Φεβρουαρίου 28, 2019

Επί τροχάδην

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), Φλόριαν Χαν, δήλωσε είπε ότι «εάν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμφωνούν ότι η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των συνόρων τους, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να το δεχθεί» . «Για την αλλαγή των συνόρων πρέπει να ενεργήσουμε πολύ προσεκτικά, αλλά προσωπικά πιστεύω πως όταν δύο κυρίαρχα κράτη, συμφωνήσουν να αλλάξουν τα κοινά τους σύνορα και όταν είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να το αποδεχθεί,» είπε ο Χαν συνέντευξη στην Αλβανική Εκπομπή της Ντώυτσε Βέλλε.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ένοπλοι εισέβαλαν χθες το πρωί στο χωριό Ραστέλιτσα στην Κουρσούμλια, στα σύνορα με το Κόσσοβο. Όπως ανέφερε η Τ/Ο «Πρίβα» στο χωριό πήγε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στο Βελιγράδι η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία εισβολή ενόπλων στη Ραστέλιτσα , αλλά ότι κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο χωριό , η αστυνομία παρατήρησε ότι αρκετά σπίτια ήταν διαρρηγμένα. Άλλο κανάλι του Βελιγραδίου μετέδωσε ότι κλάπηκε ένα τρακτέρ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε και με τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Νταβίντ Μακάλιστερ, και συμφωνήσαν ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί ένα θετικό περιβάλλον ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας . Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς είπε ότι είναι εξωπραγματικές οι απόψεις της Πρίστινα για την προσάρτηση των τριών δήμων της κεντρικής Σερβίας. Ο γενικός διευθυντής του βιομηχανικού συγκροτήματος Τρέπτσα, Γιόβαν Ντίμκιτς Δήλωσε ότι παρά την προφανή δύσκολη κατάσταση λόγω της αλλαγής από την Πρίστινα της καταχώρισης Τρέπτσα, η Σερβία θα αναζητήσει μια λύση για το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα, από το οποίο εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα η επιβίωση του 35% των Σέρβων στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι έκανε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια . Σε δηλώσεις του με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι «η Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονία είναι όχι μόνο φιλική χώρα, αλλά και στρατηγικός εταίρος για την Αλβανία. Συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν την αναγκαιότητα της επέκτασης στις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ». Ο Τσεκάι έπλεξε το εγκώμιο της εφαρμογής του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών και ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα ανοίξει Επίτιμο Προξενείο στο Μοναστήρι . Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Τσεκάι είπε ότι το καθήκον της Αλβανίας είναι η υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία αυτή. «Πιστεύουμε ότι κάθε συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση και θα πρέπει να προσφέρει επίσης στο Κοσσυφοπέδιο μία σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και μια θέση στον ΟΗΕ», δήλωσε . Ο Ντιμιτρόφ είπε ότι τα Σκόπια θα υποστηρίξουν κάθε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν η Πρίστινα και το Βελιγραδίου, υπό τον όρο ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι κατήγγειλε ότι η επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας Κάτιτσα Γιάνεβα, του πρότεινε να ξεπαγώσει την περιουσία του Κόμματος εάν το VMRO-DPMNE ψηφίσει τον νόμο για την ειδική εισαγγελία. Ο Αλβανός Σοσιαλδημοκράτης Μουχάμεντ Ζεκίρι δήλωσε ότι ο Τζαφέρι είχε κάνει συμφωνία με τον Ιβάνοφ για να σώσει τον Βελιανόφσκι. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι Σέρπσκα υφίσταται τις συνέπειες από τον μη σχηματισμό Συμβουλίου των Υπουργών και τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο καιρό αυτός ο προγραμματισμένος αποκλεισμός θα διαρκέσει. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι το πρώτο Σύνταγμα ήταν το θεμέλιο της ελευθερίας και της ύπαρξης των Σέρβων της Βοσνίας και για ό, τι έχει επιτευχθεί τα τελευταία 27 χρόνια. Το υπουργείο Εσωτερικών την αύξηση των μισθών των αστυνομικών που κατέχουν διπλώματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Ερικ Νέλσον συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως εγγυητής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων , Μποριάνα Κρίστο, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για τον προγραμματισμό συνεδρίασης του Σώματος. 

ΣΟΦΙΑ. Όλες οι εφημερίδες ασχολούνται με την νέα κρίση εντός των «Ηνωμένων πατριωτών». Ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ κάλεσε συμβούλιο του Συνασπισμού για να συζητηθεί μια κοινή λίστα στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Στη Συνάντηση δεν προσήλθαν οι δυο άλλο Αρχηγοί. Ο Καρακατσάνοφ και οι εκπρόσωποι του ΑΤΑΚΑ περίμεναν για μισή ώρα τους εκπρόσωπους του Εθνικού Μετώπου για την Σωτηρία της Βουλγαρίας του Σιμεόνοφ , και μισή ώρα αφότου άρχισε η συνάντηση την εγκατέλειψαν οι εκπρόσωποι του ΑΤΑΚΑ. Από το ΑΤΑΚΑ δήλωσαν ότι αποχώρησαν επειδή ο υπαρχηγός του NFSB Βαλέντιν Κασάμποφ έθεσε θέμα να παραιτηθεί ο Βόλεν Σιντέροφ από επικεφαλής της ΚΟ των Ηνωμένων και επειδή οι «άλλοι» πήγαν να βάλουν στη λίστα των πατριωτών τον «μεταρρυθμιστή» , τέως υπουργό Υγείας Πέταρ Μοσκώφ. Οι Δημοσκοπήσεις στη Βουλγαρία δείχνουν ότι αν τα τρία κόμματα του Συνασπισμού κατεβούν χωριστά θα μείνουν εκτός νυμφώνας . μεγάλο θέμα επίσης ήταν και η προειδοποίηση του Μπορίσοφ ότι ο τομέα των καυσίμων που θα πρέπει να εξαλείψει το λαθρεμπόριο καυσίμων 100%. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ΟΑΣΕ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Σε μια επίσημη αντίδραση, ο ΟΑΣΕ ανέφερε ότι «η βία δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία», και ότι «η πολιτική βία είναι τιμωρητέα». «Καταδικάζουμε την πολιτική υποκίνηση σε βία και επαναλαμβάνουμε την έκκληση για αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», ανέφερε η δήλωση. Το Κοινοβούλιο του Ράμα ανακοίνωσε την επικύρωση των εδρών των παραιτηθέντων βουλευτών στους επιλαχόντες, οι οποίοι έχουν ήδη παραιτηθεί.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Ινστιτούτο δημόσιας υγείας του Μαυροβουνίου στο διάστημα από την 18η Φεβρουαρίου έως τις 24 τρεις άνδρες ασθενείς ηλικίας 54, 58 και 73, ετών , κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της γρίπης ως τις 24 Φεβρουαρίου ήταν 15. Οι εκπρόσωποι της «Αλφα Γκρούπ», διέψευσαν την είδηση ότι επίκειται η σύλληψη του Ντούσκο Κνέζεβιτς στο Λόνδίνο. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου επέμενε για την έκδοση ερυθρού δελτίου από την Ιντερπόλ. Στο χωριό των Κούτσι κοντά στην Ποντγκόριτσα έγινε η ταφή των προσκυνητών που πνίγηκαν στην λίμνη της Σκόδρας ενώ πήγαιναν για την θεία λειτουργία στο μοναστήρι Βράνινα.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Εθνικό Ινστιτούτο δημόσιας υγείας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ένα ακόμα θάνατο από τη γρίπη τύπου Α. Ο αριθμός των θανάτων από την γρίπη έχει αυξηθεί σε 158 . 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Έραθ και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπέρκλευ, μετά το Βελιγράδι χθες επισκέφτηκαν την Πρίστινα για αν συζητήσουν για την επανάληψη του διαλόγου με το Βελιγράδι. Στην Πρίστινα χθες άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 27χρονο ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του χθες το μεσημέρι στην οδό «Χατζή Ζέκα». Η αστυνομία δεν έδωσε τα στοιχεία του νεκρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου