Ιανουαρίου 07, 2019

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία που ανέλαβε από την πρώτη Ιανουαρίου την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη προεκλογική κρίση θεσμών που θα ενταθεί ως τις ευρωεκλογές και τις προεδρικές εκλογές στο τέλος του χρόνου. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις υπέγραψε τα διατάγματα για την αποδοχή της παραίτησης των Υπουργών Μεταφορών και Ανάπτυξης αλλά εξακολουθεί να αρνείται να διορίσει τους νέους υπουργούς. Για λόγους που θα εξηγήσει «ως τα μέσα της εβδομάδας». Ο Γιοχάνις δήλωσε ότι στοχεύει σε μια δεύτερη θητεία στις εκλογές στο τέλος του έτους. Είπε ακόμα ότι θα συμμετάσχει ενεργά στις ευρωεκλογές και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν μαζικά και το αποτέλεσμα θα είναι σαφές. Ο Γιοχάνις είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «κατά της διαφθοράς» και την «ενίσχυση του κράτους δικαίου στη Ρουμανία». Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι απέρριψε το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης για την απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα Όγκοστιν Λάζαρ , που, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά». Για την παράταση της θητείας του Αρχηγού του Επιτελείου κατά ένα ακόμη έτος, την οποία αποφάσισε παρά την σύσταση της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Ρουμανίας δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να την ανακαλέσει επειδή η νομοθεσία επιτρέπει την υπογραφή διατάγματος για την επέκταση της εντολής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πέρασε την παραμονή των Χριστουγέννων με τους εκπροσώπους του Σερβικού Λαού από όλη την περιοχή και δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής είναι οι κύριες προτεραιότητες. Ο Βούτσιτς είπε ακόμα ότι «το Βελιγράδι δεν θα λάβει μέρος στο διάλογο Βρυξέλλες μέχρι η Πρίστινα να ανακαλέσει τους παράνομους δασμούς δτα σερβικά προϊόντα. Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η συγκέντρωση των εκπροσώπων των Σέρβων την παραμονή των Χριστουγέννων στο Βελιγράδι είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν για τη θέση των Σέρβων οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη. Ο Ντόντικ δήλωσε επίσης την Κυριακή το βράδυ ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία από την εθνική ταυτότητα των Σέρβων. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στάλθηκαν μηνύματα ενότητας και ότι μια κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Σερβίας θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο. Οι ηγέτες της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας του μαυροβουνίου Άντρια Μάντιτς και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Μαυροβουνίου Μίλαν Κνέζεβιτς ανέλαβαν πρωτοβουλία με Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ για να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ της Μπουγιουρουμού, του Μαυροβούνιου, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του είπε ότι οι Σέρβοι είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν το Κοσσυφοπέδιο , σεβόμενοι τους πάντες και τα πάντα, αλλά πάνω από όλα τη δική τους ιστορία και πολιτισμό. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο , ότι το κύριο πρόβλημα για το Κόσσοβο και το Μετόχι είναι το ότι η Πρίστινα δεν θέλει κανένα συμβιβασμό με το Βελιγράδι, και ότι, «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια συμφωνία, θα πρέπει να «πιέσουν» την αρχές στην Πρίστινα. Ο Ντάτσιτς είπε ότι «Οι Αλβανοί περιμένουν από εμάς να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που δεν θα κάνουμε», και «δεν δέχονται ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι επαρχία της Σερβίας». «Οπότε», συνεφέρανε, « θα πρέπει να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός με κάποιες εναλλακτικές λύσεις».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο σοβαρότερος κίνδυνος για τη Σερβία προέρχεται από τον εσωτερικό εχθρό που θέλει να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις και την αστάθεια, και όχι από εξωτερικούς παράγοντες. Ο κ. Βούλιν είπε ακόμα ότι επανειλημμένα έχει προτείνει στον Πρόεδρο Βούτσιτς, το ότι η Σερβία θα πρέπει να «επαναπροσδιορίσει» την πολιτική της έναντι της ΕΕ, λόγω των «διπλών προτύπων» που εφαρμόζει η ΕΕ έναντι της Σερβία, και επειδή οι Βρυξέλλες δεν αντιδρούν « στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι «όλη η θεωρία σχετικά με την κακοήθη επιρροή της Ρωσίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μια κατασκευή των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασίλειου», που, «δεν μπόρεσαν να σκεφτούν τίποτα πιο έξυπνο». 

ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΤΣ. Ο Επίσκοπος Ζβόρνικ Φώτιος έκανε μνημόσυνο στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Κράβιτσα για τους 49 Σέρβους που εκτελέστηκαν από τους μουσουλμάνους την ημέρα των Χριστουγέννων, στις 7 Ιανουαρίου 1993. Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Βίσκοβιτς είπε ότι η Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες για να ερευνήσει τι συνέβη μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 .

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ανέφερε ότι πρέπει να ανανεωθεί το μήνυμα της ενότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΕΕ παρακολούθησε τη λειτουργία στον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου στα Σκόπια. Ευχές προς τους ορθοδόξους απεύθυνε και ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι. 

ΣΚΟΠΙΑ . Διαδικτυακή δημοσκόπηση με 1500 συμμετέχοντες έδειξε ότι το 83,7% των πολιτών της Μπουγιουρουμού είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα αν τους δοθεί η ευκαιρία. Μόνο το 7,9% τ, δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα. Οι προορισμοί που πλειοψήφησαν ήταν η Γερμανία, 
η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, κάτω χώρες, και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έγραψε απλά «οπουδήποτε αλλά εδώ». και η Ολλανδία. 
Οι περισσότεροι από όσους δήλωσαν έτοιμοι να φύγουν έδωσαν ως αιτία το φτωχό βιοτικό επίπεδο. Ακολούθησαν η κακή υγειονομική περίθαλψη, και η έλλειψη ευκαιριών.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του Κόμματος τον Δεκέμβριο σε δείγμα 1080 ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εάν γινόντουσαν τώρα εκλογές, το «LDK» (Ρουγκοβικοί) θα το ψήφιζε το 27.1% , την Αυτοδιάθεση το 22,6%, το Δημοκρατικό Κόμμα το 20,5% , το ΑΑΚ του Χαραντινάι το 12,6% και τα ΝΙΣΜΑ του Φατμίρ Λιμάι το 6.3%. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η Αυτοδιάθεση και το «LDK» θα κέρδιζαν 56 έδρες, ενώ τα άλλα πολιτικά κόμματα που αποτελούν τον σημερινό συνασπισμό 44. Το Κόμμα του εργολάβου κ. Μπεντζέτ Πατσόλι έχει εξαφανιστεί και ο ίδιος συγκέντρωσε το 1,4% στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 19,7% των ερωτηθέντων επέλεξε για καταλληλότερο τον Αλμπίν Κούρτι που ακολουθείται από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), Κάντρι Βέσελι με 15,8%. Ακολουθούν ο Ραμούς Χαραντινάι με 14,9%, και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ίσα Μουσταφά, με 13,2%. 

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις καθημερινές στο προξενείο της Γερμανικής Πρεσβείας εκκρεμούν 40.000 αιτήσεις για έκδοση θεώρησης μετανάστη .Οι 40.000 είναι αιτήσεις του 2017 και 2018 και αφορούν σε εκείνους που έχουν βρει εργοδότη. Η γερμανική πρεσβεία δήλωσε ότι πολλές αιτήσεις έχουν εγκριθεί ειδικά για εκείνους που έχουν συμβάσεις με «σοβαρές εταιρείες». 

ΤΖΑΚΟΒΙΤΣΑ. Οι Αλβανοί της Τζάκοβιτσα έκλεισαν τον δρόμο την Κυριακή και εμπόδισαν τους Σέρβους να επισκεφτούν το Μοναστήρι της Τζάκοβιτσα για τη λειτουργία των Χριστουγέννων. Ο επικεφαλής της Ένωσης των εκτοπισμένων Σέρβων από την Τζάκοβιτσα Τζίκιτσα Στανόγιεβιτς δήλωσε ότι στην Δημοκρατία των Αλβανών οι ορθόδοξοι Σέρβοι στερούνται το δικαίωμα να επισκεφτούν τα μοναστήρια τους και στις μεγαλύτερες ορθόδοξες γιορτές.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Αφίσες που εμφανίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλο το Μαυροβούνιο διαφήμιζαν ότι η (σχισματική) Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου θα αποκτήσει σύντομα το «Αυτοκέφαλο», όπως και η Ουκρανική Εκκλησία. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το Δημοκρατικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι μετά από μια δήλωση του Προέδρου του Ομίλου « ΑΤΛΑΣ» Ντούσκο Κνέζεβιτς ότι ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλιβόιε Κάτνιτς προσπάθησε να τον εμπλέξει στην υπόθεση «πραξικόπημα», είναι σαφές ότι «μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα βρίσκεται πίσω από την πολιτική δίωξη εναντίον του». 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Γερουσία δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου Τραμπ για τον διορισμό της Αν Κάβαλετς ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων ο Δημοκρατικός απ΄τη Νέα Υόρκη Ελιοτ Έιντζελ που είναι «πολύ ένθερμος υποστηρικτής των Αλβανών», και «ειδικά για το Κοσσυφοπέδιο». Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, εξέδωσε τα διατάγματα για τον διορισμό πέντε νεων υπουργών, ενώ δεν υπέγραψε το διάταγμα απομάκρυνσης της υπουργού Εξωτερικών, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Ζήτης εεπίσης από τον Ράμα περισσότερα στοιχεία για τους προτεινόμενους υπουργούς Μπέσα Σαχίνι, Γκεντ Τσάκα, Ανίλα Ντανάι και Μπελίντα Μπαλούκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου