Απριλίου 11, 2019

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Το Χάος Συνεχίζεται. Οι Σέρβοι μπλοκάρισαν με τη σειρά τους την Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Μποριάνα Κρίστο, συγκάλεσε την Πέμπτη την πρώτη επείγουσα σύνοδο της Βουλής, την οποία είχαν ζητήσει βουλευτές από το «SDP», τη «Νάσα Στράνκα» , το «SBB» και το «A-SDA».


 Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα έπρεπε να συζητηθούν μια έκθεση από το υπηρεσιακό Συμβούλιο των Υπουργών σχετικά με τον έλεγχο και τη διαχείριση της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων και ο αποκλεισμός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης λόγω μη υπόδειξης των αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
Στην Συνεδρίαση εμφανίστηκαν είκοσι δύο βουλευτές που ήταν αρκετοί για την απαρτία, αλλά δεν ήταν κανείς βουλευτής από την Σερβική Δημοκρατία όποτε
 η Βουλή δεν μπορούσε να λάβει καμία απόφαση. 

Πριν τη Συνεδρίαση οι Σέρβοι βουλευτές αποφάσισαν να ην συμμετάσχουν ζητώντας να απεμπλακεί η διαδικασία του σχηματισμού του Συμβουλίου των Υπουργών και να συγκροτηθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές. 
Οι  Σέρβοι βουλευτές τόνισαν δεν θα δεχθούν να τίθενται όροι και προϋποθέσεις όταν πρόκειται για την υλοποίηση της βούλησης των ψηφοφόρων. «Για αλλη μια φορά καλούμε όλες τις πλευρές να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υλοποίηση της θέλησης του λαού όπως εκφράστηκε στις εκλογές, έτσι ώστε η πολιτική κρίση και η τεταμένη κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ναμμην βγεί εκτός ελέγχου», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι Σέρβοι. Συζητάμε για τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του Συμβουλίου, Košarac επεσήμανε το SNSD ήταν καθοδηγείται κυρίως από το Σύνταγμα και τους νόμους.

 Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, (του Ντόντικ) Στάσα Κόσαρατς είπε στους δημοσιογράφους. «Εμείς απαιτούμε ό, τι ανήκει στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία που είναι σαφείς σχετικά με τη δομή των αρχών σε επίπεδο των κοινων Κρατικών Οργάνων. Το ένα τρίτο εκλέγεται από εκπροσώπους της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και δύο τρίτα εκλέγονται από την Ομοσπονδία. 
Οι τρεις υπουργοί στο Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να προέρχονται από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και να είναι Σέρβοι και ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται επίσης από τη Σερβική Δημοκρατία», είπε ο Κόσαρατς τονίζοντας ότι οι συνταγματικές προθεσμίες για τη σύσταση Συμβουλίου έχουν παρέλθη προ πολλού με ευθύνη του Ιζετμπέκοβιτς. «Το γεγονός ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, προσπαθεί να επιβάλει τις απαιτήσεις του, πρέπει να το ξεχάσουν .
Το SNSD δεν είναι παράρτημα του SDA. Αν έτσι συνήθιζε να εργάζεται με το SDS, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.Εμείς θα επιμείνουμε στο ένα τρίτο στα κοινά όργανα,», δήλωσε ο Κόσαρατς. 

Ο αρχηγός της Κροατικής HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι μια στρατηγική των Βόσνιων πολιτικών και ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ορθολογικό επιχείρημα για να μην σχηματιστεί αμέσως το Συμβούλιο των Υπουργών και να διοριστεί ο Ζόραν Τεγκελτίγια ή οποιοδήποτε άλλος υποψήφιος προτείνει το SNSD πρόεδρος της, γιατί «όλοι γνωρίζουν ότι η θέση ανήκει στους Σέρβους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου