Ιανουαρίου 31, 2019

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Εγκρίθηκε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε το προσχέδιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας, να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο. Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε και το Σχέδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επίσης, το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που το «Brexit» γίνει χωρίς συμφωνία. 

ΣΚΟΠΙΑ. Το σενάριο με τον συναινετικό Πρόεδρο κατέρρευσε. Η ηγεσία του DUI αργά χθες το βράδυ ομόφωνα αποφάσισε να πάει στις εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο με τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του κ. Σέλα. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μπουγιαρ Οσμάνι. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες γράφουν ότι από τα 2 εκατομμύρια πληθυσμού, οι 215.000 εργάζονται για την κυβέρνηση και ενώ επίσημα όλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται με περισσότερες προσλήψεις και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 800 θέσεις μόνο κατά τις τελευταίες 45 ημέρες. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» δήλωσε ότι υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την «URA» και τους «Δημοκράτες» να ζητήσουν έκτακτη σύνοδο του Κοινοβουλίου και να οργανώσουν διαμαρτυρίες πολιτών. 

ΤΙΡΑΝΑ Η Αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε τη διαφωνία της με τις αξιολογήσεις του ΔΝΤ σχετικά με το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους και τους φόβους που εκφράστηκαν για την αλβανική Οικονομία. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Εριόν Λούτσι ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Albtelecom», είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το χρέος υπό έλεγχο, ότι του χρέος που είναι τώρα στο 68% του ΑΕΠ, δεν θα αυξηθεί , ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να το φέρει τα κάτω από το 65% και ότι τα έσοδα του Ευρωομολόγου που θα εκδοθεί θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη μείωση του χρέους.

 ΜΟΣΧΑ . Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την ολοένα και μεγαλύτερη επιθετικότητα των εξτρεμιστικών δυνάμεων εναντίον σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες μέσω Βελιγραδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης Νέλα Κουμπούροβιτς συζήτησε με τον Γραμματέας του μηχανισμού της Χάγης, για τις προοπτικές για μεταφορά στην Σερβία των Σέρβων πολιτών από τις χώρες στις οποίες σήμερα εκτίουν ποινές φυλάκισης. Ο Γερμανός πρώην δικαστής του ICTY, Κριστόφ Φλούγε εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γάλλου δικαστή Αντονέτι τον οποίο κατηγόρησε ότι απεργάζεται την μείωση των ποινών του Ράντοβαν Κάραζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς ώστε να απελευθερωθούν. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Μπράνκο Λούκιτς, δήλωσε ότι τα αποδεικτικά υλικά που είναι υπέρ των Σέρβων κατηγορουμένων έχουν μεθοδικά εξαφανιστεί από το το Δικαστήριο της Χάγης, και έφερε σαν παραδείγματα τη καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου να καταδικάσουν τους Σέρβους για την έκρηξη στην αγορά του Σεράγεβο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Γραμματεία της Κοινότητας Μεταφορών με έδρα το Βελιγράδι θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η Υπουργός Δημοσίων Έργων, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς, και ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, της Σερπσκα Πέταρ Ντζόκιτς, ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία μεταξύ της «Srbijagas» και της «Gaspromet Pale» θα υπογραφεί στην Μπάνια Λούκα.

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι απόψεις του πρώην επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μουσταφά Τσέριτς , στην ανοικτή επιστολή του προς τον Μίλοραντ Ντόντικ και το σερβικό λαό ενισχύουν περαιτέρω την αστάθεια και τη μόνιμη κρίση στην Βοσνία Ερζεγοβίνη δήλωσε ο Μλάντεν Ιβάνιτς. Ο πολιτικός σύμβουλος του Ντόντικ Σέρτζαν Πέρισιτς είπε ότι ο Μουσταφά Τσέριτς, θέλει περαιτέρω εντάσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ενώ συνεχίζεται η νομική διαμάχη για τον τρόπο εκλογής των βουλευτών στην Βουλή των Λαών της FBiH Κοινοβουλίου, η Ομοσπονδία θα είναι σε πλήρη οικονομική κατάρρευση από την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, μετέδωσε η τηλεόραση. Η Πληρωμή των συντάξεων για τον Ιανουάριο στην FBiH του ομοσπονδιακού Ταμείου Συντάξεων και του Ταμείου Ασφάλισης Αναπηρίας θα αρχίσει την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής του τμήματος Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Μπαρίς Τσόλακ δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να υπάρχει μια Προεδρία της οποίας δύο μέλη εκλέγονται από ένα έθνος, ενώ την ίδια στιγμή, ένας από τους τρείς συστατικούς λαούς δεν μπορεί να εκλέξει εκπρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου