Φεβρουαρίου 25, 2019

Ρουμανία: Η μάχη της Δικαιοσύνης

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βικτώρια Ντάντσιλα κάλεσε τους εκπροσώπους των εισαγγελικών ενώσεων για να ακούσει τις ενστάσεις τους για το Αναγκαστικό Νομοθετικό Διάταγμα που τροποποιεί διατάξεις του Δικαστικού Κώδικα. Η πρωθυπουργός δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση δεν θα αποσυρει το Διάταγμα αλλά υπαινίχθηκε ότι ορισμένες διατάξεις θα μπορούσε να τροποποιηθούν.: 
«Θέλω να ακούσω ποιες είναι οι διατάξεις που έχουν προκαλέσει τόση δυσαρέσκεια» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πριν από την έκδοση του διατάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του δικαστικού σώματος. 

Ο Γενικός Εισαγγλέας Αυγουστίν Λάζαρ , ζήτησε από τον Διαμεσολαβητή του Πολίτη που είναι το μόνο θεσμικό όργανο στη Ρουμανία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει το διάταγμα στο συνταγματικό δικαστήριο ως αντισυνταγματικό.

 Στην εισαγγελία του Βουκουρεστίου κατατεθηκε μηνυση κατά του αντιπρο΄λεδρου της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς του γενικού εισαγγελέα της Ρουμανίας Αυγουστίν Λάζαρ , της επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βουκουρέστι, Άντζελα Κρίστια και της Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη Βιέρα Γιούροβα, για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, κατάχρηση εξουσίας, απάτη και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την Ρουμανία. Η Κομισιόν απάντησε ότι: «Οι επίτροποι της ΕΕ δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ρουμανικής δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου