Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι Βελιγράδι και Πρίστινα απέχουν μίλα από το να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα στο διάλογο και πρόσθεσε ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί κυρίως από την πίεση των Αμερικανών, τονίζοντας οτι η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά μόνο για το τι λένε οι Αμερικανοί.
Ο Βούτσιτς είπε ότι «είναι αρκετά δύσκολο, για την Πρίστινα να αποσύρει τους δασμούς», λόγω των αντιδράσεων «εσωτερικών κύκλων» , αλλά και του εκλογικού σώματος.
και δήλωσε ότι δεν αναμένει την απόσυρση τους. Για τον αντίκτυπος των δασμών της Πρίστινα στην Σερβική Οικονομίας είπε ότι είναι μεταξύ του 0,4% του ΑΕΠ και 0,6%.
Βούτσιτς τόνισε ότι παρά τα εμπόδια, ένας συμβιβασμός είναι σημαντικός για τη Σερβία λόγω της σταθερότητα της χώρας, αλλά τόνισε ότι ένας συμβιβασμός με τη μορφή που εκείνος σκέφτηκε και πιθανώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση ακυρώθηκε επειδή δεν τον ήθελαν οι Γερμανοί και οι Αλβανοί.
«Η Σερβία είναι η πρώτη φορά που γνωρίζει τι θέλει,» είπε ο Σέρβος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν παρουσίασε τις προτάσεις για λύση μπροστά στο Κοινοβούλιο και το λαό, δεδομένου ότι οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση έχει ήδη απορριφθεί.
«Οι Αλβανοί δεν ξέρουν τι θέλουν» είπε, ενώ σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη των γερμανών βουλευτών είπε ότι υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς από την πλευρά του είπε, ότι
δεν είναι βέβαιο πότε θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και επανέλαβε τη θέση της Σερβίας ότι πριν από περαιτέρω διαπραγματεύσεις, πρέπει να καταργηθούν οι φόροι της Πρίστινα στα σερβικά αγαθά.
Ο Ντάτσιτς υποστήριξε ότι η Πρίστινα «δεν θα καταργήσει τους φόρους, διότι υπάρχουν κάποιοι που αποκτούν πλεονεκτήματα από αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή» και είπε ότι «η παγωμένη σύγκρουση δεν είναι μια καλή λύση για το θέμα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι, στο πλαίσιο αυτό, «προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα όλη την ώρα».
Όπως σημείωσε ο Ντάτσιτς , το Βελιγράδι «δεν έχει πλήρη κυριαρχία» στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Πρίστινα «δεν έχει την πλήρη κυριαρχία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όπως θα ήθελαν να έχουν» και τόνισε ότι, «ο στόχος Πρίστινα είναι, να εφαρμώσουν το κροατικό σενάριο, με κάποια νέα, «Κατεγίδα» για να απελάσουν όλους τους Σέρβους από το βορρά και την επίτυχουν πλήρη κυριαρχία». Ο Ντάτσιτς θύμισε ότι κατά την κροατική στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα» του 1995, απελάθηκαν περίπου 200.000 Σέρβοι από τα σπίτια τους.
Σχολιάζοντας την βρετανική ταξιδιωτική οδηγία που κάλεσε του Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της εγκληματικότητας, είπε ότι είναι βέβαιος δεν υπάρχει περισσότερη εγκληματικότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από ό, τι υπάρχει στην Πρίστινα.
Τέλος , η «Vecernje Novosti» έγραψε ότι από τον διεθνή παράγοντα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια διαδικασία διαιτησίας για τους φόρους που οι αρχές στην Πρίστινα επέβαλαν ατα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον περασμένο Νοέμβριο και που παραβιάζουν τη συμφωνία CEFTA.
Ο Επίτροπος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν είπε ότι αναμένει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας να βγει από το αδιέξοδο και ότι η επακόλουθη συμφωνία, θα περιγράφεται σε εκατοντάδες σελίδες, και πρέπει να είναι βιώσιμη, να συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και να μην επηρεάζει τρίτους».
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν είπε στο «Radio Free Europe», ότι η συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε να επηρεαστούν από πιθανές εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και αυτό με τη σειρά τους θα επέφερε εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή.
«Ως εκ τούτου, νομίζω ότι οι αλλαγές συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν είναι η σωστή λύση στα προβλήματά τους», δήλωσε ο Τόμας Κάντριμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου