1126. Στην Ισπανία, ο Αλφόνσος Ζ' εισήλθε στη Λεόν και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Λεόν και της Καστίλης. Την ίδια ημέρα ο Αλφόνσος Α΄ της Παμπλόνα και της Αραγωνίας, ο «Μαχητής», νίκησε κοντά στην Κόρδοβα τον Στρατό της Σεβίλλης που διοικούσε ο ανηψιός του Εμίρη, Αμπου Μπακρ.
1208. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κήρυξε τη Σταυροφορία κατά των Αλβιγηνών, (Καθαρών), της Αραγωνίας.
1302. Ο Ντάντε Αλιγκέρι καταδικάστηκε σε παντοτινή εξορία από τη Φλωρεντία και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5000 φιορίνια, και διαρκής αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα, για απάτη, πλαστογραφία, αθέμιτες πρακτικές και παιδεραστία.
1528.Στη Βιέννη, κάηκε στην πυρά ως αιρετικός ο Βαλτάσαρ Χιουμπράιερ, ένας από τους ηγέτες των αυστριακών αναβαπτιστών.
1629 .Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας διέλυσε το Κοινοβούλιο και κυβέρνηση μόνος του για 11χρόνια.
1661.Μια μέρα μετά το θάνατο του πρωθυπουργού του Καρδινάλιου Μαζαρέν,
ο Λουδοβίκος ΙΔ' δήλωσε σε όλους τους υπουργούς και τους συμβούλους του ότι στο εξής θα κυβερνήσει μόνος του, και του αποδίδεται ότι είπε την
1791. Ο Πάπας Πίος ΣΤ' απέστειλε την εγκύκλιο « Quod Aliquantum » στον Καρδινάλιο της Λα Ροσφουκώ με την οποία καταδίκαζε την εκλαΐκευση του κλήρου.
1793. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την ίδρυση του επαναστατικού δικαστηρίου.
1801. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού.
1807. Στις 10/22 Μαρτίου Ο Ρώσος Ναύαρχος Δημήτριος Σενιάβιν προσέβαλε το κάστρο της Τενέδου και ανάγκασε την Τουρκική φρουρά να παραδοθεί.
1814. Στη Μάχη για τη Γαλλία Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων με 37000 πιστούς αντιμετώπισε στη Λαόν 91000 Πρώσους και Ρώσους, και υποχώρησε έχοντας 6500 νεκρούς. Ο Φερνάντο Ζ, επέστρεψε στην Ισπανία και καταργήθηκε το ισπανικό Σύνταγμα του 1812.
1829. Στις 10/22 Μαρτίου υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις τρείς Μεγάλες Δυνάμεις, το αγγλικής εμπνεύσεως Πρωτόκολλο, με το οποίο δημιουργείτο εν αυτόνομο ελληνικό βασίλειο υποτελές στον Σουλτάνο. Το πρωτόκολλο προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα τελούσε υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης και καθοριζόταν ετήσιος φόρος προς τον σουλτάνο 1.500.000 γρόσια. Οριζόταν συνοριακή γραμμή στο ύψος Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου, ενώ προβλεπόταν ότι το καθεστώς του κράτους θα ήταν κληρονομική μοναρχία και ο κληρονομικός ηγεμόνας της Ελλάδας θα ήταν χριστιανός, αλλά ξένος προς τις βασιλικές οικογένειες των τριών δυνάμεων, που θα εκλεγόταν «κατά συναίνεσιν των τριών Αυλών και της Οθωμανικής Πύλης». Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονταν τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος. H Υψηλή Πύλη στις 27 Ιουλίου του 1829 απέρριψε , «την φιλικήν μεσιτείαν των ξένων Αυλών» και δεν δεχόταν «μηδέ και την υποτελή αυτονομίαν των εν Πελοποννήσω Ελλήνων».
1834.Στην περιοχή γύρω από την Ντερβέντα στη Βοσνία ξεκίνησε η εξέγερση των Χριστιανών υπό τον παπα- Γιόβα εναντίον των Τούρκων.
1867. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές, για την 11η Βουλή.
1871. Στο Βουκουρέστι ο Κάρολος Α΄του Χοεντσόλερν-Ζιγκμαρίνγκεν, απομάκρυνε την φιλελεύθερη κυβέρνηση του Ιωάννη Γκίκα που υποστήριζε το αντιδυναστικό κίνημα και στράφηκε στο Συντηρητικό Κόμμα, δίνοντας την εντολή στον Λασκάρ Κατάργκιου.
Στον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο έληξε η Μάχη του Μούκντεν .Ύστερα από 2,5 εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων και έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες,
ο στρατηγός Αλεξέι Νικολάγεβιτς Κουροπάτκιν ,(πρώην Υπουργό Άμυνας του Τσάρου), διέταξε τις δυνάμεις να υποχωρήσουν. Το σύνολο των θυμάτων Ρώσων και ιαπώνων υπερέβη τις 160 χιλιάδες (δηλαδή το 30%). Κανένα από τα μέρη δεν έχει κερδίσει σε αυτή τη μάχη μια αποφασιστική νίκη, αλλά η κατάληψη του Μούκντεν από τους Ιάπωνες τους επέτρεψε να δηλώσουν ότι νίκησαν.
Την ίδια ημέρα εκδηλώθηκε στο χωριό Θέρισος, η Κρητική Επανάσταση, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζήτησαν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1915 . Στο Σικάγο, έγινε το πρώτο Συνέδριο των Γιουγκοσλάβων με 486 εκπροσώπους διαφόρων μεταναστευτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που υποστήριξε την ιδέα της απελευθέρωσης και της ενοποίησης των λαών της Γιουγκοσλαβίας σε ένα ενιαίο κράτος.
1923 . Τραγικό ναυάγιο στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίστηκε κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.
1933. Ορκίστηκε στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη. Μετείχαν: Δημήτριος Μάξιμος υπουργός Εξωτερικών, Σπυρίδων Ταλιαδούρος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Ράλλης Συγκοινωνίας και Αεροπορίας, Πέτρος Ράλλης υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπυρίδων Λοβέρδος υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Πεσμαζόγλου υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Τζον Θεοτόκης υπουργός Γεωργίας, Ιωάννης Μακρόπουλος υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Γεώργιος Κονδύλης υπουργός Στρατιωτικών, Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος υπουργός Ναυτικών, Μιλτιάδης Μαντάς Υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Βασίλειος Σαγιάς Υφυπουργός π
αρά τω Πρωθυπουργώ, Μιχαήλ Ευλάμπιος Υφυπουργός Οικονομικών, Στέφανος Στεφανόπουλος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωνσταντίνος Τσαλδάρης υφυπουργός Συγκοινωνίας, Σπυρίδων Τσακόπουλος υφυπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως.
1939 . Άρχισε στη Μόσχα το
18ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ.
Παρέστησαν 2035 εκπρόσωποι. 1569 με δικαίωμα ψήφου και 466 με συμβουλευτική ψήφο. Τα μέλη του Κόμματος ήταν 1. 588. 852 και τα υποψηφία μέλη 888 814.
Την εισήγηση έκανε ο Στάλιν, που είπε ότι για τη Σοβιετική Ένωση τα πέντε χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο ήταν χρόνια ανάπτυξης και ευημερίας. Αναφέρθηκε στον αγώνα για τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, και τόνισε ότι ο καπιταλισμός αναζητά τη σωτηρία στο φασισμό, και σε ένα νέο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Ο Στάλιν προκήρυξε τη νίκη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και την απόφαση για «τη σταδιακή μετάβαση από το σοσιαλισμό στον κομμουνισμό».
1941. Από τις 06.00 το πρωί συνεχίστηκε η Ιταλική επίθεση εναντίον των υψωμάτων 731, 717, «Μπούμπεσι» και Μπρέγκου-Ράπιτ.
Ο Ελληνας Πρέσβης στη Σόφια Παναγιώτης Πιπινέλης απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κοριζή το ακόλουθο
τηλεγράφημα:
«Αφ’ ής τα γερμανικά στρατεύματα διέβησαν τον
Δούναβιν , γενική υπάρχει ενταύθα η έντύπωσις οτι η κατά της Ελλάδος δράσις
αυτών αμέσως επίκειται. Την άποψιν ταύτην δεν δύναμαι βεβαίως να ελέγξω μετά
θετικότητος. Αντίκεινται όμως εις ταύτην: α. ο αριθμός των μέχρις ώρας προς τα
ημέτερα σύνορα συγκεντρωθεισών μεραρχιών (6 ή 7), β. η σοβαρότητα των προς τα
τουρκικά σύνορα προωθηθεισών δυνάμεων, και γ. η στάσις του γερμανικού τύπου και
των εν Βερολίνω ανταποκριτών των πλείστων ουδετέρων εφημερίδων.
Η στάσις αυτη τείνει να δώση την ςντύπωσιν ότι ή γερμανική
κατοχή αποτελεί κατάληψιν προκεχωρημένου ερείσματος εντεύθεν του Δουνάβεως,
ούτινος την αξία ή γερμανική πολιτική θα προσπαθήσει εν πρώτοις να έκμεταλλευθή
πολιτικώς και διπλωματικώς.
Είναι αυταπόδεικτον ότι, άφ' ής η Γερμανία επέτυχε να
προωθήση εν Βουλγαρία τάς δυνάμεις της, θά επιζητήση νά έκμεταλλευθή εις το
ακέραιον τα εκ της νέας καταστάσεως πλεονεκτήματα. Διά τήν περαιτέρω εξέλιξιν
του πολέμου σημασίαν βασικήν έχει εν προκειμένω μόνη ή Τουρκία, δι' ής ζωτικώς
απειλεΐται ή θέσις τής Μ. Βρεταννίας εν τη Εγγύς Ανατολή.
Αλλά διά να καταστή δυνατή η επί της Τουρκίας συγκέντρωσις
τής πιέσεως αυτής, πρέπει νά εξουδετερωθώσι προηγουμένως η Ελλάς και ή
Γιουγκοσλαβία,
Το ζήτημα τίθεται επομένως εάν η έξουδετέρωσις Ελλάδος και
Γιουγκοσλαβίας θά διενεργηθή συγχρόνως προς τήν κατα τής Τουρκίας πίεσιν και
έάν θά προσλάβη έξ αρχής στρατιωτικόν χαρακτήρα ή έάν, τούναντίον, θά έπιδιωχθή
τό πρώτον ή διά πολιτικών μέσων έξουδετέρωσις τής Ελλάδος και τής
Γιουγκοσλαβίας.
Το ζήτημα είναι προ παντός ζήτημα συνοχής των τριών βαλκανικών κρατών
εν συνδυασμώ προς τον αριθμόν των διαθεσίμων ήδη ενταύθα
γερμανικών δυνάμεων».
1943. Στη Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας πυρηνικών όπλων. Από τη Μακεδονία του Βαρδάρη απελάθηκαν στη 7144 Εβραίοι.
Ο Μπόρις Γ, ακύρωσέ το διάταγμα για την απέλαση των Εβραίων.
1944. Η Κοινοπραξία Ιντέλιτζενς Σέρβις ΚΚΕ λτδ ανακοίνωσε την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, στην τότε «Ελεύθερη Ελλάδα».
με Το Διάγγελμά της προς τον ελληνικό λαό, υπέγραφαν ο «Κόκκινος Συνταγματάρχης» Ευριπίδης Μπακιρτζής, ο Εμμανουήλ Μάντακας, και ο Ηλίας Τσιριμώκος άπαντες συνεργάτες της SoE, το αγροτοκομμούνι Κώστας Γαβριηλίδης, και «ο ηγέτης της εργατικής Τάξης» Γιώργος Σιάντος, που αποτέλεσαν την ΠΕΕΑ στην πρώτη σύνθεσή της.
1947. Άρχισε η νομισματική μεταρρύθμιση στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, λίγο μετά τα Μεσάνυχτα πολυμελής συμμορία προσέβαλε την Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και προέβη σε λεηλασία οικιών και καταστημάτων. Περί ώραν 23,50, η 150μελής συμμορία Μπελή προσέβαλε στον Τυμφρηστό Μακρακώμης 22 άνδρας της Διεύθυνσης Χωροφυλακής Ευρυτανίας.Μετά δίωρο μάχη οι άνδρες τής Χωροφυλακής συνεπτύχθησαν είς Αγ. Γεώργιον. Εφονεύθη ο άνευ θητείας Χωροφύλαξ Αλέξανδρος Κλώσας.
1948. Στην Πράγα οι κομμουνιστές πέταξαν από το παράθυρο του Υπουργείου Εξωτερικών τον μη-κομμουνιστή Υπουργό Εξωτερικών Γιάν Μάζαρικ γιο του πρώτου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας Τόμας Μάζαρικ και ύστερα ανακοίνωσαν ότι αυτοκτόνησε. Στην Ελλάδα, την 02,00' ώρα, 15μελής συμμορία προσέβαλε για μισή ώρα το Αυλωνάρι Εύβοιας. Αποκρούσθηκαν από τους άνδρες του Σταθμού Χωροφυλακής και Αγροφύλακες. Στις 09,15' δύναμη Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκη μετ' ισχυρών δυνάμεων συμμοριτών πέριξ του χωρίου Βλάστη Κοζάνης. Τα μεσάνυχτα 200μελής συμμορία επιτέθηκε κατά του Στρατού καί της Χωροφυλακής στα Ρυακια Κατερίνης.
1949. Μεγάλη επιχείρηση του Στρατού με την σύμπραξη της χωροφυλακής στην περιοχή Λαχανά-Ξυλοπόλεως νομού Θεσσαλονίκης κατά πολυμελούς δύναμης
Κ]Σ. Άπώλειες Κ]Σ νεκροί 56, συλληφθέντες και παραδοθέντες 80.
1952. Ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν μέσω του Αντρέι Γκρομύκο πρότεινε την ενοποίηση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας. Στην Κούβα ο στρατηγός Φουλτζένσιο Μπατίστα ανέτρεψε την κυβέρνηση και επέβαλε δικτατορία.
1959 . Εξέγερση της Cia στο Θιβέτ. Ο δέκατος τέταρτος Δαλάι Λάμα, δραπέτευσε από το Θιβέτ για την Ινδία.
1969. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ανέλαβε την κατασκευή του τρίτου διυλιστηρίου στην Ελλάδα, καθώς και εργοστασίου αλουμινίου.
1970. Πέθανε ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.
1975. Ο Στρατός του Βορείου Βιετνάμ υπό τον Γκιαπ προελαυνοντας πρίος το νότο για να καταλάβει
τη Σαϊγκόν επιτέθηκε στην πρωτεύουσα των Κεντρικών υψιπέδων Μπαν Με
Θουότ.
1985. 13 μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πέθανε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Κονσταντίν Τσερνιένκο.
1992. Στην Γεωργία μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, Πρόεδρος ορκίστηκε Έντουαρντ Σεβαρνάτζε.
2004. Στην Ελλάδα ορκίστηκε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου