Φεβρουαρίου 17, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβτς δήλωσε χθες ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα πρέπει να σπαταλιέται ενέργεια σε ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει συναίνεση όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ό, τι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Κροάτης Πρέσβης στην μόνιμη αποστολή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη στον ΟΗΕ Ίβιτσα Ντόνιιτς έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες και τον ενημέρωσε ότι ο Κροάτης Συμπρόεδρος Ζέλικο Κόμσιτς, απέσυρε όλους του Κροάτες που υπηρετούν ως πρεσβευτές και πρόξενοι, διότι οι Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν τον αποδέχονται ως νόμιμο εκπρόσωπο τους.

ΜΌΝΑΧΟ. Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους στο Μόναχο για τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

 ΜΌΝΑΧΟ. O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι στις συνομιλίες του κατά τη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, σχημάτισε την εντύπωση ότι οι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εμφανίζουν την προσομοίωση μιας ανύπαρκτης πραγματικότητας που δεν την βλέπει πλέον σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ο Βούτσιτς δήλωσε και ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο για διάλογο με την Πρίστινα και η συμβιβαστική λύση δεν θα μπορούσε να είναι η συνθηκολόγηση της Σερβίας. Ο Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας φέτος μέχρι το τέλος της θητείας της Επιτροπής. 

ΖΆΓΚΡΕΜΠ. Ο πρώην σύμβουλος της Προέδρου της Κροατίας Μάτε Ράντελιτς δήλωσε ότι η κ. Κιτάροβιτς υποσχέθηκε στον Πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς ότι κατά την επίσκεψή του στην Κροατία ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τους όρους της «Σερβικής επιθετικότητας» και της «γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα». Το γραφείο της Πρόεδρου Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Η κ. Κιτάροβιτς είπε χθες ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές των Κροατών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη για να διασφαλίσουν όλα τα δικαιώματά τους ως συστατικός λαός. 

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ καταδικάσαν τη βία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης μπροστά από την έδρα της Αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για κρατήσουν την κατάσταση ήρεμη. Χιλιάδες υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία στα Τίρανα κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 17 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Αμερικανική Πρεσβεία στα Σκόπια, προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, από εξτρεμιστές ισλαμιστές στην Βόρεια.

 ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αστυνομική επιχείρηση για να αποτρέψει επίθεση Ισλαμιστών. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στο Λάπλιε Σέλο έγινε μνημόσυνο για τους 12 Σέρβους προσκυνητές που σκότωσαν το 2001 στο χωριό Λιβάντιτσε οι Αλβανοί εξτρεμιστές, όταν εκαναν βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο της «Νις Εξπρες» . Το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια με αφορμή τα 18 χρόνια της τρομοκρατικής επίθεσης των Αλβανών στο λεωφορείο της «Νις Εξπρές» και τη δολοφονία των 12 Σέρβων κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις Αρχές της Πρίστινα να ανοίξουν εκ νέου έρευνες για τα εγκλήματα εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοσνίας Χρυσόστομος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την ενίσχυση του διαθρησκευτικού διάλογου στην Βοσνία Ερζεγοβίνη».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Έγινε χθες μια ακόμα πορεία της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου