Ιανουαρίου 31, 2019

Πρίστινα. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με τον Ανθύπατο χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Η θεσμική τρόικα του Κοσσόβου , ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντρι Βέσελι και ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Ραμούς Χαραντινάι, ολοκλήρωσαν τη συνάντηση με τον Ανθύπατο των ΗΠΑ Φίλιπ Κοσνέτ, αλλά κανένας τους κατά την έξοδο από την πρεσβεία των ΗΠΑ, δεν έκανε δήλωση στους μαρκουτσοφόρους. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του αμερικανού Ανθύπατου που επιμένει να καταργηθούν οι δασμοί 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Χθες το βράδυ, οι ηγέτες των κομμάτων συνασπισμού τέσσερις , Χαραντινάι, (ΑΑΚ),ο Βέσελι (PDK) , ο Φατμίρ Λιμάι (NISMA) και ο Μπεντζέτ Πατσόλι (AKR). 


Ο Χαραντινάι επιστρέφοντας στο γραφείο του μετά τη συνάντηση με τον Ανθύπατο των ΗΠΑ Φίλιπ Κοσνέτ, είπε στους «αγωνιούντες» δημοσιογράφους ότι «η απόφαση σχετικά με τους δασμούς εκφράζει την Κυριαρχία της Πρίστινα», και πρόσθεσε: «Οι δασμοί παραμένουν, ο συνασπισμός διασπάται».
«Η κατάρρευση του συνασπισμού θα μπορούσε να συμβεί   τις επόμενες ημέρες». «Τα πάντα είναι δυνατά στις επόμενες εβδομάδες και ημέρες, αλλά πρώτα να λύσουμε  ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως την ψήφιση του προϋπολογισμού,» είπε ο Χαραντινάι» στον ρεπόρτερ της  «Ζέρι».


Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι έξω από το Προεδρικό είπε στους δημοσιογράφους ότι «το Κοσσυφοπέδιο ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα φίλος των ΗΠΑ και δεν υπάρχει κανένα άτομο ή ατζέντα που μπορεί να θεσει εν αμφιβόλω τη συνεργασία του Κοσσυφοπεδίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

 Ο Θάτσι είπε ακόμα ότι , «συναντιόμαστε συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Αμερικανό Πρέσβη και τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων και τους πολιτικούς αρχηγούς για τον καλύτερο συντονισμό της ημερήσιας διάταξης». Και ότι «ως επικεφαλής των θεσμικών οργάνων και των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου» , βρίσκεται «σίγουρα, σε διαρκή συντονισμό και η συνεργασία με τις ΗΠΑ». « Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση συνέβαλε στην αποσαφήνιση της ατζέντας μας και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Θάτσι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου