Ιανουαρίου 07, 2019

Ρουμανία: Προσωρινή λύση στα προβλήματα που δημιουργεί ο Πρόεδρος

Μετά την νέα άρνηση του προέδρου Γιοχάνις να υπογράψει τα διατ’αγματα διορισμού των νέων υπουργών Μεταφορών και Περιφερειακής Ανάπτυξης η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα απέστειλε στον Πρόεδρο διατάγματα για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών στην υπουργό Ευρωπαϊκών ταμείων Ροβάνα Πλαμπ και του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης στον νυν υπουργό οικονομικών Ευγένιο Τεοντοροβίτσι. 
Ο υπουργός οικονομικών κάλεσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου και τον Πρόεδρο της Ένωσης των Τραπεζών για να ακούσει τις απόψεις τους για την φορολόγηση του ενεργητικού του τραπεζών στα οποία περιλαμβάνοτναι και τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι Τράπεζες. 
Ο Τεοντοροβίτσι είπε ακόμα στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό «Antena» ότι η Κεντρική τράπεζα διατηρεί αδικαιολόγητα υψηλά το διατραπεζικό επιτόκιο . (ROBOR). 
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαικού Δικαστηρίου κατά της Επιτροπής σχετικά με την έκθεση της OLAF (Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης), η οποία συνέταξε το πόρισμα για απάτη άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ στη διαχείριση από τη Ρουμανία των κονδυλίων της ΕΕ και το οποίο οδήγησε στο άνοιγμα του φακέλου της εταιρείας Τελ-Τραμπ, που οδήγησε στην διερεύνηση και του ιδίου του κ. Ντραγκνέα από την Ρουμανική Εισαγγελία κατά της διαφθοράς. Ο Ντραγκνέα επικαλείται ότι η OLAF δεν σεβάστηκε το δικαίωμα της ακροάσεως ότι δεν του αναγνώρισε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, και ότι το πόρισμα συντάχθηκε κατά παράβαση των κανόνων της χρηστής διοίκησης και της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου