Φεβρουαρίου 27, 2019

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Υπουργός Τουντορέλ Τόαντερ μετα τη συνάντηση του με τους εκπροσώπου των Ενώσεων των Δικαστών δήλωσε ότι το Αναγκαστικό Νομοθετικό Διάταγμα 7 δεν θα ανακληθεί αλλά θα τροποποιηθεί το αρθρο 54 στο οποίο επικεντρώθηκαν οι περισσότερες παρατηρήσεις . Τρεις δικαστές αρνήθηκαν να μετάσχουν στον διάλογο επειδή, «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ευγένιος Νικολιτσέα, από το PSD, δήλωσε ότι οι Δικαστές και ο εισαγγελείς οι οποίοι ανακοίνωσαν αναστολή δραστηριότητα παρέβησαν τον νόμο, διότι δεν υφίστατια νόμιμη δυνατότητα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων με ατομικές αποφάσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε πως συμφωνεί ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση, αλλά ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα αποδεχθεί αλλαγή των συνόρων και διχοτόμηση της χώρας. «Το άνοιγμα του ζητήματος των συνόρων είναι η ατζέντα του Πούτιν, το Κοσσυφοπέδιο δεν θα παραχωρήσει έδαφος», είπε. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως θα παραιτηθεί και να ζητήσει δημοψήφισμα αν η Συνέλευση δεν εγκρίνει την συμφωνία με το Βελιγράδι. Ο Θάστσι επανέλαβε ότι το Κόσσοβο θα πάρει από τη Σερβία, το Μπουγιάνοβατς, το Πρέσεβο και τη Μεντβέντζια. Ο Αλμπίν Κούρτι της Αυτοδιάθεσης εισήχθη στην εντατική λόγω της γρίπης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Γερμανία θα συνεχίσει να επιμένει στην απόσυρση των τελωνειακών δασμών που επέβαλε η Πρίστινα στα εμπορεύματα από την κεντρική Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρωθυπουργό της Σερβίας ο Γερμανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σλοβακία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τον αγώνα της Σερβίας, για να διορθωθεί μια ιστορική αδικία, Blaha, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας, Λιούμπος Μπλάχα στη συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της Σερβίας με την Τουρκία οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Οργανισμός Τουρισμού της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η Σερβία είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος «νέος προορισμός», γα τους Κινέζους. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι «η ένδυση με Χιτζάμπ δεν παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του κράτους», και έτσι , «δεν θεωρείται ακατάλληλο ντύσιμο, ούτε μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία και ουδετερότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει ένα «κόκκινο ένταλμα εναντίον του ιδιοκτήτη του «Ομίλου Ατλας» , Ντούσκο Κνέζεβιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, μετέδωσε η δημόσια Ράδιο-τηλεόραση του Μαυροβουνίου. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . O Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την προσφορά της Τουρκίας για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σεράγεβο-Βελιγράδι ότι έχει συμφωνηθεί η διαδρομή που θα παρουσιαστεί επίσημα στις τουρκικές αρχές. Ο Υπουργός Μεταφορών της Σερβικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την Σερβική Δημοκρατία. Ο δήμαρχος του Μπρτσκο Σίνισα Μίλιτς δήλωσε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της συνάντησης. Ευτυχή για τον συμβιβασμό δήλωσε και ο Υπουργός Μεταφορών της FBiH. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο εκπρόσωπος του SNSD Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι είναι καιρός το Σεράγεβο και οι πολιτικοί του SDA να αντιληφθούν ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να προχωρήσει με ενότητα και συναινέσεις, και όχι με εκβιασμούς.

 ΜΟΣΤΑΡ . Ο υπουργός Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατίας Βόρεια της Μακεδονίας, Σουχέιλ Φαζλίου, δήλωσε κατά το μνημόσυνο για την 15η επετείο του θανάτου του πρόεδρου Μπόρις Τραικόφσκι σε αεροπορικό ατύχημα ότι «ο μακεδονικός λαός ακόμα υποψιάζεται ότι δολοφονήθηκε». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονίας, ο Ζέλικο Κόμσιτς μίλησε με τον Πρόεδρο του Κοινοβούλιου Ταλάτ Τζαφέρι σχετικά με την οικονομική και πολιτική συνεργασία, τη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και για την αεροπορική σύνδεση Σκοπίων-Σεράγεβο. 

ΝΤΟΜΠΟΙ. 173.011 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη την περίοδο των πέντε τελευταίων ετών, και 73.478 κάτοικοι παραιτήθηκαν από την υπηκοότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , δήλωσε ο Μερχουνις Ζούκιτς , επικεφαλής της Ένωσης για την Επιστροφή και την Επανένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου