Μαρτίου 11, 2019

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο και την Πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό το ότι Κράτος και Εκκλησία έχουν την ίδια γνώμη για το πώς να αντιδράσουν στα προβλήματα και σε καταστάσεις όπως αυτή τώρα στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πατριάρχης σχετικά με το περιεχόμενο της πλατφόρμας της Πρίστινα, και εξήγησε τους κινδύνους και τη σοβαρότητα της κατάστασης για τη Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ. Οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν στην εφηβική ομάδα μπάσκετ «Σλόγκα» να εισέρθει στο Κόσσοβο. Μια ομάδα νεαρών Αλβανών λιθοβόλησε ένα φορτηγάκι στο χωριό «Μάτζερα», που μετέφερε Σέρβους από το Σούβι Ντο ,στη Βόρεια Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Πρωτοβουλία του Σεράγεβο Ντούσαν Σέχοβατς δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Σεράγεβο διαγράφονται από τις αντιφασιστικές οργανώσεις και ότι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Σεράγεβο, είναι ότι «όλοι οι Σέρβοι είναι φασίστες και όλοι οι μουσουλμάνοι αντι-φασίστες. Οι Σερβοι απάντησανκαι στις κατηγορίες των «αντιφασιτών» για τον Ντράζα Μιχαήλοβιτς ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Βλαντισλάβ Σικόρσκι, Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ τίμησαν τον Ντράγκολιουμπ (Ντράζα) Μιχαήλοβιτς , ως αντιφασίστα αρχηγό του βασιλικού πατριωτικού στρατού . «Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα, όχι τα ψέματα της προπαγάνδας των αγράμματων εμπόρων μίοσυς όπως ο Σεφίκ Τζαφεροβιτς, ο Νερμίν Νίκσικ, και ο Ντένις Ζβιζντιτς» έγραψε η πύλη «Infosrpska» . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Κέντρου τεκμηρίωσης «Βεριτάς» Σάβο Στρμπατς ανακοίνωσε ότι οι Κροάτες συνέλαβαν στις 7 Μαρτίου , τον Μίροσλαβ Μάτσακ που έχει επιστρέψει στο σπίτι του στην Όστροβίτσα και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία στο Σπλιτ ως ύποπτο για την τέλεση εικαζόμενου εγκλήματος πολέμου. «Ο Μίροσλαβ Μάτσακ κατηγορείται ότι ηταν μαζί με τον αδερφό του Μίλαν όταν εκείνος σκότωσε έναν Κροάτη και ο Μίροσλαβ δεν τον εμπόδισε ενώ θα μπορούσε να προβλέψει τι θα κάνει ο αδελφός του».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Υπουργών , για πέμπτη φορά.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρώην Διοικητής της ΟΥΝΠΡΟΦΟΡ στην Βοσνία Ερζεγοβίνη Λιούις Μακένζι δήλωσε ότι στη Σρεμπρένιτσα το 1995, δεν έγινε καμιά Γενοκτονία αλλά εγκλήματα πολέμου και πριν είχαν διαπραχτεί εγκλήματα εναντίον Σέρβων στα χωριά της Σρεμπρένιτσα από μονάδες του Νάσερ Όριτς.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια στις 11 Μαρτίου 1995 οι ελεύθεροι σκοπευτές των μουσουλμάνων πυροβόλησαν από το κτίριο «Λόρις» στην Πλατεία Πέρο Κόσοριτς, δυο κοριτσάκια που έπαιζαν μπροστά στο σπίτι τους στην Γκριμπαβίτσα. Η Μίλιτσα Λάλοβιτς ήταν 10 ετών και η Νατάσα Ούτσουρ 9. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Ο Αντιπρόεδρος των SNSD Νικόλα Σπίριτς δήλωσε οτι ο σχηματισμός ενός νέου Συμβουλίου Υπουργών, το συντομότερο δυνατόν, δεν θα γίνει μόνο σε εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά θα είναι μια ένδειξη για το αν η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι έτοιμη για την Ευρωπαϊκή πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου