάρχου για τους 61 δήμους της χώρας. Μεταξύ των υποψηφίων και ο «Μακεδόνας» Πάλη Κολέφσκι , ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Πούτσετς. Η αμερικανική πρεσβεία διόρισε βουλευτή της αντιπολίτευσης τον Ερβις Μέτσο από το Κόμμα των Αιγυπτίων που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2017 ήταν μέρος του εκλογικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας, τον ανακήρυξε 13ο στον κατάλογο των εκλεγέντων στην περιφέρεια της Αυλώνας. Ο Μέτσο θα είναι μέρος του νεοσύστατου Δημοκρατικού Κόμματος των Δημοκρατικών, του οποίου «συντονίστρια» είναι η Ρούντινα Χαϊντάρι. Ο Ράμα ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι ομογενείς Αλβανοί από το Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία θα μπορούν να εργάζονται στην Αλβανία ελευθέρα χωρίς να χρειάζονται άδεια εργασίας. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δέχτηκε τον αποχωρούντα διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Αντιστράτηγο Φεντερίκο Μπεν Χότζες και συζήτησαν για την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή και τα προβλήματα στο διάλογο με την Πρίστινα.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας συμμετείχε στο Βελιγράδι στην τελετή θεμελίωσης του αμερικανικού πανεπιστημίου .Μια επένδυση ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των Αλβανών ότι θα χτίσουν «ένα μουσείο της γενοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο», ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί ο διάλογο και να εκφοβίσουν τους Σέρβους.Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, συναντήθηκε με το διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντιστράτηγο Ζουραβλόφ και συζήτησαν την διμερή στρατιωτική συνεργασία. Το Σερβικό-Ρωσικό ανθρωπιστικό Κέντρο στο Νις, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότατα για να ανταποκριθεί σε αιτήσεις βοήθειας λόγω του κινδύνου για πλημμύρες. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Τόμας Οσόφσκι ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι φίλη της Σερβίας και υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι κατά την παρέμβαση του στο κοινοβούλιο της Σερβίας, στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα της Σερβίας, πρότεινε την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης σε όσους ισχυρίζονται δημόσια ότι υπήρξε γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα,.«Μπορούμε να συμφωνήσουμε και με 20 χρόνια φυλάκισης για όσους εκφράζουν δημόσια δήλωση για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε. «Δεν κατηγορούν μόνο τη Σερβική Δημοκρατία, αλλά και τη Σερβία. Έχουμε ένα φαινόμενο που οι υπηρεσίες πληροφοριών και μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι ελεύθερες να διαδίδουν τη φήμη ότι υπήρξε γενοκτονία», είπε ο Σέσελι. Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ζήτησε ακόμα να υπάρξει αντίδραση στις καταδικαστικές αποφάσεις στην Ποντγκόριτσα, και είπε ότι το καθεστώς του Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει εξελιχθεί σε μια δικτατορία και ότι «θα ήταν κρίμα η δημοκρατική να Σερβία διατηρεί καλές σχέσεις με μια τέτοια χούντα». Ο Σέσελι ζήτησε τη σύλληψη 11 πολιτών του Μαυροβούνιου και να απέλαση του πρεσβευτή του Τζουκάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου