Μαρτίου 12, 2019

Η 12η Μαρτίου στην Ιστορία

538 . Οι Οστρογότθοι έλυσαν την πολιορκία της Ρώμης, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο και εννέα ημέρες και η πόλη παρέμεινε στα χέρια του βυζαντινού στρατού που διοικούσε ο Βελισάριος. 



1169. Ο πρίγκιπας του Βλαντίμιρ, του Ροστόβ και  του Σούζνταλ. Αντρέι Μπογκολιούμπσκι, κατέλαβε και πυρπόλησε το Κίεβο.


1171. Μετά από τις ταραχές εναντίον των Γενοβέζων  έμπορων  στην Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός διέταξε  τη σύλληψη  όλων των Ενετών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τη δήμευση της περιουσίας τους.

1316. Πέθανε ο βασιλιάς της Σίρμιας Στέφανος Ντραγκούτιν, που στα τελευταία χρόνια της ζωής είχε γίνει μοναχός, με το όνομα Θεόκτιστος. Στη Σίρμια τον διαδέχτηκε ο γιος του Στέφανος Βλάντισλαβ Β΄.

1365. Ο δούκας της Αυστρίας, Στυρίας, Καρινθίας και κόμης του Τυρόλου Ροδόλφος Δ΄  ίδρυσε Πανεπιστήμιο στη Βιέννη, όπως πριν 17 έτη ο Κάρολος Δ΄ είχε ιδρύσει το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Το Alma Mater Rudolphina είναι το πιο παλιό, με συνεχή λειτουργία, γερμανόφωνο Πανεπιστήμιο.



1449. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, προερχόμενος από τον Μυστρά όπου στέφτηκε Αυτοκράτορας, ο  Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος.

1507. Ο Καίσαρας Βοργίας , έπεσε σε ενέδρα και σκοτώθηκε στη Ναβάρα κατά την πολιορκία της Βιάνα.

 1510 . Δολοφονήθηκε στο Σίμπιου από τον αντίπαλό του Νταντσιούλ και τον Σέρβο Δημήτρη Οστσίτσι ο πρώην ηγεμόνας της Βλαχίας και μεγαλύτερος γιος του Βλαντ  Ντράκουλα , Μινέα,  που ήταν  Καθολικός. Θάφτηκε στη μεγάλη εκκλησία των ιεροκηρύκων του Σιμπίου, δίπλα στην οποία δολοφονήθηκε.

1537 . Οι Τούρκοι κατέλαβαν το φρούριο Κλης της Δαλματίας, που αντιστεκόταν στην τουρκική εισβολή της Βοσνίας. Στη μάχη σκοτώθηκε ο καστελάνος του Κλης, Πέταρ Κρούζιτς. 

1558: Ο Φερδινάνδος Α' εκλέχτηκε στη Φρανκφούρτη, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίες .


1579. Κατά τον Τεσσαρακονταετή Πολέμο άρχισε η πολιορκία του Μάαστριχτ.

1792. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ιασίου με την οποία έληξε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1792 η Μεγάλη Αικατερίνη διέταξε τον Λάμπρο Κατσώνη να αποσυρθεί από το Αιγαίο. 



1799. Η Αυστρία κήρυξε  τον  πόλεμο στη Γαλλία.

1811. Η Μάχη της Ρεντίνχα κατά τη διάρκεια της τρίτης ναπολεόντειας εισβολής στην Πορτογαλία.

1814. Ο Δούκας της Ανγκουλέμ εισήλθε στο Μπορντό.

1821. Κατά τη διάρκεια του Κινήματος του Βλαδιμηρέσκου στην Βλαχία στις 28 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου, εκτελεστήκαν με εντολή του Θεόδωρου Βλαδιμηρέσκου  οι καπετάνιοι των Αρναούτηδων Γιόβα και Λέντσο , οι οποίοι είχαν λεηλατήσει σπίτια Βαγιάρων.Ο Βίκτορ Εμμανουήλ του Πιεμόντε παραιτήθηκε  και διόρισε  τον αδελφό του, Κάρολο Φέλιξ, ως διάδοχό του.

1822. Στη μονή Παναγιάς Δοβράς της Νάουσας οι οχυρωμένοι  άνδρες του Οπλαρχηγού  Γέρου-Καρατάσου     απέκρουσαν μεγάλη δύναμη Τούρκων
του Μεχμέτ Αγά, οι οποίοι  υποχώρησαν , εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς.

1848 .Στη Βιέννη ξέσπασαν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος της καγκελαρίου Μέττερνιχ. 
Δημοσιεύτηκε στο Σίμπιου,  η Διακήρυξη του Συμεών Μπαντρένου που καλούσε τους Ρουμάνους στην Τρανσυλβανία να αγωνιστούν για τα εθνικά τους δικαιώματα, και  την αναγνώρισή τους ως πολιτικού έθνους.

1849. Ο βασιλιάς Αλβέρτος Κάρολος  της Σαρδηνίας κήρυξε τον πόλεμο στην  Αυστρία.

1854. Η Βρετανία και η Γαλλία συμμάχησαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον της Ρωσίας κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο. 


1860 . Στην Βάρνα έγινε για πρώτη φορά λειτουργία στα βουλγαρικά. 




1863. Άνοιξε η πρώτη επίσημη διπλωματική υπηρεσία της Ρουμανίας στο Βελιγράδι.

1872. Οι Βούλγαροι, όρισαν ως πρώτο  Έξαρχό το μητροπολίτης Λόβετς Ιλαρίωνα που δεν έγινε  αποδεκτός από την Υψηλή Πύλη  και έτσι 4 ημέρες  μετά παραιτήθηκε.
1909. Επίθεση του Οθωμανικού όχλου κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες. 

1910. Καθελκύστηκε στο Λιβόρνο το ελληνικό θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ. 

1917. Στη Ρωσία σχηματίστηκε η κυβέρνηση Κερένσκι. 
1918.  Οι Μπολσεβίκοι μετέφεραν την πρωτεύουσα της Ρωσίας στη Μόσχα.
1921 . Ο Βλαντίμιρ Λένιν, ανακοίνωσε από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επέτρεπε το άνοιγμα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε τον εθνικό υμνο της Τουρκίας.  Στη Μικρά Ασία το 5/42 σύνταγμα ευζώνων , εξαπέλυσε την επίθεση για την κατάληψη  της πόλης Τουμλού Μπουνάρ. Την επιχείρηση είχζε αναλάβει  το Α΄σώμα στρατού με διοικητή τον πρίγκιπα Ανδρέα, που ζήτησε από τον Πλαστήρα να βοηθήσει.

1922. Η Αρμενία, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν σχημάτησαν την Ομοσπονδία Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Υπερκαυκασίας. 

1925. Πέθανε ο «πατέρας της σύγχρονης Κίνας», ο ιδρυτής του Κουομιντάνγκ , Σουν Γιατ Σεν. 



1930. Το γερμανικό Ράιχστάγκ ενέκρινε το σχέδιο πληρωμών  σύμφωνα το οποίο η Γερμανία  θα κατέβαλε πολεμικές επιδιόρθωσης στους νικητές μέχρι το έτος 1988.

1933. Στη Γερμανία ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και επανέφερε την αυτοκρατορική σημαία. 

1934. Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές των Σερρών, εκλέχτηκε ο κομμουνιστής Διονύσης Μενύχτας.  Πραξικόπημα στην Εσθονία. Την εξουσία κατέλαβε  ο Κονσταντίν Πατς.


1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε την Ένωση (Anschluss) της Γερμανίας
με την Αυστρία. Υπογράφηκε  πρώτο μυστικό πρωτόκολλο μεταξύ της Βουλγαρίας, της Γερμανίας για  παράδοση στα επόμενα  δύο χρόνια  στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία αξίας 30 μάρκων.

1940. Η Φιλανδία υπέγραψε τη Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας με τη Σοβιετική Ένωση, παραχωρώντας το σύνολο σχεδόν της φινλανδικής Καρελίας. 
Τα φινλανδικά στρατεύματα και ο εναπομένων πληθυσμός εγκατέλειψαν αμέσως την περιοχή. 


1943. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 12ης Μαρτίου οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους 178 Εβραίους του Πίροτ και τους παρέδωσαν στους Γερμανούς που τους έστειλαν στην Τρεμπλίνκα. Στο Κάλνοβικ, τα σύνορα μεταξύ Ερζεγοβίνης και Βοσνίας γεννήθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς,


1945.  Mία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων κατέστρεψε το Ντόρτμουντ.

1946. Στη Βουδαπέστη εκτελέστηκαν δι’  απαγχονισμού  ο εθνικοσοσιαλιστής  πρωθυπουργός Φέρεντς Σάλαζι , οι  πρώην υπουργοί Γκαμπόρ Βάινα και Κάρολυ Μπερέγκι και ο ιδεολόγος του κόμματος Γιόζεφ  Γέρας.


1947.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν σε ομιλία του στο Κογκρέσο ανακοίνωσε το Δόγμα Τρούμαν για βοήθειας προς τις χώρες που απειλούντο από τον κομμουνισμό. Περί ώραν 09,00' είς υψώματα Νεράιδας Σερρών Τμήμα  Στρατού και Χωροφυλακής  συνεπλάκη  μετά συμμορίας Μπαίρα, συλληφθέντων τριών συμμοριτών.

1948. Πολυμελής συμμορία επιτέθηκε  κατά Λαβάρων Διδυμοτείχου. Εισχωρήσαντες εις το  χωρίο στρατολόγησαν 20 άτομα και ανατίναξαν ένα αλευρόμυλο.
ΙΟΟμελής συμμορία επιτέθηκε  στους Ευζώνους Κιλκίς. 
Οι  συμμορίτες  κατωρθώσαντες νά είσδύσωσιν εις τό χωρίον λεηλάτησαν πολλάς οικίας καί καταστήματα, ενέπρησαν μίαν οίκία και απήγαγαν 4 ιδιώτες.  Δύναμις Στρατού κινηθείσα εκ Γουμενίτσης και Ευρώπου ενέπεσεν εις ενέδρα συμμοριτών έξωθι της Γουμενίτσης. Κατά τήν έπακολουθήσασαν συμπλοκήν εφονεύθη εις στρατιώτης και εις οπλίτης Μ.Α.Υ. 

1949. Λόχος  Κ]Σ επιτέθηκε   κατά  Ποντοκώμης Εορδαίας. Προέβησαν εις λεηλασία δύο καταστημάτων, Άρπαξαν τρόφιμα και είδη  ιματισμού . Πήραν 5 ίππους, έβαλαν φωτιά σε αχυρώνα και στρατολόγησαν βιαίως τρία άτομα.
Μετά πεντάωρο   Δύναμις Χωροφυλακής τους απώθησε. Οι Κ]Σ ετράπησαν  προς Βέρμιον. 'Απώλειες Κ ]Σ. νεκροί 2,. Κατά τη συμπλοκή παρεδόθη μία Κ]Συμορίτισσα.


1950. Το 57,6% των  Βέλγων ψήφισε υπέρ της επιστροφής του Λεοπόλδου στο θρόμο του Βελγίου.

1958. Στην Κύπρο απέδρασαν από το στρατόπεδο Πύλας των Άγγλων οι πολιτικοί κρατούμενοι Ανδρέας Κάρυος, Φρίξος Δημητριάδης, Φώτης Πίττας, και Χρηστάκης Τρυφωνίδης.

1960 .Υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας σύμβαση, για έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή μεταξύ Καρδίτσας και Γρεβενών. 

1961. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ. Στη   Ρόδο, έγινε Ελληνοτουρκική συνάντηση δημοσιογράφων με σκοπό την προώθηση της συσφίξεως, των σχέσεων των δύο λαών μέσω του Τύπου.

1962 . Η Αθήνα κατήγγειλε τη συμφωνία του 1959 με τη Γιουγκοσλαβία για την επικοινωνία στην ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, λόγω της συντήρησης από το Βελιγράδι του μακεδονικού ζητήματος. 

1964 . Έγινε η κηδεία του βασιλιά Παύλου. 

1965 .Κάτοικοι της Ανθούπολης επιτέθηκαν κατά συνεργείων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Δημοσίων Έργων να ανακαλέσει εσπευσμένα τις εντολές κατεδάφισης. 

1966. Ο Σοεχάρτο έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας.

1969 . Η 21η Απριλίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή. 

1970. Έγινε η Συνάντηση του καγκελάριου Βίλι Μπραντ με τον πρωθυπουργός της Λαοκρατικής Γερμανίας Βίλι Στοφ. 


1971. Στη Συρία ο Χάφεζ αλ Άσαντ με δημοψήφισμα εξελέγη πρόεδρος της Συρίας. Στην Τουρκία ο στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε τη κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και σχημάτισε κυβέρνηση ο Νιχάτ Ερίμ.


1977.  Στο Τορίνο, η Πρώτη Γραμμή εκτέλεσε τον ταξίαρχο Τζουζέπε Τσιότα.



1978. Στις Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία η Ενωμένη Αριστερά έλαβε το 45.24% έναντι 46.46 της δεξιάς Προεδρικής Πλειοψηφίας. 


1984 .Στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε η γενική απεργία των ανθρακωρύχων,

εναντίον των οικονομικών πολιτικών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

1987.Σφοδρή κρίση μεταξύ της Ελληνικής Εκκλησίας και της Κυβερνήσεως, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργού Αντώνη Τρίτση που έθετε  υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.

1991. Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. 


1992. Το Ιράκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το θάνατο 120.000 Ιρακινών εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, λόγω του διεθνούς εμπάργκο .  Στο Παλέρμο  η Κοζα Νόστρα εκτέλεσε τον Χριστιανοδημοκράτη   Σάλβο Λίμα.

1999 . Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

2001 .Με την διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης και των Αλβανών ανταρτών του Πρέσεβο υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

2003.Στο Βελιγράδι, στις 12.25 μ.μ. στο προαύλιο της εδρας της κυβέρνησης δολοφονήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς. Στη Σερβία κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

2005 . Ο Κάρολος Παπούλιας ανέλαβε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

2009. Ο Μπέρναρντ Μάντοφ δήλωσε  ένοχος στη δίκη του για απάτη.

2011. Τήξη του αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα.
2012. Το Ψήφισμα 2040 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

2015. Η Ισλανδία απέσυρε επίσημα την αίτησή της για ένταξη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου