Φεβρουαρίου 20, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο για την προστασία της υγείας της μητέρας και του παιδιού και ανακοίνωσε ότι το κράτος θα επενδύσει σε αυτοό 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί γι 'αυτό σύντομα. Ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει «κρυφή» υποστήριξη στο Κοσσυφοπέδιο από μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και από ορισμένους κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες από την κυβέρνηση Ομπάμα-Κλίντον. Ο Βούτσιτς που ρωτήθηκε για τα διάβημα των αμερικανών γερουσιαστών στο Μόναχο που αφορούσε την υπόθεση των αλβανών αδελφών «Μπιτίτσι», ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν προστατεύει εγκληματίες αλλά σαν Κράτος Δικαίου, η δικαιοσύνη χρειάζεται αποδείξεις για να δράσει. 
Ο Βούτσιτς πάντως κέρδισε πόντους λέγοντας: «Τους είπα ότι στη Σερβία σκότωσαν 2.000 αθώους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης τους και δεν είδα κανέναν από αυτούς να ζητάει ευθύνες». 
 Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μοντγκόμερι που προειδοποίησε ότι είναι πιθανό οι Αλβανοί να κλιμακώσουν τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή αντιτίθενται στην οριοθέτηση είπε ότι δεν μπορεί να συζητάει στα μέσα ενημέρωσης τις πληροφορίες που έχει. «Είναι καλύτερα μερικές φορές να παραμείνω σιωπηλός είναι κάτι για το καλό της χώρας», είπε ο κ. Βούτσιτς. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, αντέδρασε άμεσα στις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση να παραδώσουν τις έδρες τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε ότι ,«μια υγιής δημοκρατία απαιτεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί με εποικοδομητικά μέσα στους συνταγματικούς θεσμούς. Οι απειλές από το Δημοκρατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, υπονομεύουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και υπονομεύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία στην εφαρμογή του νόμου και στην υπεύθυνη διακυβέρνηση», και κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τις φωνές που τους ωθούν σε παραίτηση. Πιστός «τοις κείνων ρημασι», ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ενσωμάτωσης Λεφτερ Κόκα, (που δεν συμπαθεί την Μόνικα), ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση εγκατάλειψης της Βουλής, που έλαβαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και ότι θα παραμείνει βουλευτής. Ο κ. Λεφτέρ Κόκα είπε ότι παραμένει στο Κόμμα, και δεν γίνεται ανεξάρτητος. «Δεν έχω κανένα λόγο να παραιτηθεί ως Βουλευτής, αλλά θα συνεχίσω να είναι μέρος του SMI», είπε ο Κόκα. Και τόνισε: «Θα παραμείνω πιστός στους ψηφοφόρους μου». Εκτός των Αμερικανών και πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στα Τίρανα, Ντάνκαν Νόρμαν, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Μετά τη συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση στα ΜΜΕ. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου, ότι διαλεύκανε τη δολοφονία του ιδιοκτήτη της ντίσκο «Μπίγκλ» Μίοντραγκ Κρούσιτς και τον τραυματισμό της δημοσιογράφου της «Βιέστι» Ολιβέρα Λάκιτς που ερευνούσε τις υποθέσεις της Μαφίας. Ο Βοηθός Διευθυντής της Αστυνομίας Ένις Μπάκοβιτς δήλωσε ότι η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι , εννέα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, «που είχαν ως στόχο τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας». Επικεφαλής της συμμορίας είναι ο Φίλιπ Μπέσοβιτς και μέλη ο Μάριο Μιλόσεβιτς (1981), Γκόραν Ρακότσεβιτς (1985), Ντέγιαν Βουκασίνοβιτς(1983), Λούκα Μπουλάτοβιτς (1997), Μιχαίλο Στογιάνοβιτς (1985) Φίλιπ Κνέζεβιτς (1989), Μαρίνκο Ραίκοβιτς(1991).

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι οι φόροι στα σερβικά αγαθά δεν θα αρθούν μέχρι η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χαραντινάι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και «να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Αλβανών στο παρελθόν». Ο Χαραντινάι είπε ότι αν τώρα κάνουν πίσω στους φόρους η τελική συμφωνία θα είναι κακή για τους Αλβανούς. Ο Χαραντινάι είπε ότι συμφωνεί με την «πολύ καλή» πρόταση του Υπουργού εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι για διακομματικό διάλογο, και ότι , «δεν είναι έτοιμος να πάει σε πρόωρες εκλογές». 

ΣΚΟΠΙΑ. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες γράφουν ότι «η αμερικανική πρεσβεία επέλεξε για πρόεδρο της Βόρειας την Γκόγκα Σόρος την οποία πρότειναν ως υπερκομματική στον Ζάεφ και τον Αχμέτι , οι οποίοι όμως δεν την αποδέχτηκαν , σε αντίθεση με τον πνιγμένο κ. Μιτσκόσκι που την πέρασε από το Συνέδριο και την έβγαλε πρώτη». «Επειδή όμως η εκλογική πελατεία του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ δεν ενθουσιάστηκε με την επιλογή, η αμερικανική πρεσβεία επιθυμεί ένα «Ντέρμπι» και πιέζει τον Αχμέτι να ψηφίσει τον Νίκολα Ντιμιτρόφ. Έτσι πιστεύουν ότι θα πιάσουν το 50% συμμετοχή». Ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι, μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, και είπε ότι δεν ήθελε να υποστηρίξει υποψηφίους, γιατί υπάρχουν δημοσκοπήσεις με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικολόφσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του ΝΑΤΟ ζήτησαν την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού συνεργατών της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα. «Η επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας έχει σήμερα γύρω της άτομα που συνδέονται ιδιωτικά, οικογενειακά και πολιτικά με αξιωματούχους της Σερβίας που συνδέονται με τη Ρωσία», είπε ο Νικολόφσκι που ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα προσώπων που υπηρετούσαν στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ, δέχτηκε χθες 40 Αλβανούς Επενδυτές και εκπροσώπους των Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιράνων».Ο Ζάεφ, καλωσόρισε τους επενδυτές στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, και είπε, ότι «είναι φίλος της Αλβανίας» και εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη γιατί η Αλβανία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που επικύρωσαν ο Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου