Φεβρουαρίου 25, 2019

Ζαχάριεβα προς Ντιμιτρόφ: Ελπίζω η Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονίας να είναι τον Δεκέμβριο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

Ο  υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Μετά από τη συνάντηση μαζί του η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα , εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Δημοκρατίας Βόρεια Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα αρχίσουν τον Ιούλιο και ότι τον Δεκέμβριο η χώρα θα είναι ισότιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. 
«Ανοίξαμε νέα σελίδα στην ιστορία», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για την υποστήριξη της. 
Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βουλγαρία μετά την αλλαγή του ονόματος της χώρας. 
Την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η Ζαχάριεβα , είπε και ότι η Βουλγαρία θέλει μέχρι τον Ιούνιο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας με την ΕΕ, και αναφέρθηκε στις «σημαντικές προόδους στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες».
 Η Ζαχαρίεβα είπε ότι έγινε , «μεγάλη πρόοδος στις εργασίες της μεικτής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα», και τόνισε: «Η οικοδόμηση της φιλίας με βάση την αλήθεια, αντέχει και στην ισχυρότερη καταιγίδα». 
Ο υπουργός Νίκολα Ντιμίτροφ είπε ότι «πρέπει να διορθωθούν όλα τα ιστορικά λάθη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρεπούμπλικας Βόρεια της Μακεδονίας», έτσι ώστε «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να τοποθετηθούν σε στέρεες βάσεις». 

Ο Ντιμιτρόφ έγινε δεκτός και από τον «Πτέραρχο», που τόνισε ότι «ο πιο αξιόπιστος δρόμος της Ρεπούμπλικα Βόρεια της Μακεδονίας για την ένταξή στην ΕΕ είναι ο σεβασμός στα ιστορικά γεγονότα», και τόνισε: «Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων συνδέονται με μια κοινή ιστορία για πάνω από 1000 χρόνια και οι πολιτικοί από τις δύο χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν τον τεχνητό διαχωρισμό του πρόσφατου παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου