Μαρτίου 06, 2019

Ο Κόντε στο Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς μίλησε για αναζήτηση της ειρήνης, όχι των αιτίων της σύγκρουσης

Μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζεπε Κόντε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό να στοχεύει κανείς στην αναζήτηση της ειρήνης και στον συμβιβασμό , και όχι στα αίτια που προκαλούν τη σύγκρουση. 
«Η Σερβία , είπε, είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Πρίστινα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια λύση και σε συμφωνία για το μέλλον». Στην κοινή συνέντευξη τύπου, Βούτσιτς είπε ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό για τις θέσεις της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο αμέσως μόλις η Πρίστινα καταργήσει τους φόρους στα Σερβικά αγαθά. 
«Σήμερα, 140 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων της Σερβίας και της Ιταλίας , επιβεβαιώσαμε τις άριστες διμερείς μας σχέσεις, και τη στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στη Σερβία και Ιταλία,» είπε ο Βούτσιτς, και πρόσθεσε ότι, «η Ιταλία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστήριζει, της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ οι οικονομικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε χρόνο.»
Ο Βούτσιτς, σημειώσε και  ότι πάνω από 400 ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σερβία ενω όγκος του διμερούς εμπορίου είχε υπερβεί 4.32 δις ευρώ για πρώτη φορά. 
Ο Τζουζέπε Κόντε είπε ότι η Πρίστινα πρέπει να αποσύρει τους δασμούς , και δήλωσε ότι η Ιταλία στη Σερβία και στα Βαλκάνια θέλει να υποστηρίξει την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, και τόνισε Ότι στη Σερβία αισθάνεται σαν στο σπίτι του. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σερβία έχει προτεραιότητα στα μάτια της Ιταλίας και είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Κόντε και ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα είναι ο πρέσβης της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 
Ο Κόντε είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βούτσιτς για την επίτευξη συμβιβασμού. «Νομίζω ότι η Πρίστινα θα πρέπει να κάνει την απαραίτητη προσπάθεια για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων .Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου