Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις κάτοικος σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα δύο θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης σχετικά με τα ερωτήματα που θα τεθούν στο δημοψήφισμα για την δικαιοσύνη που ανακοίνωσε για τις 26 Μαΐου.
Το πρώτο θέμα είναι η απαγόρευση χορήγησης αμνηστίας σε όσους έχουν καταδικαστεί
για πράξεις διαφθοράς, και το δεύτερο είναι η απαγόρευση στην κυβέρνηση να εκδίδει Αναγκαστικά Διατάγματα σχετικά την οργάνωση του δικαστικού συστήματος τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
«Οι Ρουμάνοι έδειξαν ότι δεν αποδέχονται τη διαφθορά και την κλοπή από δημόσιο χρήμα!
Οι περισσότερες αυτές τις πράξεις είναι απαράδεκτες, όταν διαπράττονται ακριβώς από εκείνους που εκλέγονται από τους πολίτες για να υπερασπιστούν τα δημόσια ταμεία»!, είπε ο Γιοχάνις που ζήτησε , «Μηδενική ανοχή για τη διαφθορά».
Η «απαγόρευση της αμνηστίας και της απονομής χάρης για τις πράξεις αυτές αποτελεί τον καλύτερο τρόπο, για να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά, την ίδια στιγμή, είναι επίσης μια εγγύηση για την ακεραιότητα όσων ασκούν δημόσιο λειτούργημα», είπε.
Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Βουκουρέστι εξέδωσε μια κοινή δήλωση εξ ονόματος του 12 χωρών, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, με την οποία ζητείται από τις ρουμανικές αρχές να απέχουν από οποιεσδήποτε τροποποιήσεις των νόμων της δικαιοσύνης που θα αποδυνάμωναν το Κράτος Δικαίου.
«Εμείς, οι διεθνείς εταίροι και σύμμαχοι της Ρουμανίας, καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύνταξη των Αναγκαστικών Διαταγμάτων της κυβέρνησης, που τροποποιούν τη νομοθεσία για το δικαστικό σύστημα, να απέχουν από οποιεσδήποτε τροπολογίες που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου και την ικανότητα της Ρουμανίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς», αναφέρει η δήλωση, των 12, που, «ανησυχούν βαθύτατα για την ακεραιότητα του ρουμανικού δικαστικού συστήματος, η οποία έχει κλονιστεί από τις απρόβλεπτες τροποποιήσεις που δεν ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ρουμανίας για την ενίσχυση της προόδου και αντίθετα, το σωρευτικό αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών επιβραδύνει την καταπολέμηση της διαφθοράς και υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».
Οι 12 που ανέφεραν ότι «οι εκκλήσεις τους για διάλογο σχετικά με τα θέματα αυτά δυστυχώς, δεν έλαβαν καμία απάντηση από τις αρχές Ιανουαρίου» του τρέχοντος έτους».
Οι διπλωματικές αποστολές των 12 υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό για τη Ρουμανία να λάβει δεόντως υπόψη τις συστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως η Επιτροπή της Βενετίας και της GRECO, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβούλιο της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διασφαλιστεί η διαφάνεια , και η αποτελεσματική και αμερόληπτη δικαιοσύνη.
«Οι αναμενόμενες τροποποιήσεις αποτελούν κίνδυνο παραβίασης των κοινών αξιών. Και εκτός αυτού, θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις επί της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», καταλήγει το τελεσίγραφο.
Η πρωθυπουργός Βιόρικα Ντάντσιλα, αντέδρασε στις προειδοποιήσεις που της προκάλεσαν κατάπληξη και σχολίασε τις δηλώσεις του πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και των πρεσβειών των 12 χωρών, κατά την έναρξη του υπουργικού Συμβουλίου.
«Εξεπλάγην από τον Τίμερμανς , (που κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει την ανάληψη δράσεων που θα επηρεάσουν το δικαστικό σύστημα), θεωρώντας ότι είμαστε πλήρως ανοικτή σχετικά με τα βήματα που κάναμε .Υπάρχει διαφάνεια. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν κατανοώ τη δήλωση του και δεν κατάλαβα το σκοπός της , ενώ δεν είναι συμβατή με την υπάρχουσα πραγματικότητα. Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας είπε ότι την άφησε έκπληκτη η δήλωση του Ταγιάνι σχετικά με την δίωξη κατά της Λάουρας Κοβέσι. «Καλούμαστε να μην παρεμβαίνουμε στην Δικαιοσύνης και αυτό μου φαίνεται δίκαιο , αλλά ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας ζητούν να σταματήσουμε ποινικές έρευνες. Σαφώς τους λέω ότι ο πρωθυπουργός έχει παρέμβει ποτέ και δεν θα παρεμβαίνει στο δικαστικό σώμα», τόνισε
.
Η κ. Ντάντσιλα σχολίασε την κοινή δήλωση των πρεσβειών, υποστηρίζοντας οτι δεν θα επιτρέψει σε πρεσβευτές να επιβάλουν μια ορισμένη ατζέντα στον πρωθυπουργό. ρουμανική γλώσσα.
«Κάλεσα σε ιδιωτική συζήτηση κάθε Πρέσβη από αυτή την ομάδα, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Θα τους υπενθυμίσω , ότι είμαστε στη Ρουμανία και ότι έχω έναν απευθείας διάλογο με τους ομολόγους μου (...) σε κανένα άλλο κράτος οι πρέσβεις δεν επιβάλλουν μια ατζέντα στον πρωθυπουργό και δεν θα το επιτρέψει αυτό. Πρέπει να δείχνουν σεβασμό στη Ρουμανία, όπως κάθε Πρέσβης της Ρουμανίας δείχνει σεβασμό προς μια τρίτη χώρα,» είπε η πρωθυπουργός.
Φυσικά , έντονα αντέδρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Στη «συζήτηση» μπήκαν και 21 οργανώσεων πολιτών που κάλεσαν την κυβέρνηση να μην εγκρίνει τα έκτακτα διατάγματα για τη δικαιοσύνη.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο , (που πρόσκειται στον Πρόεδρο), εξέδωσε εγκύκλιο προς την δικαστική επιθεώρηση σχετικά με τα «προβλήματα» «όσον αφορά με τη συμμόρφωση με νομικές και κανονιστικές διατάξεις» για την δίωξη εναντίον του Φρανς Τίμερμανς, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που άσκησε η εισαγγελέας Αντίνα Φλορέα.
Στον χορό των ευρω-επιθέσεων κατά της κυβέρνησης της Ρουμανίας και ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Είπε ότι τον ανησυχεί το ότι η Ρουμανία καταγράφει απώλεια ανταγωνιστικότητας, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθεια σύγκλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου