Απριλίου 17, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η απόφαση για πρόωρες βουλευτικές θα ανακοινωθεί μετά τις προσεχείς συναντήσεις του με τον Κινέζο Πρόεδρο και το Ρώσο Πρόεδρο. Ο κ.Βούτσιτς δέχθηκε χθες τον Ρώσο πρέσβη στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν και συζήτησαν τη συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα, «η οποία είναι αδύνατη, εκτός εάν καταργηθούν οι παράνομοι δασμοί στα σερβικά αγαθά». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς επισκέπτεται σήμερα τη Ρωσία και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Σέρβων από την περιοχή της τεως Γιουγκοσλαβίας , Μίοντραγκ Λίντα, δήλωσε την Τρίτη ότι η δίκη του πρώην διοικητή του 5ου Σώματος του λεγόμενου Στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ατίφ Ντουντάκοβιτς , θα τελειώσει με την αθώωση του κατηγορουμένου, δεδομένου ότι τα Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι αντι-σερβικά . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χθες ήταν η επέτειος του πολύνεκρου βομβαρδισμού του Βελιγραδίου από τους Συμμάχους το 1944. Στεφάνια κατατέθηκαν στο χώρο του τότε μαιευτηρίου του Βελιγραδίου που καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό. 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Οι Σέρβοι πρέπει να ενωθούν και να επιστρέψουν στην Εκκλησία και την πίστη, και ο Κύριος θα μας βοηθήσει , όπως βοήθησε τους προγόνους, για να διατηρήσουμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, είπε στο κήρυγμα του ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. Τα τοπικά Πόρταλ γράφουν, ότι Πρώην μέλη του Κροατικού στρατού, που συμμετείχαν στη δίωξη περισσότερων από 250.000 Σέρβων κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα, εκπαιδεύουν το λεγόμενο στρατό του Κοσσυφοπεδίου, με σιωπηρή συγκατάθεση του ΝΑΤΟ. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» απαίτησε από τις αρχές του Κοσσόβου να διαλευκάνουν τελικά την υπόθεση της δολοφονίας του ηγέτη της, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, που έγινε πριν από 15 μήνες. 

 ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Μαμούκα Μπαχτάτζε. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία στις υποδομές, τις μεταφορές και την ενέργεια. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας τόνισε ότι η Βουλγαρία συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 10 εμπορικών εταίρων της χώρας του. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν, επίσης, η αύξηση της χωρητικότητας των πορθμείων μεταξύ των δύο χωρών, που παρακάμπτουν την Ουκρανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 πορθμεία την εβδομάδα. Φιλοδοξία μας είναι να τα κάνουμε δύο καθημερινά », ανακοίνωσε ο Μπορίσοφ. Συζητήθηκε και η κατασκευή «ψηφιακού διάδρομου», με την βύθιση καλωδίου για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, και ο Συμπρόεδρος Σεφίκ Τζςφέροβιτς συμφωνησαν με τον πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα μέλη της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι εχει γεωπολιτική σημασία για την Ευρώπη, και ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι στην Αλβανία θα αφιερωθεί σε αυτό το στόχο . Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Βατικανό όπου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα . Σε συνάντηση στο Ανατολικό Σεράγεβο ο Ντόντικ, και ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισαν την ανάγκη να σχηματιστούν οι αρχές στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Μετά από παραγγελίες από το γραφείο της Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ομοσπονδίας άρχισαν το σκάψιμο στο Αλιπάσινο Πόλιε στο Σεράγεβο γα την ανεύρεση Λειψάνων αγνοουμένων Σέρβων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1990. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο μέσος καθαρός μισθός στη Βοσνία Ερζεγοβίνης ήταν το Φεβρουάριο 895 Μετατρέψιμα Μάρκα , και ήταν κατά 1,3% κάτω από ό, τι το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών της Σε4βικης Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι τα τελευταία δύο οικονομικά έτη, το εσωτερικό χρέος της Ρεπούμπλικα Σερπσκα μειώθηκε κατά 445 830 000 Μετατρέψιμα Μάρκα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κατάργηση της στρατιωτικής ουδετερότητας, και η ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης γιατην ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βάλει τέλος μια για πάντα στην ιστορία που ονομάζεται Ρεπούμπλικα Σερπσκα δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Μπάνια Λούκα, Αλεξάνταρ Βράνιες. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Οι επιχειρηματίες στην Μπάνια Λούκα μπορούν να επιλέξουν το αλφάβητο, (κυριλλικό ή λατινικό), για να γράφουν τις πινακίδες τους , γιατί το Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι και οι δύο αλφάβητα είναι ισότιμα , δήλωσε ο Δήμαρχος Ιγκόρ Ραντόιτσιτς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου