1078. O επαναστάτης στρατηγός του Θέματος των Ανατολικών Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης αφού νίκησε και αιχμαλώτισε τον Καίσαρα Ιωάννη Δούκα εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη και στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πατριάρχη Κοσμά Α΄. Ιεροσολυμίτης. Ο Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας, παραιτήθηκε και κλείστηκε σε μοναστήρι.
1155. Ο Γιούρι Ντολγκορούκι ανακατέλαβε το Κίεβο.
1267. Ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ο Άγιος κάλεσε τους ιππότες του στο Παρίσι για να προετοιμάσουν την όγδοη σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.
1357. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ε΄ ο Σοφός, παρουσίασε στους ευγενείς στην Συνέλευση της Τουλούζης την γαλλική εκδοχή της Μάγνκα Κάρτα με 61 άρθρα, που ανέφερε όλους τους μελλοντικούς φόρους.
1401.Οι Μογγόλοι υπό τον Τιμούρ το Χωλό , (τον Ταμερλάνο) κατέλαβαν την Δαμασκό από τους Μαμελούκους, οι οποίοι αποσυρθηκαν στην Ακρόπολη.
1449. Η Άρτα παραδόθηκε αναίμακτα με συνθήκη στους Οθωμανούς που επέτρεψαν στους Αρτινούς να θρησκεύονται ελεύθερα και να τηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις τους.
1603. Ο Ιάκωβος ΣΤ' της Σκωτίας μετά το θάνατο της άτεκνης Ελισάβετ Α΄ Τυδώρ της Αγγλίας έγινε βασιλιάς της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ως Ιάκωβος Α'.
1657. Απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην «Καγκελωτή
Πύλη», (Παρμάκ-καπί) , ο Οικουμενικός
Πατριάρχης, Παρθένιος Γ που συκοφαντήθηκε
από τους Ιησουΐτες ως συνωμότης κατά της
Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1720 . Λόγω της Τραπεζικής Κρίσης έκλεισαν στο Παρίσι οι Τράπεζες του οδού Κινκαμπουά όπου επωλούντο οι μετοχές των εταιρειών του Μισισιπή και των Ανατολικών Ινδιών. Στη Σουηδία το Κοινοβούλιο εξέλεξε τον Φρειδερίκο της Έσσης ως βασιλιά της Σουηδίας.
1794 . Στην Κρακοβία, ο Ταντεούς Κοσιούσκο κήρυξε επανάσταση εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Πρωσίας και ανέλαβε την ηγεσία του Πολωνικού Στρατού. Στο Παρίσι οδηγήθηκε στη λαιμητόμο ο «Μπαρμπα-Ντισέν» Ζακ Ρενέ Εμπέρ , μαζί με τους συντρόφους του Εμπερτιστές (Βενσάν, Ρονσέν, Μομορό κλπ.). Καθ' οδόν για το ικρίωμα, ο Εμπέρ λιποθύμησε πολλές φορές και όταν τον έβαλαν κάτω από τη λεπίδα, κραύγαζε υστερικά.
Οι δήμιοι του Εμπέρ, προσάρμοσαν τη λεπίδα ώστε να σταματήσει λίγες ίντσες πάνω από το λαιμό του. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο στην τέταρτη απόπειρα. Η χήρα του εκτελέστηκε κι αυτή, στις 13 Απριλίου 1794.
1798. Εξήγηση των ιρλανδών Εθνικιστών κατά της βρετανικής κατοχής.
1808. Στην Ισπανία, ο Φερνάντο έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον λαό της Μαδρίτης ως νέος
μονάρχης.
1821 . Μετά τη συνθηκολόγηση των Τούρκων της Καλαμάτας , ο Παπαδημήτρης Τζώρης ή Παπατσώρης κάλεσε τους
Σουλιμαίους Ντρέδες στις 24 Μαρτίου στο εκκλησάκι του Αϊ Δημήτρη και, αφού ο
ίδιος τέλεσε τη θεία λειτουργία, τους μετάλαβε και ευλόγησε τα όπλα και τη σημαία. Στη συνέχεια έδωσαν
όλοι τους τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος». Ο Δημήτριος Παπατσώρης ως αρχηγός
οδήγησε τους Σουλιμαίους Ντρέδες στον Αϊ Γιώργη όπου συναντήθηκαν με τους
Ντρέδες των άλλων χωριών. Εκεί ήσαν οι Κουβελαίοι με τον Γιαννάκη Μέλιο και τα
αδέρφια του, οι Ψαραίοι με τους Αντώνη και Γεώργιο Συρράκο, τον Αντώνη Ντάρα
και το θρυλικό Γιαννάκη Γκρίντζαλη, οι Κλεσουραίοι με τους Γεώργιο Μεγάλη και
Δήμο Τότση, οι Λαπαίοι με τους Τζουμάνηδες και Πανουσάκηδες, και οι Ριπισαίοι
με τους Μπαλταίους.Το απόγευμα της 24ης
Μαρτίου έφτασε στον Αϊ Γιώργη ο
Πρωτοσύγκελλος Αμβρόσιος Φραντζής που έγραψε ότι ο αριθμός των Ντρέδων ήταν 2000.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναχώρησε από την Καλαμάτα με 300 Μανιάτες για να ξεσηκώσει την Αρκαδία. Οι τούρκοι της Κορώνης συνέλαβαν τον επίσκοπο Γρηγόριο. Οι τούρκοι της Κορίνθου αποκεφάλισαν τον πρόκριτο Σπήλιο Νοταρά και κλείστηκαν στον Ακροκόρινθο, όπου τους πολιόρκησαν ο Θεοχαρόπουλος, ο Πετμεζάς, και ο Χαραλάμπηςης. Ο αρματολός των Σαλώνων Πανουργιάς κήρυξε την Επανάσταση στον Προφήτη Ηλία Άμφισσας.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναχώρησε από την Καλαμάτα με 300 Μανιάτες για να ξεσηκώσει την Αρκαδία. Οι τούρκοι της Κορώνης συνέλαβαν τον επίσκοπο Γρηγόριο. Οι τούρκοι της Κορίνθου αποκεφάλισαν τον πρόκριτο Σπήλιο Νοταρά και κλείστηκαν στον Ακροκόρινθο, όπου τους πολιόρκησαν ο Θεοχαρόπουλος, ο Πετμεζάς, και ο Χαραλάμπηςης. Ο αρματολός των Σαλώνων Πανουργιάς κήρυξε την Επανάσταση στον Προφήτη Ηλία Άμφισσας.
1848. Με αιφνιδιαστική επίθεση ο Πρίγκιπας Φρέντερικ φον Νόερ με ένα Τάγμα Κυνηγών και εθνικιστές φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Κιέλου, κατελαβε το φρούριο Ρέντσμπουργκ στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και κήρυξε την Ενωση με την Πρωσία. Στο φρούριο στρατωνιζόταν το 14ο, το 15ο, και το 16ο Τάγμα Πεζικού, και το 2ο Σύνταγμα Πυροβολικού, του Δουκάτου που προσχώρησαν στο κίνημα. Ακολούθησε ο Α΄ Πόλεμος του Σλέσβιχ-Χολστάιν.
1849 . Ο Κάρολος Αλβέρτος της Σαρδηνίας μετά την ήττα στην Νοβάρα από τους Αυστριακούς παραιτήθηκε υπέρ του Δούκα της Σαβοΐας, Βίκτωρα Εμμανουήλ Β, ο οποίος εζήτησε ανακωχή και υπέγραψε Συνθήκη ειρήνης στο Μιλάνο στις 6 Αυγούστου.
1854. Ο Γεώργιος Φιλάρετος επικεφαλής του Σώματος Εθελοντών
που συγκρότησε αποβιβάστηκε στις 11 το βράδυ στην Πλατανιά, του Πηλίου.Στη Βενεζουέλα καταργήθηκε η δουλεία
1880. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Ντράγκαν Τσάνκοφ.
1896 . Στην Αθήνα ήταν Κυριακή του Πάσχα και ο Βασιλιάς Γεώργιο έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Την επόμενη, 25η Μαρτίου, άνοιξαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στη Ρωσία ο Αλέξανδρος Ποπόφ έκανε την πρώτη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων.
1901.Στη Βουλγαρία άρχισαν συλλήψεις μελών της το Ανώτατο Μακεδονικού Κομιτάτου (VMOK).
1915. Η Ιταλία μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Γαλλίας της
Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας.
1927.Οι Κινέζοι κομμουνιστές κατέλαβαν τη Ναντσίνγκ την οποία βομβάρδισαν . τα Βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, για να υπερασπιστούν τους ξένους πολίτες στο εσωτερικό της πόλης.
1929. Στην Ιταλία οργανώθηκαν εκλογές με μόνο το ψηφοδέλτιο του Φασιστικού Κινήματος το οποίο ελαβε τις θετικές ψήφους του 98.43% των ψηφισάντων
1933. Στην Γερμανία δημοσιεύτηκε ο νόμος που παραχωρούσε έκτακτες εξουσίες στον Χίτλερ και στην κυβέρνηση του. Στη Νέα Υόρκη Εβραίοι διαδηλωτές ζήτησαν το μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων σε απάντηση των διώξεων των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία
1941. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα , το ξημέρωμα της 24ης Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την 19η επίθεση κατά του υψώματος 731, άνευ προπαρασκευής πυροβολικού, ενώ ταυτοχρόνως βομβάρδιζαν σφοδρώς το Μπρέγκου Ραπίτ.
Η επίθεση αποκρούστηκε και επανελήφθητε στις 03.30. Οι Ιταλοί υποχώρησαν λίγο πριν τις πέντε το πρωί . Το υπόλοιπο της ημέρας πέρασε με δράση πυροβολικού εκατέρωθεν. Κατά τις νυκτερινές ώρες συνελήφθη μικρός αριθμός ιταλών αιχμαλώτων . Στα ανοικτά των Συρακουσών βρετανικό υποβρύχιο με δύο τορπίλες βύθισε το ιταλικό οπλιταγωγό "Conte Rosso", 2300 νεκροί.
1944. Η μεγάλη απόδραση 76 αιχμαλώτων πολέμου από το Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία. Μεταξύ τούτων και ο έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας.
Στη Βουλγαρία η αντιβασιλεία απέρριψε την έκκληση των «10» ηγετών της αντιπολίτευσης για την καταγγελία της Συμμαχίας με την Γερμανία.
1945. Τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα πέρασαν τον ποταμό Ρήνο και συνέχισε την προέλαση στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Στο Βελιγράδι υπογράφηκε η συμφωνία της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΥΝΡΑ των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και παπούτσια και την αποστολή εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της γεωργίας, της βιομηχανίας και των μεταφορών.
Περί ώραν 13,00' δύναμη
Στράτου και Χωροφυλακής προσέβαλε πολυμελή
συμμορία στις Αμυγδαλιές Γρεβενών και
την έτρεψε εις φυγήν. Οι συμμορίτες κατασκεύαζαν αμυντικά έργα. Αι ημέτερε
δυνάμεις, επιστρέφουσαι δέχτηκαν επίθεση υπό των καταφθασάντων εκ Ροδιάς και
Συδένδρου πολυαρίθμων συμμοριτών.
Περί ώραν 22,30' συμμορία
του συγκροτήματος Καπετάν Λευτέρη προσέβαλε το Λόχο Στράτου και το Σταθμόν Χωρ]κής Βατοχωρίου Φλωρίνης. Μετά
2ωρον μάχην ηναγκάσθησαν εις υποχώρηση. Ημέτερες απώλειες ουδεμία.
1961. Η Κύπρος έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1971. Ο Παναθηναϊκός στην ρεβάνς της Λεωφόρου ήρθε ισόπαλος με 0-0 με την Έβερτον και σε συνδυασμό με το 1-1 του Λίβερπουλ, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ενδεκάδα του θριάμβου: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Φυλακούρης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης.
1972. Το Λονδίνο διέλυσε το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και εθεσε την επαρχία υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης στο Λονδίνο.
1973. Στη Λευκωσία ο μακάριος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εφεδρικού.
1980. Στο Ελ Σαλβαδόρ δολοφονήθηκε εν ώρα λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομερο.
1989. Το πετρελαιοφόρο «Exxon Valdez» προσάραξε στην Αλάσκα, στον πορθμό του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, και προκλήθηκε διαρροή 40 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου στις ακτές.
1991. Οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σολομώντος», για τη μεταφορά προς το Ισραήλ των Ιουδαίων της Αιθιοπίας. Στο Βερολίνο, 75.000 Ανατολικογερμανοί διαδήλωσαν κατά της ανεργίας και της αύξησης των ενοικίων.
1993. Η Ερυθραία ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αιθιοπία
2006. Η Ιντερπόλ ανακάλεσε το ερυθρό δελτίο για τον ψευτοπρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αγκίμ Τσέκου, που είχε εκδοθεί κατόπιν αιτήματος των Σερβικών αρχών.
2008 .Στην Ολυμπία έγινε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μετά από 240 χρόνια μοναρχίας στο Νεπάλ, ανακηρύχθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
2014.Εγιναν οι Ευρωπαϊκές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου