Φεβρουαρίου 19, 2019

Ο Ντόντικ στον Νέο Αμερικανό πρέσβη: Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει συναίνεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δέχτηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέοτ Πρεσβευτή των ΗΠΑ Ερικ Τζώρτζ Νέλσον. Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του» . 
Ο Ντόντικ είπε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη εκτιμά το ρόλο και συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σταθεροποίηση της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Έχετε έρθει σε μια πολύπλοκη περιοχή , που αποτελείται από δύο οντότητες και τρεις συστατικούς λαούς» δήλωσε ο Ντόντικ και υπενθύμισε ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από το 1995, διατηρείται η ειρήνη και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα». 
«Έχουμε ανοικτά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη συναίνεσης για τη συνύπαρξη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με βάση το Σύνταγμα , το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας του Ντέιτον και στου οποίου τη σύνταξη βοήθησε και η χώρα σας», δήλωσε ο Ντόντικ. 

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου και τη πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 
« Η παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου έχει κρατήσει πάρα πολύ και ελπίζω ότι θα το διορθώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει η παρουσία του. Θέλουμε τη βοήθειά σας για αυτό. Είμαστε δεσμευμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σήμερα, η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε όλες τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της ΕΕ. Αναμένουμε ότι τα άλλα επίπεδα της κυβέρνησης θα το κάνουν για να δοθούν στις Βρυξέλλες», είπε ο Ντόντικ, που ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει συναίνεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. 
« Όσον αφορά το ΝΑΤΟ είμαστε δεσμευμένοι στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, μέσω της Σύμπραξης για την Ειρήνη. Στρατιώτες μας συμμετέχουν σε μια ποικιλία από αποστολές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θέλω να σας πω ότι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη σε αντίθεση με την ΕΕ όπου υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει συναίνεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα έχουμε χρόνο να διευκρινιστούν οποιεσδήποτε ερωτήσεις» κατέληξε ο Ντόντικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου