«η τρέχουσα κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η κατάργηση των τελών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει την πλήρη υποστήριξη από την Ουάσιγκτον.
Η ανακοίνωση επισημαίνει και προειδοποιεί πως , «ούτε το Κοσσυφοπέδιο ούτε οποιοσδήποτε άλλος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αναλάβει δράση, που είναι αντίθετη προς τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ χωρίς να αντιμετωπίζει συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις».
Η ανακοίνωση προθέτει ότι «μια σφαιρική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία είναι στρατηγικό ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες» και τονίζει: «
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους και τους άλλους παράγοντες της περιοχής να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για την ομαλοποίηση, την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η επείγουσα κατάργηση των τελών εισαγωγής από τη Σερβία και τη Βοσνία είναι αναγκαίο μέτρο για να αναβιώσει η διαδικασία του διαλόγου. Αναμένουμε την άλλη πλευρά να λάβει εποικοδομητικά μέτρα», σημείωσε η δήλωση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Πρίστινα.
Ο αμερικανός πρέσβης, σημείωσε ότι «η πρόσφατη ιστορία απέδειξε ότι το Κοσσυφοπέδιο επέτυχε όταν είναι εσωτερικά ενωμένο και ακολουθεί την εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ .Ενθαρρύνουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία. Οι ενέργειες που μπλοκάρει τον διάλογο και τα εμπόδια από την άρνηση να καταργηθούν. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια τολμηρή ηγεσία να προωθήσει τους κοινούς μας στόχους. Αυτό είναι ό, τι μας βοηθά να διατηρήσουμε μια σταθερή διμερή σχέση», κατέληξε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, ο Φίλιπ Κοσνέτ.
Παράλληλα ο Χαραντινάι αντιμετωπίζει τις απεργίες των εκπαιδευτικών, των Γιατρών και των δημοτικών υπαλλήλων, που ζητούν αυξήσεις. Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληγεί από ένα κύμα απεργιών, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή στις 31 Ιανουαρίου του νέου νόμου για το «Ενιαίο Μισθολόγιο» που προτείνει η κυβέρνηση, και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανισοτήτων του συστήματος μισθοδοσίας. Παρά το γεγονός ότι οι το ιατρικό προσωπικό ανέστειλε την απεργία μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οι χειρουργοί συνεχίζουν να μην εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός από τις επείγουσες. Περίπου 200 επιχειρήσεις την ημέρα ματαιώνονται. Οι χειρουργοί ζητούν εξομοίωση με τους μισθούς εντυπωσιακό, κυρίως για τη στήριξη της ζήτησης για τους μισθούς των δικαστών και των εισαγγελέων. Οι μισθοί του δημοσίου διέπονται σήμερα από διαφορετικούς νόμους και κυρίως από συμφωνίες των οποίων η νομική βάση στις περισσότερες περιπτώσεις αμφισβητείται. Απεργούν ακόμα οι ανθρακωρύχοι που ήδη έκαναν απεργία εννέα ημερών από τις 3 Ιανουαρίου ζητώντας αύξηση 20% και η οποία ανεστάλη ενόψει της ψήφισης του νόμου και με την καταβολή ενός ανθυγιεινού επιδόματος που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν αύξηση 30% σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Η απεργία ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, και συνεχίζεται. Η Ένωση των Διδασκάλων απέρριψε μια προσφορά για 10% που έδωσε ο Ραμούς Χαραντινάι. Από την άλλη οι «Δημόσιοι» απειλούν να κατεβούν σε απεργία μετά την ψήφιση του νόμου για το «Ενιαίο» επειδή θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει τις αμοιβές τους μέχρι και 40%. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τον κύκλο των αυξήσεων πέρσι με τις αυξήσεις τοων αμοιβών του πρωθυπουργού και των Υπουργών κατά 100%. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου αμείβεται σήμερα, με 2.950 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς όπως έγραψε η «Koha» , ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς
Χαραντινάι ζήτησε από τους ευρωπαίους διπλωμάτες μια «συμφωνία αμοιβαιότητας».
Μια οικονομική συμφωνία σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των δασμών επί των
αγαθών από τη Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου