Μαρτίου 07, 2019

Σόφια-Σκόπια συζητούν για επενδύσεις 400 εκ. αλλά τους λείπουν 7 εκ. σε …ψιλά

Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασής στα Σκόπια της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία βόρεια της Μακεδονίας ο υπουργός Μεταφορών Ρόσεν Ζελαζκόφ ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σκόπια – Σόφια, έτσι ώστε από το 2025, το ταξίδι με το τραίνο από τη Σόφια στα Σκόπια, να μη διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. 
Πριν τα 400 εκατομμύρια, οι «μακεδονικοί σιδηρόδρομοι», θα καλύψουν επίσης το χρέος τους, ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους βουλγαρικούς .

 Κατά τη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Βουλγαρίας - Δημοκρατίας βόρεια της Μακεδονίας συζητήθηκε η αεροπορική σύνδεση των Σκοπίων με τη Σόφια και της Αχρίδας με τη Βάρνα, και η κατασκευή αγωγού πετρελαίου Πετρίτσι΄- Στρούμιτσα. Συζητήθηκε ακόμα η σιδηροδρομική σύνδεση της Βουλγαρία με την Αδριατική Θάλασσα μέσα από τη «Μακεδονία». 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ της Βουλγαρίας ανήλθε στα 15 243 εκατομμύρια ευρώ ή 29 813 εκατομμύρια λέβα, σε τρέχουσες τιμές, καταγράφοντας αύξηση 3.1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Για όλο το 2018 το ΑΕΠ ήταν 55 181 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Κατά κεφαλή έφτασε στα 7 829 ευρώ. 

Η Μπουλγκάρτρανσγκαζ, ανακοίνωσε ότι . 3 κονσόρτσιουμ με εταιρίες από την Ιταλία, την Ουγγαρία, και την Σαουδική Αραβία κατεθεσαν προσφορές τους για την κατασκευή του αγωγού μέσα από την επικράτεια της Βουλγαρίας που θα είναι προέκταση του «Τούρκικου ρεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου