Φεβρουαρίου 20, 2019

Σερβία: Το «Εδαφικό» και το «ιδιοκτησιακό» είναι τα κλειδιά της λύσης για το Κοσσυφοπέδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Τζίλ που επισκέπτεται το Βελιγράδι , για την ηθική θέση του Καράκας, σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, καθώς και για την ψήφο κατά της προσχώρησης της Πρίστινα στις ψηφοφορίες στην Ιντερπόλ και την Ουνέσκο.
 Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει τη θέση της προς την Βενεζουέλα και τον Πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο , και είπε ότι Βελιγράδι θα σέβεται την απόφαση του λαού της Βενεζουέλας και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. 

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς , δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελεί την επίσημη πρόταση με την οποία η Σερβία θα προσέλθει στην τελική φάση του διάλογου με την Πρίστινα και τόνισε ότι η οριοθέτηση ,αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη οριστικής λύσης.
 Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς που είχε μιλήσει πρώτος για «διχοτόμηση», είπε ότι η ιδέα της οριοθέτησης που δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτάκουστο, είναι η πρώτη φορά που τίθεται από κάποιον Σέρβο πολιτικό αξιωματούχο ως επίσημη πρόταση.
 Ο Ντάτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι το «εδαφικό» θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Πρίστινα.
 Ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η Σερβία δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν προηγουμένως δεν καταργηθούν οι δασμοί που επέβαλε η Πρίστινα στα προϊόντα από την Σερβία, και τόνισε ότι , «από τον διεθνή παράγοντα», μόνο οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου και δήλωσε ότι «την Ουάσιγκτον δεν την ενδιαφέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά ζητάει μόνο η λύση να είναι βιώσιμη και συμβιβαστική».

 Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς είπε ότι δεν υπάρχουν «μυστικές θέσεις» και ότι η πολιτική της Σερβίας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, αποβλέπει στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Σχολιάζοντας την δήλωση Ντάτσιτς είπε: 
«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια συμβιβαστική λύση». Ο κ. Τζούριτς, μετά το «εδαφικό», που άνοιξε ο Ντάτσιτς, άνοιξε το «ιδιοκτησιακό» και τόνισε ότι η Σερβία έχει τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η «Trepca» ανήκει στη Σερβίας και ότι για ότι χτίστηκε στο Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία εξήντα χρόνια. «Έχουμε απτές αποδείξεις ότι η Τρέπτσα μας ανήκει όπως σχεδόν σε κάθε μεγάλη μονάδα παραγωγής της Ντραγκάς στο Γιαρίνιε και το Μπρνιάκ.
 Ο Τζούριτς τόνισε ότι η θέση της Σερβίας είναι ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί «με ρεσάλτο και με πειρατεία που μετέρχεται η Πρίστινα». 
Ο Τζούριτς υπενθύμισε και ότι χθες συμπληρώθηκαν 2130 ημέρες που η Πρίστινα δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για τη δημιουργία μιας κοινότητας των Σερβικών δήμων.

 Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάτσιτς είπε ότι «η λύση για τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να είναι βιώσιμη, βάσει αμοιβαίας συμφωνίας και να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου