Φεβρουαρίου 17, 2019

Στην Ποντγκόριτσα χιλιάδες ζήτησαν την παραίτηση του Μίλο και του καθεστώτος του

Με κεντρικό σύνθημα «97000 Αντισταθείτε», έγινε χθες το βράδυ η δεύτερη διαμαρτυρία πολιτών που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις τις «μαύρες χρηματοδοτήσεις» προς το Κόμμα των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών» και το σκάνδαλο της «Ατλας Γκρούπ».
 Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του εισαγγελέα και διαδήλωσαν μπροστά από τα βασικά θεσμικά όργανα του κράτους , την Βουλή, την Προεδρία, και την Κεντρική Τράπεζα, εκτός από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και ζήτησαν «ριζική αλλαγή,» την παραίτηση του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, του πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς, του εισαγγελέα Μιλιβόι Κάτνιτς του Γενικού Εισαγγελέα Ίβιτσα Στάνκοβιτς, και του Διευθυντή του Οργανισμού για την Πρόληψη της Διφθροράς. «Ζητάμε ότι τον Γενικό Εισαγγελέα Ίβιτσα Στάνκοβιτς, τον ειδικό εισαγγελέα Μίλιβόι Κάτνιτς και το Διευθυντής της Πρόληψης της Διαφθοράς Σρέτεν Ράντνιτς να παραιτηθούν αμέσως. 
Απαιτούμε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς και του Μίλο Τζουκάνοβιτς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηθοποιός Σίνισα Γκρούμπιτσα εκ μέρους των διοργανωτών της διαμαρτυρίας. 
Νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σάββατο. 
Το κίνημα κάτω από το σύνθημα «97. 000 Αντισταθείτε », που οργανώθηκε από μια ομάδα πολιτών μέσω διαδικτύου, υποστηρίζεται πλέον από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν:« Εμείς Είμαστε το Κράτος», «Χωρίς Ελευθερία δεν υπάρχει κράτος», «Ελευθερία στο Λαό-Στοπ στο έγκλημα», «Μίλο Απατεώνα», «Μίλο Ψεύτη» , «Παραιτήσεις». 
Την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του εισαγγελέα στην Ποντγκόριτσα, 
ο Αλέξα Μπέτσιτς, από τους «Δημοκρατικούς» ο Μίοντραγκ Λέκιτς από το «Ντέμος», και ο Βλαντιμίρ Παβίτσεβιτς από το «Πραγματικό Μαυροβούνιο» ζήτησαν «θεμελιώδεις συστημικές αλλαγές» σε ένδειξη διαμαρτυρίας Ζέτα της αντιπολίτευσης οι οποίοι στη συνέχεια εντάχθηκε στο πλήθος στο ράλι «Αντισταθείτε 97.000.» ζήτησε κατά τη συνάντηση αυτή, «μαξιλάρι πλήρη εκτελεστική εξουσία», οι αλλαγές στον Οργανισμό για την Πρόληψη της Διαφθοράς , στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή, στην Ραδιοτηλεόραση του Μαυροβουνίου στην Κεντρική Τράπεζα, στη δικαιοσύνη και στην Εισαγγελία που αποτελούν , «το μαξιλαράκι του καθεστώτος». 
Ο Οργανισμός για την Πρόληψη της Διαφθοράς και η Εισαγγελία καλύπτουν τα σκάνδαλο «φακελάκι» με τις «μαύρες χρηματοδοτήσεις»προς το Κόμμα του Τζουκάνοβιτς.
 Ο Οργανισμός για την Πρόληψη της Διαφθοράς διαπίστωσε ότι τα 97500 ευρώ δόθηκαν παρανόμως στον τέως Δήμαρχο Στιέποβιτς ο οποίος τα παρέδωσε στο Κόμμα, και αφού αποφάσισε ότι το DPS έχει παραβιάσει το νόμο, διέταξε το κόμμα να επιστρέψει τα χρήματα στον προϋπολογισμό και του επέβαλε τη μέγιστη ποινή των 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου