Μαΐου 16, 2019

Η 16η Μαίου στην Ιστορία


1204. Ο Βαλδουίνος Θ', κόμης της Φλάνδρας, στέφθηκε ως Λατίνος αυτοκράτορας Κωνσταντινουπόλεως στην Αγία Σοφία. Ο Βαλδουίνος είχε τον έλεγχο στα 5/8 της Πόλης. Τα υπόλοιπα 3/8 με απαίτηση του αρχηγού της Σταυροφορίας Βενετού δόγη Δάνδολου δόθηκαν στους Βενετούς, ώστε να απαλλαγούν οι Βενετοί από την φορολογία.
Η επικρατεία του Βαλδουίνου εκτός από την Κων/πολη περιελάμβανε τμήματα της Θράκης και της Ασίας και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ίμβρος και Τένεδος Με πρόταση του Δάνδολου πρώτος Λατίνος αρχιεπίσκοπος στην Κων/πολη εξελέγη ο Θωμάς Μοροζίνι. Ο αδικημένος Βονιφάτιος του Μονφερά «εξευμενίστηκε» με το βασίλειο της Θεσσαλονίκης.

1364. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο στο Κοσερέλ στη βόρεια Γαλλία, έγινε η μάχη ανάμεσα σε 3000 άνδρες του Καρόλου Ε΄ της Γαλλίας, με 6000 άνδρες του Καρόλου του Κακού της Ναβάρας για τη διαδοχή του Δουκάτου της Βουργουνδίας. Οι Ναβαρρέζοι που είχαν ενισχυθεί και με 800 Άγγλους μισθοφόρους, από τους οποίους 300 τοξότες, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα.

1527. Οι Φλωρεντινοί υπό την επιρροή του τραπεζίτη και μισθοφόρου Φίλιππο Στρότζι και του Νίκολό Καπόνι έδιωξαν τους Μεδίκους και τον καρδινάλιο Σίλβιο Πασσερίνι και επέστρεψαν στη δημοκρατία της Φλωρεντίας.




1532 . Ο Τόμας Μουρ παραιτήθηκε από Λόρδος Καγκελάριος της Αγγλίας.

1568. Μετα την ατυχή μάχη του Λάνγκσαϊντ . Η Μαρία Στούαρτ της Σκωτίας κατέφυγε στην Αγγλία, όπου συνελήφθη από την βασίλισσα Ελισάβετ Α'.

1605. Ο Κάμιλο Μποργκέζε εξελέγη ως πάπας Παύλος Ε΄ που έγραψε ιστορία ως ο διώκτης του Γαλιλαίου.

1648. Συντριπτική Νίκη των ορθόδοξων Κοζάκων του Χατμάνου Μπογκτάν Χμελνίτσκι κατά της καθολικής Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας στο Ζόφντι Βόντι. Στη μάχη πήραν μέρος και οι Τάταροι στο πλευρό των Κοζάκων.

1651. Στην Κωνσταντινούπολη εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού ο Γιαννιώτης Οικουμενικός Πατριάρχης, Παρθένιος Β΄. Τη σορό του νεκρού οι Γενίτσαροι την πέταξαν στη θάλασσα, αλλά οι χριστιανοί περισυνέλεξαν το λείψανο του Πατριάρχη και το ενταφίασαν στη Μονή Καμαριώτισσας στη Χάλκη. Ο Πατριάρχης Παρθένιος που ήταν αντιπαπικός κατηγορήθηκε από τους Ιησουίτες στην Υψηλή Πύλη ότι προέβαινε σε μυστικές συνεννοήσεις με τους Ρώσους. 

1717. Ο Βολτέρος Φυλακίστηκε στη Βαστίλη.

1770. Η 15χρονη κόρη της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον 16χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, που αργότερα έγινε ως Λουδοβίκος ΙΣΤ’, βασιλιάς της Γαλλίας.

1792. Καταργήθηκε το δουλεμπόριο στη Δανία.

1795. Η Βαταβιανή Εθνοσυνέλευση και η Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας της Γαλλίας υπέγραψαν τη συνθήκη της Χάγης που προέβλεπε επιθετική και αμυντική συμμαχία, της Ολλανδικής Βαταβιανής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Επανάσταση και την συντήρηση ενός γαλλικού εκστρατευτικού Σώματος 25.000 ανδρών και την πληρωμή φόρου 100 εκατομμυρίων φιορινίων, στη Γαλλική Δημοκρατία.
1811. Κατά τον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, έγινε η μάχη της Αλμπουέρα στην ΝΔ. Ισπανία, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, μεταξύ των γαλλικών στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Σουλτ και των συμμάχων Άγγλων, Ισπανών, και Πορτογαλων που τους διοικούσε ο σερ Γουίλιαμ Μπέρεσφορντ. Στη μάχη σκοτώθηκαν από 7000 από κάθε πλευρά αλλά υποχώρησαν οι Γάλλοι.

1822. Έφτασε στο Σούλι ο Χουρσίτ και σε συμβούλιο με τους αρχηγούς των Σωμάτων αποφασίστηκε να επιτεθούν ταυτοχρόνως κατά του Ναβαρίκου, (Ομερ Βρυώνης και Άγος Μουχουρδάρης), της Χώνιας, (Ισμαήλ Πρόνιο,  Ταχήρ Τσαπάρι, και Μπάλιο Χούσα)  και της Κιάφας ,(Σιλιχτάρη Μπότα).
1854. Επίθεση των τούρκων κατά των Μακεδόνων επαναστατών υπό τον

Τσάμη Καρατάσο στην χερσόνησο του Άθω.
1869. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν Κοινοβουλευτικές εκλογές στις 16/28 Μαΐου . Οι υποστηριχτές του Θρασύβουλου Ζαΐμη κέρδισαν τις 100 από τις 187 έδρες και ο Ζαϊμης παρέμεινε πρωθυπουργός, αφού είχε διοριστεί στις 6/18 Φεβρουαρίου. Ο Κουμουνδούρος και οι υποστηρικτές του ήσαν 50 και οι υποστηρικτές του Βούλγαρη 30. Οι ανεξάρτητοι ήσαν 7.

1880. Εκλογές στην Ιταλία


1881. Η Ζήμενες  (Siemens) έκανε στο Βερολίνο την πρώτη δοκιμή ενός ηλεκτρικού Τράμ.

1884. Ο Άντζελο Μοριόντο έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή του εσπρέσο.

1912 .Στην Σόφια στις 16/29 Μαΐου υπογράφηκε από τον πληρεξούσιο υπουργό του Ελληνικού Βασιλείου Δημήτριο ΠΑΝΑ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Γκέσωφ η μυστική ελληνοβουλγαρική συνθήκη προς αντιμετώπιση των Τούρκων τις παραμονές του Βαλκανικού Πολέμου. Με το άρθρο 2 της Συνθήκης, η Βουλγαρία και Ελλάδα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ειρηνική συνύπαρξη, και την πολιτική ισότητα με συνταγματικές εγγυήσεις για τους Βούλγαρους και τους Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σε χωριστή δήλωσή η Βουλγαρία εξαιρούσε από τη συμμαχία την περίπτωση Ελληνο-Τουρκικού πολέμου για την Κρήτη. Οι εδαφικές διαφωνίες των δύο χωρών για τη Θεσσαλονίκη και τη νότιας Μακεδονία παρέμειναν εκκρεμείς.

1915. Η Αντάντ προσέφερε στη Βουλγαρία την Ανατολική Θράκη σε περίπτωση Που επιτίθετο στη Τουρκία.
1916 . Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία με τη συγκατάθεση της αυτοκρατορικής Ρωσίας υπέγραψαν τη Συμφωνία, για το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μετατροπή της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης σε περιοχές υπό γαλλική και βρετανική διοίκηση. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο σερ Μαρκ Σάικς εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας και ο Ζωρζ Πικό εκ μέρους της Γαλλίας, και έκτατε έμεινε ως Συμφωνία Σάικς- Πικό Στη συμφωνία υπήρχαν οι εξής όροι: Με τη Συμφωνία η Γαλλία θα αποκτούσε τον έλεγχο του Λιβάνου και της παράκτιας ζώνης της Συρίας, τα Άδανα, την Κιλικία και την ενδοχώρα που συνόρευε με τις κτήσεις της Ρωσίας. (μεταξύ άλλων, την Ούρφα, το Ντιγιαρμπακίρ και τη Μοσούλη).
Η Μεγάλη Βρατανία θα καταλάμβανε τη νότια Μεσοποταμία και τη Βαγδάτη και επίσης τα λιμάνια της Μεσογείου Χάιφα και Άκκα. Οι γαλλικές και βρετανικές κτήσεις θα συναποτελούσαν μια συνομοσπονδία αραβικών κρατών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος, χωρισμένο σε γαλλικές και βρετανικές ζώνες επιρροής.
Το λιμάνι της Αλεξανδρέτας θα ήταν ελεύθερο λιμάνι και η Παλαιστίνη , λόγω των Ιουδαίων, θα ετίθετο υπό διεθνή έλεγχο.


1917. Έληξε και η Τρίτη μάχη του Αρράς κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 300.000 άνδρες και από τα δυο πλευρές.
1920. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε το Καραγάτς που μετονομάστηκε  σε Ορεστιάδα.

1941.Στην Ελλάδα καταργήθηκε το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώθηκε ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα στο εξής θα ήταν διαθέσιμο μόνο σε ασθενείς και παιδιά

1948. Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρήκε να επιπλέει ανοιχτά του λιμένα της Θεσσαλονίκης ένα πτώμα δεμένο χειροπόδαρα, και το ανέσυρε. Ο νεκρός είχε εκτελεστεί με μια σφαίρα στο κρανίο και. Όταν τον έβγαλε στη Στεριά γρήγορα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα ήταν ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ,. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.

1960. Ο Νικίτα Χρουτσόφ, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντουάιτ Άιζενχαουερ, να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ για τις υπερπτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από τη Σοβιετική Ένωση

1961. Ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος «Χάρβαρντ» του αεροπλανοφόρου «Φράνκλιν Ρούζβελτ» που ναυλοχούσε στον φαληρικό όρμο, έχασε τον έλικα του κατά τη διάρκεια επιδείξεως πάνω από το Καλαμάκι και έπεσε σ' έναν κήπο της περιοχής πριν προλάβει το πλήρωμα να αντιδράσει. Νεκροί οι δύο πιλότοι
1962. Επανέναρξη των πυρηνικών σοβιετικών ατμοσφαιρικών δοκιμών εξήγγειλε από τη Βουλγαρία ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος κάλεσε, παράλληλα, Ελλάδα και Τουρκία «να εγκαταλείψουν την απομόνωσή τους».

1963. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα

1966 .Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με εισήγηση του Μάο Τσε Τουνγκ αποφασίστηκε η κήρυξη της «πολιτιστικής επανάστασης» , για να εκκαθαριστεί η Κίνα «από τα φιλελεύθερα αστικά στοιχεία», και να συνεχίσει την επαναστατική ταξική πάλη.


1968. Πέθανε, στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 64 ετών,  (από υπερτασική εγκεφαλοπάθεια), ένα από τα οξύτερα πνεύματα του Ελληνικού Έθνους  ο Ευάγγελος Λεμπέσης.

1972. Οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και Νικολάε Τσαουσέσκου εγκαινίασαν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Δούναβη, στο Κλάντοβο, του οποίου η κατασκευή κράτησε οκτώ χρόνια και κόστισε 400 εκ δολάρια.


1974. Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκλέχθηκε ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Ο Χέλμουτ Σμιτ ορκίστηκε νέος Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας. Στην Αθήνα άρχισαν οι πρώτες από τις 196 γεωτρήσεις «για να βρούν» το Μετρό.
1979. Πέθανε στο Ισραήλ ο Αβραάμ Μπεναρόγια.

1982. Η Μίλκα Πλάνιτς, 58, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη Γιουγκοσλαβία.

1989. Συνάντηση Κορυφής των κομμουνιστικών γιγάντων, έπειτα από 30 χρόνια. Στο Πεκίνο, ο Σοβιετικός μεταρρυθμιστής ηγέτης Γκορμπατσόφ συνάντησε Κινέζο μεταρρυθμιστή Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Στην Αθήνα άρχισε η δίκη των οκτώ μελών της Εταιρείας Δολοφόνων.

1992. Αποσύρθηκε από τη Βοσνία, ο γιουγκοσλαβικός στρατός (JNA). Ανατινάχτηκε η υπόγεια αεροπορική βάση του Μπίχατς κάτω από το βουνό Πλισεβιτσα , που είχε κοστίσει περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια.Νωρίς το πρωί της 16ης Μαΐου 1992, περίπου 200 Σέρβοι πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησαν οι μουσουλμανικές παραστρατιωτικές μονάδες στον οικισμό Τουφαλίτσι του Σεράγεβο.Τα σπίτια των Σερβων που εγκατέλειψαν την περιοχή λεηλατήθηκαν και κάηκαν. 

1994.Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Απελευθερώθηκε η αγορά συναλλάγματος στην Ελλάδα



1999. Κατά την 54η ημέρα των αμεριακνό-νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε και πάλι το ορυχείο χαλκού της «RTB Bor», και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Χτυπήθηκε ακόμα η Χαλυβουργεία «1913 Sartid» στο Σμεντέρεβο. Πολλές βόμβες έπεσαν στην περιοχή γύρω από Ποζάρεβατς.
Στο Κοσσυφοπέδιο πέτυχαν έναν αναμεταδότη στο Γκόρι πολλά πρόβατα. Σύμφωνα με τους «New York Times», το Πεντάγωνο πρόβαλε βέτο στα σχέδια του ΝΑΤΟ να εμπλακούν ελικόπτερα «Απάτσι» για επιθέσεις κατά των θέσεων του γιουγκοσλαβικού Στρατού διότι θα υπήρχαν πολλές απώλειες.
Η Εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο ανησυχούσε επίσης, ότι η χρήση των ελικοπτέρων από βάσεις στην Αλβανία θα ενέπλεκε και τα Τίρανα στον Πόλεμο.
Ο ηγετης της Κίνας Λι Πένγκ δήλωσε ότι «η Κίνα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της », και απέρριψε τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ότι η Κίνα θα εγκαταλείψει την υποστήριξη για τη Γιουγκοσλαβία εάν οι ΗΠΑ της άνοιγαν την πόρτα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Στην Αθήνα η «17 Νοέμβρη» έριξε ρουκέτα στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.

2002. Ο Λευκός Οίκος αποδέχτηκε ότι ο Πρόεδρο, Μπους είχε προειδοποιηθεί από το FBI για επικείμενες «κλασικές αεροπειρατείες» Αράβων, με βάση μνημόνιο από το γραφείο του FBI στην Αριζόνα που ανέφερε ύποπτη παρουσία Αράβων σε σχολές πιλότων.

2007. Ο Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε Πρόεδρος της Γαλλίας.


2012. Στη Χάγη άρχισε στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Στην Αθήνα μετά το αδιέξοδο και στην τέταρτη εντολή διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχτηκαν εκλογές για τις 17 Ιουνίου. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος.
2014. Στην Ουκρανία το Κίεβο ανακατέλαβε τη Μαριούπολη.
2017.Ο Ισραηλινός υπουργός Ανοικοδόμησης Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να δολοφονηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου