Μαρτίου 24, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Ο εμπειρογνώμονας για την τρομοκρατία Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς εκτίμησε ότι το Υπουργείο Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι υπό τον έλεγχο της μυστικής υπηρεσίας , ενώ ο υπουργός Ντράγκαν Μέκτιτς είναι ένα όργανο της πολιτικής αυτής και δεν υπολογίζει την προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Το Υπουργείο Ασφαλείας, έλαβε στις 19 Μαρτίου, την εντολή από την προεδρία της Βοσνάις Ερζεγοβίνης να παράσχει εντός τριών ημερών, όλες τις πληροφορίες, για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν δημόσια για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κροατίας και του Γενικού Πρόξενου της Κροατίας. Ο υπηρεσιακός υπουργός Ασφάλειας Ντράγκαν Μέκτιτς, δήλωσε ότι , το Υπουργείο έλαβε την επιστολή της Προεδρίας στις 22 Μαρτίου και ότι θα ανταποκριθεί, «την επόμενη εβδομάδα» 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τη Σερβία να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι η Ιερουσαλήμ των Σέρβων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος είπε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας το 1999, συνειδητοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ευρώπη,  δεν είναι τίποτα νέο αλλά συνέχιση των Σταυροφοριών, της προσπάθειας του Ναπολέοντα  να κατακτήσει τον κόσμο και της ναζιστικής κατοχής.





ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ρωσίδα  ακαδημαϊκός  Γέλενα Γκούσκοβα  είπε ότι το 1999, η Σερβία  υπερασπίστηκε τη Ρωσία και τα σύνορα της Ορθοδοξίας και των Σλάβων, και ότι η Σερβία αγωνίστηκε για να προκαλέσει  στη Ρωσία την επίγνωση του ρόλου της στο σύγχρονο κόσμο. Ο Ρώσος πολιτικός, τον Σεργκέι Μπαμπούριν τόνισε ότι οι υπεύθυνοι  για τις συνέπειες της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, πιστεύουν ότι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.

ΣΡΕΜΣΚΑ ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αυτό που συνέβη το 1999 ήταν επίθεσητου ΝΑΤΟ και ότι ο ίδιος δεν φοβάται να την αποκαλεί με το σωστό της όνομα και ότι οι πολίτες της Σερβίας υπήρξαν θύματα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμα ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι βασίζεται στο Ντέιτον και το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , και ότι η απόφαση για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς,  δεν μπορεί να σημαίνει την κατάργησή της.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι διοργανωτές του κινήματος της διαμαρτυρίας «97000 Αντισταθείτε », είπαν χθες ότι οι διαμαρτυρίες αποτελούν τη βάση για μια αλλαγή στην κοινωνία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει από τους δρόμους και τις πλατείες όλων των πόλεων του Μαυροβουνίου, και σε αυτή τη διαδικασία , η ενότητα της αντιπολίτευσης και η συνεργασία είναι απαραίτητη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Ντέμος», «Δημοκρατικοί» και «Αληθινό Μαυροβούνιο» πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση στην Πλέβλια , όπου επισημάνθηκε ότι το πρώτο καθήκον της αντιπολίτευσης είναι να αντικαταστήσει το καθεστώς και να ζητήσει την παραίτηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Περισσότεροι από 230 διανοούμενοι του Μαυροβούνιου υπέγραψαν την έκκληση για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να καθορίσει τις συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο για την ανθρώπινη υγεία. 




ΜΠΙΕΛΙΝΑ . Η Πατριωτική Ένωση  δήλωσε  ότι η απόφαση που εκδόθηκε , για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι αποτέλεσμα μιας στημένης από το ΝΑΤΟ  και τους Συμμάχους δίκης από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους, οι οποίοι συμπορεύονται με τον  ισλαμικό ριζοσπαστισμό.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο βουλευτής  της Ρωσικής Δούμας  Γεβγένι  Πριμακόφ δήλωσε ότι η κύρια απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια είναι το ΝΑΤΟ, γιατί είναι μια επιθετική οργάνωση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και ότι όλα ξεκίνησαν με την επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Ο αντιπρόεδρος  της Ρωσικής Δούμας, Πέτρ Τολστόι, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν σε δύσκολη θέση, και δεν βοήθησε τη Σερβία κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999, αλλά ότι η Μόσχα μπορεί και θέλει να  βοηθήσει το Βελιγράδι σήμερα.

Ο κ. Τολοστόι είπε ότι  το  «δώρο» του ΝΑΤΟ στη Σερβία για την 20η επέτειο των βομβαρδισμών  κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ήταν η αποδοχή από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ ότι η Συμμαχία βομβάρδισε την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η πολιτική του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν της άρεσε.



ΜΟΣΧΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποκάλεσε την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας  το 1999 ένα «στίγμα» που θα συνοδεύει για πάντα τη Βορειοατλαντική Συμμαχία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι η Σερβία δεν προκάλεσε την επίθεση του ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι η Σερβία δεν θέλει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί η  Σερβία δεν θέλει να κάνει ό, τι άλλοι άνθρωποι έκαναν σε 'αυτήν.
Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας, Ζόραν Τζώρτζεβιτς, δήλωσε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας δεν πρέπει ποτέ  να ξεχαστεί και ότι θα πρέπει να μιλάμε γι 'αυτό, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν πώς να ενεργούν  έτσι ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά είτε στη Σερβία ή οπουδήποτε στον κόσμο.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι συνέπειες της επίθεσης του ΝΑΤΟ για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον είναι μακράς διαρκείας και η Σερβία πρέπει να απαιτήσει αποζημίωση από εκείνους που την βομβάρδισαν, τονίστηκε κατά την παρουσίαση  της μονογραφίας με τίτλο «Οι Συνέπειες της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔΓ το 1999»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο πλαίσιο της δράσης «Δάσος για τα θύματα της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999», φυτεύτηκαν 2.500 δενδρύλλια , στη Λιποβίτσα.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου της Σερβίας για τη Διασπορά και τους Σέρβους στην τεως Γιουγκοσλαβία , Μίοντραγκ Λίντα, είπε ότι η δήλωση του υπουργού  Εξωτερικών Μαυροβουνίου Σερτζαν Νταρμάτοβιτς στην Πρίστινα   ότι ο διάλογος μεταξύ της Σερβίας και του ψευδοκράτους  πρέπει να τελείωσε με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, ως μια ακόμη πρόκληση της σημερινής κυβέρνησης του Μαυροβούνιου, που ακολουθεί μια αντι-σερβική πολιτική.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πολιτικός επιστήμονας Νέναντ Κετσμάνοβιτς είπε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι, αν η Τουρκία κλονίζεται, τότε ένα μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου θα κλονιστεί από τη Συρία, το Ιράκ, Υεμένη, τη Λιβύη, μέχρι τη Μιανμάρ, αφορούν και την Βοσνι Ερζεγοβίνη

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς δήλωσε ότι οι Κροάτες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  δεν είναι μια εθνική μειονότητα, αλλά «ο παλαιότερος συστατικός λαός» της.

ΖΒΟΡΝΙΚ. Στο ορυχείο βωξίτη στο δήμο της Σρεμπρένιτσα, ανασύρθηκαν τα πτώματα  των δύο ανθρακωρύχων, που είχαν καταπλακωθεί από τα χώματα.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Νέντο  Τρίνινιτς είπε  ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις  με την Παγκόσμια Τράπεζα για την πίστωση των   100 εκατομμύρια ΒΑΜ για τα έργα εθνικές οδοποιίας. Ο πρωθυπουργός Ράντοβαν Βίσκοβιτς ανακοίνωσε  την κατασκευή ενός  νέου δρόμου προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα.
 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο  μέσος μισθός τον Φεβρουάριο στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα ήταν  896 Μετατρέψιμα Μάρκα (ΒΑΜ) και ήταν  ονομαστικά, κατά 1% πάνω από Ιανουάριο, και κατά 0,5% πάνω σε σταθερές τιμές . Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, της Σερπσκα  το δίμηνο Ιανουάριος –Φεβρουάριος, οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν  προς την Ιταλία και την Κροατία και εισαγωγές έγιναν  από την Σερβία και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου